ایران پرس- سخنگوی طالبان از پایان بی نتیجه دور چهارم  مذاکرات این گروه با نمایندگان آمریکا در قطر خبر داد.

«ذبیح الله  مجاهد» اعلام کرد در این دور از مذاکرات که از روز دوشنبه گذشته در دوحه پایتخت قطر آغاز شد وعصر دیروز (شنبه) پایان یافت، هیچ دستاوردی نداشت.

سخنگوی طالبان تاکید کرد تا زمانیکه نظامیان خارجی به فرماندهی امریکا ازافغانستان خارج نشوند این گونه مذاکرات بیهوده خواهد بود.

وی همچنین ادعای خبرگزاری رویتر مبنی براینکه زلمی خلیل زاد نماینده ویژه امریکا در امور افغانستان با طالبان در خصوص ایجاد آتش بس و خروج نظامیان خارجی از افغانستان در مدت 18ماه به توافق رسیده‌اند رد کرد و آنرا در جهت فریب افکار عمومی خواند.

سخنان سخنگوی طالبان درباره پایان بی نتیجه دور چهارم مذاکرات این گروه با نماینده آمریکا در قطر حاکی از آنست که از نظر طالبان این گفت وگوها به دلیل عدم پیشرفت در تحقق انتظارات این گروه ناکام بوده است.

رد برخی اخبار درباره توافق طالبان وآمریکا برای برقراری آتش بس همه جانبه درمدت 18ماه درافغانستان که برخی منابع آنرا منتشر کردند، از تغییر نیافتن موضع این گروه بر لزوم خروج نیروهای آمریکایی و ناتو از افغانستان به عنوان پیش شرط برگزاری گفت وگوهای موثر برای خاتمه جنگ دراین کشور حکایت دارد.

نکته جالب در برگزاری چند دور مذاکرات بین طالبان و آمریکا از چند ماه گذشته تاکنون، تداوم این گفت وگوها برغم عدم پیشرفت در آنها است که البته نماینده ویژه کاخ سفید امید دارد در روند استمرار مذاکرات بتواند با این گروه درباره پایان جنگ در افغانستان به توافق برسد.

اگر چه نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان به تعدیل مواضع طالبان در ادامه روند گفت وگوها با این گروه دلبسته است اما طالبان نشان داده‌اند که عنصر استمرار در مذاکرات موجب تغییر خواسته‌های این گروه برای پایان جنگ در افغانستان نیست.

طالبان علاوه بر ضرورت خروج نظامیان خارجی از افغانستان، طبق آنچه سخنگوی این گروه اعلام کرده است، آزادی زندانیان و لغو ممنوعیت سفر برای اعضای ارشد طالبان را هم به عنوان دیگر شروط خود برای مذاکرات صلح معرفی کرده است.

در شرایطی گفت وگوهای طالبان و نماینده آمریکا ادامه یافته است که دولت افغانستان موضع منفی در قبال مذاکرات دوجانبه آنان دارد و بارها تاکید کرده که بدون حضور نمایندگان دولت کابل،مذاکرات کاخ سفید با طالبان را نمی پذیرد.   

«عبدالغفور لیوال» کارشناس مسائل سیاسی در افغانستان در این باره به رسانه ها گفت: دولت افغانستان طرف اصلی صلح است و طالبان باید بداند هر گونه توافق پنهانی با امریکا در مورد اینده تحولات افغانستان برای این کشور صلح نمی آورد و این مساله ای کاملا داخلی برای افغانستان است.

این دیدگاه مطرح است که دولت آمریکا برای خروج گفت وگوهای صلح با طالبان نباید نقش دولت افغانستان را در این زمینه را نادیده بگیرد،زیرا اعضای ارشد این گروه هم می دانند که  دست یابی به توافق به کاخ سفید برای مسئله جنگ در این کشور پایان کار نیست و دولت مشروع و قانونی کابل باید هرگونه توافق دراین زمینه را بنا به ملاحظات کلان ملی خود بررسی و سپس درباره تایید آن تصمیم گیری کند.

بنابراین، ادامه سیاست آمریکا برای پیشبرد گفت وگوهای دوجانبه با طالبان بیش از همه فرصت‌های موجود برای استقرار صلح درافغانستان در چارچوب نقش محوری دولت این کشور را از بین می برد که نتیجه آن تداوم خشونت و کشتارمردم است. 118     

بیشتر بخوانید:

دوحه؛ پایان بی‌نتیجه مذاکرات طالبان و آمریکا