صادق خان شهردار لندن نسبت به زمستانی بدون غذا و خانه گرم برای بریتانیایی ها هشدار داد و اعلام کرد شهروندان بریتانیایی زمستان امسال با سوخت اندک که دارند باید بین دو گزینه «گرم کردن خانه» یا «غذا خوردن» یکی را انتخاب کنند. وی افزود، البته بسیاری نیز توانایی انجام هیچ کدام را نخواهند داشت.
در حال حاضر، بحران اقتصادی دراروپا جدی شده است. آمارهای منتشر شده از توقف رشد اقتصادی یا منفی شدن آن خبر می دهند و میزان تورم و بیکاری نیز افزایش یافته است. قرنطینه های طولانی مدت دوران همه گیری بیماری کووید-19 و تعطیلی بخش های اصلی اقصاد، جدال های سیاسی، افزایش بودجه های نظامی و جدا شدن بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت) و اکنون جنگ روسیه و اوکراین و همراهی اروپا با سیاست های آمریکا علیه روسیه بیش از پیش مشکلات اقتصادی را در کشورهای اروپایی تشدید کرده است.
افزایش نرخ تورم به بالاترین میزان خود طی 40 سال اخیر
براساس آمارهای منتشر شده، نرخ تورم در برتانیا به بالاترین میزان طی 40 سال اخیر رسیده است و مقامات این کشور نگران هستند که اقتصاد تا چند ماه آینده وارد رکود شود. «اندرو بیلی» رئیس بانک مرکزی بریتانیا اعلام کرده است: اقتصاد این کشور در شرایط بدتر از پیش بینی ها قرار گرفته است و تا پایان امسال کشور وارد رکود اقتصادی می شود که دست کم تا 15 ماه ادامه خواهد داشت.
اگرچه پس از جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا بسیاری از کارشناسان نسبت به وخیم شدن شرایط اقتصادی این کشور هشدار می دادند اما همه گیری کووید-19 و جنگ روسیه و اوکراین شرایط را بیش از پیش وخیم کرده است.
«ماتیاس کورمان» دبیرکل سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) در ارزیابی سالانه خود از وضعیت بریتانیا می گوید: اقتصاد این کشور مانند دیگر اقتصادهای جهان، همچنان با چالش های ساختاری مثل همه گیری و جنگ روسیه و اوکراین مواجه است و هنوز بادهای مخالف این چنین وجود دارد.
اعتصابات کارگری در بریتانیا و تبعات آن
اعتصابات کارگری در بریتانیا نیز شروع شده است. «میک لینچ» رئیس اتحادیه صنفی «حمل و نقل خودرویی، دریایی و راه آهن» بریتانیا در این زمینه نسبت به فراگیرشدن هر چه بیشتر اعتصابات هشدار داده است. این در حالی است که تنش های سیاسی داخلی نیز شرایط را در بریتانیا تشدید کرده است. «بوریس جانسون» پس از رسوایی های اخیر کابینه اش و در پی کناره گیری 50 وزیر و نماینده پارلمان از همکاری با او، سرانجام استعفای خود را از مقام نخست وزیری اعلام کرد و این کشور در انتظار نخست وزیر جدید است؛ موضوعی که سبب شده است تا تصمیمات بلندمدت در عرصه اقتصاد اتخاذ نشود.
اکونومیست در این زمینه نوشت: «مدیریت ناکارآمد دولت بوریس جانسون از عوامل وخامت اوضاع اقتصادی کشور است؛ بریتانیا که در طول قرن ها به عنوان یک اقتصاد رتبه اول شناخته می شد این روزها از معضل «راضی بودن از خود» رنج می برد و عصبانیت جانسون فقط آن را تشدید می کند.»
افزایش 50 درصدی سطح مراجع به بانک های غذا در بریتانیا
تامین غذا، سوخت، گرما و نیروی کار معضلی جدی در بریتانیا به شمار می آید. فشار ناشی از افزایش افسارگسیخته هزینههای زندگی و تورم بی سابقه سبب شده تا مراجعه به بانکهای غذا به عنوان تنها راه معیشت بسیاری از خانوادهها در پنجمین اقتصاد بزرگ جهان تبدیل شود. بر اساس آمارها، سطح مراجعه به بانک های غذا در بریتانیا بیش از 50 درصد افزایش یافته است. این امر سبب شده است تا بسیاری از این مراکز با کمبود شدید بودجه و انبار کالا مواجه شوند.
«اندرو بیلی» رئیس بانک مرکزی بریتانیا نسبت افزایش «آخرالزمانی» قیمت مواد غذایی به دلیل جنگ در اوکراین هشدار داده است.
شرایط در دیگر کشورهای اروپایی نیز وخیم است. مقامات آلمان نسبت به تشدید اعتراضات اجتماعی هشدار داده اند. بسیاری از کمک های اجتماعی و معیشتی قطع شده است و زمستان و سرمای پیش رو، بیش از پیش بر نگرانی ها دامن زده است. با این حال مقامات اروپا به سیاست های خود در پیروی از آمریکا، به ویژه در قبال جنگ اوکراین ادامه می دهند.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
113
اروپا و تشدید بحران اقتصادی