15 سال از جنگ 33 روزه سال 2006 رژیم اسرائیل علیه مقاومت لبنان میگذرد. این جنگ یک نقطه عطف در روابط رژیم اسرائیل با لبنان و همچنین در منطقه غرب آسیا بود.
جنگ 33 روزه سال 2006 از آن جهت یک نقطه عطف در روابط اسرائیل با لبنان بود که سبب شد از یک سو قطعنامه 1701 شورای امنیت سازمان ملل متحد بر توقف جنگ اسرائیل علیه لبنان تاکید کند و از سوی دیگر رژیم اسرائیل دست از تجاوز و حمله علیه لبنان بر دارد. این موضوع در سخنان شب گذشته سید حسن نصرالله نیز وجود داشت.
به گفته سید حسن نصرالله، پیش از این جنگ و طی چند دهه، لبنان جولانگاه نیروی هوایی رژیم صهیونیستی بوده است و هیچ چیزی باعث نمیشد که صهیونیستها دست از این حملات بردارند، اما «چیزی که باعث شد در حال حاضر به لبنان حمله نکنند، ترس این رژیم از درگیری گسترده با مقاومت است». به عبارت دیگر، جنگ 33 روزه تقویت حاکمیت و امنیت بیشتر لبنان را در پی داشته است.
وجه دیگر جنگ 33 روزه سال 2006 میزان تأثیرگذاری آن بر ترتیبات امنیتی منطقه غرب آسیا بود. این جنگ، از این جهت برای منطقه غرب آسیا یک نقطه عطف بود که حزبالله و نه ارتش یک کشور عربی موفق شد افسانه شکستناپذیری ارتش اسرائیل را باطل سازد و حقارت را برای آن به ارمغان آورد. از سوی دیگر، این جنگ سبب شد محور مقاومت به عنوان یک بازیگر تأثیرگذار و پویا در منطقه غرب آسیا مطرح شود به نوعی که امروز تحولات این منطقه بدون در نظر گرفتن جایگاه و نقش مقاومت قابل ارزیابی نیست.
موضوع دیگر این است که جنگ 33 روزه سبب شکلگیری معادله بازدارندگی در روابط اسرائیل با محور مقاومت از جمله مقاومت لبنان شد. به تعبیر دبیرکل حزبالله لبنان، مهمترین دستاورد این جنگ، برقراری معادله بازدارندگی است. روند تصاعدی قابلیت بازدارندگی مقاومت لبنان سبب شد اسرائیل طی 15 سال گذشته جرات هیچ نوع حمله نظامی علیه لبنان را نداشته زیرا از پاسخ حزبالله هراس داشته است. این قابلیت بازدارندگی در تحولات روزهای اخیر آشکارا دیده شد و در سخنان شب گذشته سید حسن نصرالله نیز مورد تأکید قرار گرفت.
جنگندههای اسرائیلی پنجشنبه گذشته مناطقی را در جنوب لبنان برای نخستین بار طی 15 سال اخیر بمباران کردند که با واکنش سریع مقاومت لبنان مواجه شد، واکنشی که هم وزن اقدام رژیم اسرائیل بود. زمان و مکان حمله از سوی حزبالله لبنان مورد توجه قرار گرفت. به گفته سید حسن نصرالله، «اتفاق پنجشنبه از حیث زمانی مهم بود که باید پاسخی سریع داده میشد. اگر پاسخ با تأخیر داده میشد، ارزشش را از دست میداد».
در عین حال، حزبالله مسئولیت اقدام خود را نیز در بیانیهای بر عهده گرفت تا هم نشان دهد از دشمن اسرائیلی هراس ندارد و هم اینکه دشمن را به این جمعبندی برساند که در پی جنگ با حزبالله نباشد، موضوعی که ارتش اسرائیل نیز به آن رسید.
نکته پایانی اینکه؛ جنگ 33 روزه با هدف از بین بردن حزبالله لبنان و به طور کلی برچیدن مقاومت در منطقه غرب آسیا آغاز شده بود، اما 15 سال پس از این جنگ، دشمن اسرائیلی نگران موجودیت خود است و این از جمله تبعات راهبردی جنگ سال 2006 است.
در همین راستا، دبیر کل حزبالله لبنان با اشاره به اینکه امروز دشمن صهیونیستی نسبت به موجودیت خود، بیش از هر زمان دیگری نگران است، خاطرنشان کرد، این دشمن که تحت حمایت ابرقدرتها و کشورهای منطقه قرار دارد، از پیامدهای جنگ با مقاومت لبنان و تأثیر آن بر جبهه داخلی خود هراس دارد.
نویسنده: سید رضی عمادی
112
بیشتر بخوانید:
سیدحسن نصرالله: مهمترین دستاورد جنگ 33 روزه، تحمیل معادله بازدارندگی است