ایران پرس - نشست بین روسای جمهوری آمریکا و روسیه چندی بعد برگزار خواهد شد، «دونالد ترامپ» و «ولادیمیر پوتین» هرکدام با برنامه های خاص خود به پای میز می آیند، اما امید میرود که نتیجه این نشست، تنش زدایی باشد که از جهاتی به نفع سوریه نیز باشد.

پایگاه خبری اهرام در مقاله ای نوشت: روز پنج شنبه، 28 ژوئن، سخنگوی مطبوعاتی کاخ سفید اعلام کرد که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا و ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه، در 16 ژوئیه در هلسینکی دیدار خواهند کرد.

این دو رهبر علاوه بر «مسائل امنیتی ملی»، در مورد روابط دو جانبه بین امریکا و روسیه نیز صحبت خواهند کرد.

بیانیه کاخ سفید زمانی منتشر شد که چندین روز از ملاقات «جان بولتون» مشاور امنیت ملی آمریکا، با پوتین و مقامات ارشد روسیه در مسکو می گذشت.

نشست 16 ژوئیه نخستین جلسه میان رئیس جمهور آمریکا و روسیه خواهد بود که پس از  یک سال و نیم از شروع نخستین دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ، اتفاق خواهد افتاد، رییس جمهوری که همواره بر اهمیت برقراری روابط خوب بین واشنگتن و مسکو تاکید دارد.

تنش در روابط مسکو و واشنگتن

با این وجود، طی 18 ماه گذشته، با تشدید تحریم های آمریکا علیه روسیه، روابط واشنگتن و مسکو به پایین ترین سطح خود رسید.

تحریم هایی که بخش های نفتی و بانکداری روسیه، و مقامات روسی را که از اطرافیان نزدیک پوتین هستند و همچنین برخی از میلیاردرهای دارای روابط نزدیک با کرملین را هدف قرار داده است.

در همین حال، دولت ترامپ با متهم کردن مسکو به استفاده از گاز اعصاب در اقدام تروریستی علیه جاسوس دوجانبه پیشین روسیه و دخترش، حمایت خود از بریتانیا را نشان داد.

در این خصوص احتیاجی نیست به تحقیقات در حال انجام در خصوص مشاوره ویژه «رابرت مولر» و برقراری ارتباطات بین کمپین تبلیغاتی دونالد ترامپ در سال 2016 و روسیه توسط وی، اشاره شود.

پوشش رسانه ای این تحقیقات و همچنین توئیت های ترامپ که همچنان هم ادامه دارند، سایه تیره ای بر چشم انداز بهبود روابط آمریکا و روسیه ایجاد کرده است.

ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه، به طور مداوم هرگونه ارتباط روسیه با انتخابات ریاست جمهوری سال 2016 آمریکا را انکار کرده است.

بنا به گفته دونالد ترامپ وی قصد دارد طی دیدار خود با پوتین، مساله دخالت روسیه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را نیز مطرح کند.

اولین بار است که دونالد ترامپ گفته وی با همتای روس خود این سوال را مطرح می کند، هرچند که ترامپ اصرار دارد که هیچ ارتباطی وجود نداشته است.

نشست های پوتین و ترامپ

سال گذشته ترامپ و پوتین در حاشیه نشست های بین المللی دیدارهایی داشتند.

ازجمله: اولین دیدار در نشست (G20) در هامبورگ در جولای 2017 بود و دومین بار، در اجلاس مشترک (آیپک – آ.سه‌.آن) بود که در نوامبر 2017 در ویتنام برگزار شد.

در این میان، و علیرغم فشارهای در حال افزایش در داخل آمریکا و همچنین در اروپا که خواستار یک موضع سختگیرانه تر برای مقابله با پوتین هستند، مسکو و واشنگتن، موافقت نامه غنی سازی در جنوب غربی سوریه در مثلث «درعا - قنیطره - سویدا»، در نزدیکی مرز سوریه و رژیم صهونیستی را در مذاکراتی که با حضور اردن به عنوان شخص ثالث انجام شد، با موفقیت مورد مذاکره قرار دادند.

نشست ماه جولای بین رهبران دو ابرقدرت در حالی انجام می شود که شکاف گسترده بوجود آمده در اتحاد کشورهای غربی، توسط مواضع عمومی و تصمیمات ترامپ در مسائل تجاری (اعمال تعرفه ها بر صادرات به متحدان اصلی آمریکا) وهمچنین تصمیمات یکجانبه وی برای خارج شدن آمریکا از معاهدات بین المللی (توافقنامه هسته ای ایران، توافقنامه پاریس در مورد تغییرات آب و هوایی)، تشدید شده است.

احتمالا در مواجهه با واژه به اصطلاح «جهانی آزاد» که همان «جنگ سرد» است، جدی ترین مشکل این خواهد بود که متحدان آمریکا در اروپا دریافته اند رئیس جمهور آمریکا بدون توجه به منافع ملی این کشورها، تمایل به موافقت با روسیه دارد.

آنها از این موضوع واهمه دارند که با استراتژی «آمریکا اول» دونالد ترامپ، نظم بین المللی لیبرال فرو ریزد.

برای اعلام رسمی نشست هلسینکی برنامه ریزی نشده بود، همزمانی این اعلام، با حمله نظامی ارتش سوریه در جنوب برای بازپس گیری منطقه درعا از داعش کاملا اتفاقی بود.

از جمله مسائل امنیت ملی که در اجلاس سران آمریکا و روسیه مورد بحث قرار خواهد گرفت، این شرط است که خاورمیانه منطقه ای باشد که در آن موقعیت های آمریکا و روسیه نزدیک هم باشد، به عنوان مثال خلاف آنچه که در اوکراین اتفاق افتاده است.

بر خلاف دولت «باراک اوباما»، دولت ترامپ، شروع به مجهز کردن ارتش اوکراین به سلاح های مرگبار کرده است.

رئیس جمهور روسیه پیش از دیدار با ترامپ، هدیه ای بسیار گرانبها برای وی فرستاد. روسیه و عربستان سعودی موافقت کردند که برای حفظ بهای نفت با هم همکاری کنند.

آنها برای جلوگیری از افزایش بیشتر بهای نفت، تولیدات خود را افزایش خواهند داد. خبری بهتر از این برای ترامپ نمی توانست وجود داشته باشد، آن هم پیش از آنکه زمان انتخابات میان دوره ای در آمریکا فرا رسد.

پوتین در عوض انتظار دریافت چیزی چندان ارزشمند را ندارد. لغو تدریجی و کم کم  تحریم ها دو فرآیند یکسان خواهد بود. مساله دیگر به رسمیت شناختن روسیه به عنوان یک ابرقدرت بزرگ است.

بهترین نتیجه نشست هلسینکی، از نقطه نظر پوتین، تفکیک جدید بین آمریکا و روسیه است. تا آنجا که به خاورمیانه و مصر مربوط می شود، این نتیجه، می تواند همان نتیجه مثبت و با اهمیت و استراتژیک باشد.

مترجم: الهلم سلیمانی

116

بیشتر بخوانید:

سایه کریمه بر سر دیدار ترامپ – پوتین/ تحلیل

دیفنس وان: دیدار ترامپ و پوتین، آنچه اروپا از آن بیم دارد