«آنگلا مرکل»، صدراعظم آلمان شب گذشته (چهارشنبه شب) وارد امان، پایتخت اردن شد و با «عبدالله دوم» ، شاه این کشور اردن دیدار و درباره روابط دوجانبه و تحولات منطقه ای و بین المللی گفتوگو کرد. «جان رود»، معاون وزیر دفاع آمریکا در امور سیاستگذاری و «ژوزف ووتل»، فرمانده ستاد مرکزی ارتش این کشور نیز در سفر به امان با «عبدالله دوم» دیدار و گفتوگو کردند.
علت سفرهای پی در پی به اردن چیست؟
به نظر می رسد مهمترین عامل این سفرها، طرح موسوم به «معامله قرن» است. در این طرح که دولت «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری آمریکا آنرا پیگیری می کند، منافع رژیم اسرائیل از جمله الحاق رسمی بلندی های جولان به این رژیم مد نظر قرار گرفته است. شهرک سازی اسرائیل نیز به رسمیت شناخته شده است. در عین حال به موضوعاتی نظیر بازگشت آوارگان فلسطینی و پایان دادن به محاصره کامل غزه هیچ توجهی در این طرح نشده است.
وبگاه «العربی الجدید» در تحلیلی در این خصوص نوشته است که در این طرح موضوع مهم بازگشت آوارگان فلسطینی با «وطن جایگزین» در خارج از فلسطین اشغالی آمده است. به نظر می رسد در این طرح، اردن وطن جایگزین برای فلسطینی ها خواهد بود، موضوعی که با مخالفت مقامات دولت اردن به خصوص پادشاه این کشور مواجه شده است.
سفر هیئت آمریکایی در راستای جلب حمایت اردن از طرح معامله قرن است. در همین راستا، «جرد کوشنر»، مشاور و داماد رئیسجمهور آمریکا و «جیسون گرینبلات»، فرستاده این کشور در روند صلح غرب آسیا نیز در هفته جاری به اردن سفر و با عبدالله دوم دیدار و گفت و گو کردند. در همین راستا، روزنامه صهیونیستی «اسرائیل الیوم» که به «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی نزدیک است به نقل از منابع نزدیک به کاخ سفید نوشت: «طرح دولت ترامپ برای فلسطین، محور مذاکرات دوشنبه گذشته جرد کوشنر و عبدالله دوم در اردن بود.» آمریکا از شرایط کنونی اردن به خصوص مشکلات اقتصادی رو به افزایش این کشور نیز برای اعمال فشار بر پادشاه اردن جهت موافقت با طرح معامله قرن بهره می گیرد. در همین راستا، دولت آمریکا چندی پیش، کمک یک میلیارد دلاری سالانه به اردن را متوقف کرد که این اقدام از دید صاحب نظران با هدف کاستن از دیدگاه های انتقادی عبدالله دوم در خصوص طرح معامله قرن انجام شد.
در مقابل، به نظر می رسد علت اصلی سفر آنگلا مرکل به اردن نیز موضوع طرح معامه قرن باشد زیرا کشورهای اروپایی در این زمینه با دولت آمریکا اختلاف نظر دارند و از این طرح ناراضی هستند. از این رو، این تحلیل وجود دارد که صدر اعظم آلمان با سفر به اردن و دیدار با پادشاه این کشور قول سرمایه گذاری های آلمان در اردن را می دهد تا به نوعی طرح معامله قرن تعدیل شود و یا دست کم موضوعاتی نظیر بازگشت آورگان و پایان محاصره غزه در این طرح مد نظر قرار گیرد.114/112
نویسنده: سیدرضی عمادی
بیشتر بخوانید:
طرح «معامله قرن»؛ سلب هویت از فلسطین درسایه خیانت آلسعود
مشعل: طرح آمریکایی «معامله قرن» را زیر پایمان «له» میکنیم