وزیر خارجه آمریکا در ادامه هشدار داد که روسیه ممکن است «در مدت زمان بسیار کوتاه» نیروهای بیشتری را به مرز اوکراین بفرستد. وزیر خارجه آمریکا روز سه شنبه نیز در تماس تلفنی با سرگئی لاوروف همتای روس خود با اشاره به اینکه باید روند دیپلماتیک برای کاهش تنش درباره اوکراین ادامه یابد، بار دیگر پایبندی واشنگتن به حاکمیت اوکراین و تمامیت ارضی این کشوررا مورد تاکید قرار داد.
سفرغیرمنتظره وزیر خارجه آمریکا به اوکراین با توجه به تحولات اخیر به ویژه ادعاهای جدید منابع غربی درباره تلاش دوچندان روسیه برای استقرار نیروها و تجهیزات نظامی در مرزهای خود با اوکراین و نیز اعزام حجم قابل توجهی تجهیزات نظامی مانند سامانه های اس 400 و جنگنده های سوخو 35 به بلاروس در راستای حمله احتمالی به اوکراین صورت گرفته است.
روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز نیز روز دوشنبه در راستای تشدید جنگ رسانه ای علیه روسیه گزارش کرد که مقامهای دولتهای کییف و واشنگتن تایید کردند دیپلماتهای روسی از اوکراین رفتند، اما مسکو این ادعا را رد کرده است. این روزنامه مدعی شد که ۱۸ تن شامل همسران و فرزندان دیپلماتهای روسی روز 5 ژانویه از اوکراین خارج شده و ۳۰ تن دیگر نیز احتمالا طی دوهفته گذشته اوکراین را ترک کردند. وزارت خارجه روسیه میگوید که سفارت این کشور در کییف به صورت عادی فعالیتش را ادامه میدهد ولی کاهش تعداد دیپلماتها را رد نکرد.
نکته مهم اینجا است که دولت بایدن پیام های متناقضی دراین زمینه ارسال می کند. جن ساکی سخنگوی کاخ سفید روز سه شنبه همزمان با افزایش تنش ها بر سر اوکراین میان آمریکا و روسیه، بار دیگر ادعاهای واشنگتن علیه مسکو را تکرار کرد. به گفته او، ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه با استقرار هزاران نظامی در مرزهای اوکراین از جمله انتقال نیروهای نظامی به بلاروس این بحران را ایجاد کرده است.
وی ادعا کرد این یک وضعیت بسیار خطرناک است و در مرحلهای هستیم که روسیه میتواند در هر مقطعی به اوکراین حمله کند و در وضعیتی بدتر از گذشته قرار داریم. این مقام کاخ سفید، با تهدید مسکو گفت، اگر روس ها مسیر دیپلماتیک را انتخاب نکنند، با عواقب و پیامدهای شدید مواجه خواهند شد.
این در حالی است که جیک سالیوان مشاور امنیت ملی آمریکا هفته گذشته با عقب نشینی از ادعاها و موضع گیری های قبلی واشنگتن مبنی بر "حمله قطعی" روسیه به اوکراین اظهار داشت جامعه اطلاعاتی آمریکا هنوز به این نتیجه نرسیده است که روسیه برای انجام اقدام نظامی در اوکراین "تصمیم قطعی" گرفته است.
البته سالیوان نیز مدعی شده که جامعه اطلاعاتی آمریکا اطلاعاتی در اختیار دارد که نشان می دهد روسیه در حال زمینه سازی و ایجاد بهانه برای تهاجم، از جمله از طریق فعالیت های خرابکارانه و عملیات اطلاعاتی است.
در واکنش به اتهامات آمریکا و شرکای اروپایی آن، روسیه بارها اتهامات غرب و اوکراین درباره هرگونه اقدام خصمانه را رد کرده و اعلام کرده که هیچ کس را تهدید نمیکند و قصد حمله به هیچ کشوری را ندارد و اظهارات مبنی بر نیت خصمانه روسیه علیه اوکراین ، صرفا بهانه ای برای استقرار نیروها و تجهیزات نظامی ناتو در نزدیکی مرزهای روسیه است.
در حالی که مسکو بارها اعلام کرده که عضویت اوکراین در ناتو خط قرمز امنیت ملی آن بوده و با هرگونه استقرارتاسیسات ناتو در جوار مرزهای خود بشدت مخالفت کرده و درباره آن هشدار داده است.
«ماتیو فون روهر»رئیس میزخارجی هفته نامه اشپیگل می گوید: روسیه خواستار خروج تمامی نیروهای ناتو از کشورهای عضو این سازمان نظامی در اروپای شرقی است و میخواهد تضمینی باشد که کشورهای فنلاند و سوئد نیز هرگز به ناتو نپیوندند.