ایران پرس- سفر دو روزه «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا به هند در حالی به پایان رسید که هیچ خبری از انعقاد توافق‌های بزرگ تجاری بین دو کشور نشد.

به رغم امضای توافق تسلیحاتی سه میلیارد دلاری که ترامپ درباره آن بسیار سخن سرایی کرد، توقع طرف هندی از این سفر که هزینه زیادی برای میزبانی از رئیس جمهوری آمریکا و هیئت همراهش تحمل کرد، برآورده نشد.

البته ترامپ قبل از آغاز سفر به هند ضمن انتقاد از روابط تجاری دو کشور، خواستار تجدید نظر در وضع کنونی آن شده بود.

رییس جمهوری آمریکا چند روز قبل از آغاز سفرش به هند ضمن ابراز نارضایتی از چگونگی روابط تجاری واشنگتن - دهلی نو ادعا کرد که هند رفتار خوبی مقابل آمریکا نداشته است. 

ترامپ در سخنرانی خود در استادیوم بزرگ کریکت «موترا» در شهر احمدآباد هند نیز به رغم داشتن روابط شخصی قوی با «نارندرا مودی» از سیاست‌های تجاری دولت وی انتقاد کرد و گفت که تلاش می‌کند تا در آینده توافق تجاری بهتری با دهلی‌نو منعقد کند.

قبل از آن مقامات ارشد هند اعلام کرده بودند که مذاکرات تجاری میان دو کشور نتیجه ای نداشته زیرا آمریکا درخواست های زیادی مطرح کرده است.

هند اعلام کرده بود که با واردات محصولات لبنی آمریکایی موافقت خواهد کرد؛ اما واشنگتن در رویکردی زیاده طلبانه خواستار دسترسی سایر محصولات آمریکا مانند مواد غذایی به بازار هند شده است.

دولت ترامپ در چارچوب رویکرد تجاری کلی خود یعنی کسب حداکثر امتیازات برای آمریکا در قبال واگذاری حداقل امتیاز به طرف مقابل، درخواست های تجاری زیادی از هند دارد؛ از جمله این که آمریکا به هند فشار وارد کرد تا شرایط بهتری برای شرکت های آمریکایی ارائه کننده کارت های اعتباری ایجاد کند؛ اما هند مذاکرات در این خصوص را به تعویق انداخت؛ زیرا واشنگتن با درخواست دهلی نو برای آزمایش مواد خام خوراکی وارداتی از آمریکا مخالفت کرد.

 پیش از این هند به دلایل مذهبی از واردات محصولات لبنی از آمریکا خودداری می کرد و این باعث نارضایی آمریکا شده بود.

در چنین شرایطی دولت ترامپ قصد ندارد تا در برهه کنونی وارد مذاکرات جدی با هند برای انعقاد توافق های بزرگ شود.

در واقع سفر ترامپ به هند در سال انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بیشتر برای کسب دستاوردهای تبلیغاتی با توجه به استقبال از وی در این سفر و نیز امضای قرارداد های تسلیحاتی و برخی توافق ها در زمینه انرژی و موضوعات دیگر صورت گرفت.

البته نارندرا مودی نخست وزیر هند به ترامپ وعده استقبال میلیونی داده بود اما در عمل فقط حدود 100 هزار نفر به استقبال او آمدند.

پایگاه خبری فوربس در گزارشی نوشت: "سفر ترامپ به هند به طور موثر می تواند بر چهار و نیم میلیون نفر واجد شرایط رای دادن در آمریکا که هندی و یا آمریکایی - هندی هستند، تاثیرگذار باشد."

به رغم این استقبال و تمجید فراوان سران دو کشور از روابط دوجانبه،  ترامپ هندی ها را از امضای توافق های تجاری بزرگ ناامید کرد.

 ترامپ در این زمینه گفته بود: "ما امضای قرارداد بزرگ تجاری با هند را به زمان دیگری موکول می کنیم. ممکن است این قرارداد قبل از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در ماه نوامبر 2020 امضا نشود." 

ارزش تجارت دوجانبه هند و آمریکا در 9 ماه نخست سال 2019 حدود 110 میلیارد دلار بوده است.

در این دوره ارزش صادرات آمریکا به هند با چهار درصد افزایش نسبت به دوره مشابه سال قبل به 45/3 میلیارد دلار رسید؛ در حالی که ارزش واردات آن از هند با پنج درصد افزایش 65/6 میلیارد دلار برآورد شده است. 

ترامپ در سخنرانی خود در احمدآباد هند مدعی شد: "در دولت من حجم بازرگانی میان دو کشور بیش از 40 درصد افزایش یافته است." 

شورای همکاری راهبردی هند و آمریکا تخمین می زند که ارزش تجارت دوجانبه هند و آمریکا تا سال 2015 به 238 میلیارد دلار برسد.

به رغم این پیش بینی ها، تداوم اختلافات تجاری دو کشور و بی نتیجه ماندن مذاکرات دو جانبه در این زمینه باعث شد تا «رابرت لایتزیر» نماینده ارشد تجاری آمریکا سفر خود را به هند در اواسط فوریه 2020 لغو کند.

امضای توافقنامه تجاری بزرگ با هند برای ترامپ پیش از آغاز انتخابات ریاست جمهوری نوامبر 2020 آمریکا اهمیت زیادی دارد.

وی می خواهد تا نه تنها به مردم آمریکا نشان دهد که دستاورد اقتصادی بزرگی به دست آورده بلکه خواهان اثبات این امر به متحدان خود است که رویکرد سخت گیرانه تجاری اش مبتنی بر حمایت گرایی، شرایط را به نفع آمریکا تغییر داده است.

با این حال بعید به نظر می رسد که دهلی نو در مذاکرات تجاری آتی با واشنگتن بخواهد امتیاز قابل توجهی به دولت ترامپ بدهد.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

133/116

بیشتر بخوانید:

قرارداد تسلیحاتی آمریکا و هند؛ اهداف چندگانه واشنگتن/ تحلیل

استقبال از رئیس جمهور امریکا در هند با شعارهای ضد ترامپ