ایران پرس- حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب در سخنانی در آغاز سال 97 در حرم امام رضا در مشهد مقدس ضمن تبیین دلایل استحکام و ماندگاری ارزش های انقلاب اسلامی در چهل سالگی نظام جمهوری اسلامی به مسائل منطقه و خباثت امریکایی‌ها اشاره کردند.

ایشان افزودند: "در سالی که گذشت، جمهوری اسلامی توانست پرچم عزت و اقتدار ملت ایران را در منطقه به اهتزاز درآورد و سهم مهمی در شکستن کمر تکفیری ها و برقراری امنیت، ایفا کند."

ایشان با تأکید بر اینکه حضور جمهوری اسلامی ایران در برخی کشورهای منطقه، با خواست دولتها و ملتها انجام شده است، خاطرنشان کردند: "ما نه زورگویی کردیم و نه دخالت در امور داخلی کشورها، کمک خواستند و ما کمک کردیم و این کمک را هم با انگیزه های منطقی و با محاسبات بسیار عاقلانه، و نه از روی احساس، انجام دادیم."

یکی از آرمان ‌های انقلاب اسلامی ایران ترویج فرهنگ مقاومت در مقابل با نظام سلطه جهانی بوده است.

 نظام جمهوری اسلامی ایران که اینک وارد چهلمین سال حیات خود شده است، دفاع از حقوق ملت های مظلوم را در قانون اساسی خود تصریح کرده است و این اصل را بعنوان یکی از آرمان های انقلاب اسلامی در همه این سال ها حفظ کرده است. 

در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران اصولی همچون اصل «حمایت بی‎دریغ از مستضعفان و مسلمانان جهان» وجود دارد که مبنای آن قانون اساسی است.

اصل سوم قانون اساسی در بند 16 بر «تنظیم سیاست خارجی کشور بر اساس معیارهای اسلام، تعهد برادرانه نسبت به همه مسلمانان و حمایت بی‎دریغ از مستضعفان جهان» تاکید دارد.

در اصل ۱۵۴ هم تصریح شده است، جمهوری اسلامی ایران در عین خودداری کامل از هرگونه دخالت در امور داخلی ملت‎های دیگر از مبارزه حق‎طلبانه مستضعفین در برابر مستکبرین در هر نقطه از جهان حمایت می‎کند.

دکتر «سیدجلال الدین مدنی» در کتاب حقوق اساسی و نهادهای سیاسی جمهوری اسلامی ایران در توضیح اصل ۱۵۴ قانون اساسی می‎نویسد:

"تا زمانی که ملت‎ها جهت احقاق حق خود مصمم نشده‎اند امکان تغییری در وضع آنها وجود ندارد و هر گاه مردمی رشد یافتند و خواهان حقوق تضییع شده خود شدند تحول را باعث می‎گردد و حمایت جمهوری اسلامی از چنین نهضتی، که خود عامل تحول گردیده دخالت محسوب نمی‎گردد، زیرا استحکام و ثبات نظام به حمایت و خواست آنها بستگی دارد و وقتی ملتی کمک را طالب باشد آن ملت از حقوقش استفاده کرده نه از کمک خارجی."

حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب در بیاناتی این حمایت‎ها را سیاست قطعی و همیشگی جمهوری اسلامی بر می‎شمارند و می گویند:

"ما آنجایی که دخالت کنیم صریح می‎گوییم، ما در قضایای ضدیت با اسرائیل دخالت کردیم، نتیجه‎اش هم پیروزی جنگ سی وسه روزه و پیروزی جنگ بیست و دو روزه بود. بعد از این هم هر جا هر ملتی هر گروهی با رژیم صهیونیستی مبارزه کند مقابله کند ما پشت سرش هستیم و کمکش می‎کنیم و هیچ ابایی هم از گفتن این حرف نداریم."

از دیدگاه نظام جمهوری اسلامی ایران که برگرفته از باورها و ارزش دینی و پایبندی به حقوق همه ملت ها فارغ از نژاد و دین و فرهنگ است؛ همه ملت ها باید از حقوق مساوی در نظام بین الملل برخوردار شوند و نباید مورد تعرض و زور گویی از سوی هیچ کشوری قرار گیرد.

جمهوری اسلامی ایران مخالف تجاوزو اشغالگری است و هر جا که تشخیص دهد ملتی نیاز به حمایت در مقابل متجاوز دارد در دفاع از حقوق مظلوم می ایستد و آنرا محکوم می کند.

امام خمینی (ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی در این باره می‎فرماید: 

"ما باید از مستضعفان جهان پشتیبانی کنیم… زیرا اسلام… پشتیبان تمام مستضعفان جهان است" (صحیفه نور، ج ۴، ص ۳)

 و "ایران قدرت خود را صرف پشتیبانی از سایر مسلمانان می‎کند" (صحیفه نور، ج ۱۱، ص ۲۶۲)

این مواضع به معنای مخالفت با سیاست‌ها و رفتارهای سلطه جویانه است.

انقلاب اسلامی بر اساس فرهنگ مقاومت؛ ایثار و شهادت‌طلبی، آزادی‌خواهی، خودباوری، پیوند دین و سیاست، استکبارستیزی وعدالتخواهی شکل گرفت و از ابتدا به مخالفت با نظام سلطه جهانی برخاست.

یکی از حقوق اولیه انسان ها «حق حیات» است.

امروز کشورهایی مورد حمایت آمریکا هستند که به راحتی جنایت می کنند و بدون هیچ واهمه ای جنایات خود را استمرار می بخشند.

رژیم صهیونیستی خون خوار ۷۰ سال است که به عنوان غده سرطانی ملت های منطقه را تحت فشار و تجاوز قرار داده  و دولت امریکا از این رژیم  همواره حمایت کرده است.

عربستان نیز بخشی از این تجاوز گری است. سعودی ها از 25 مارس سال 2015 به یمن حمله نظامی کردند، اما خبری از حقوق بشر آمریکایی در این باره نشده است.

«رانیا خالک» نویسنده و تحلیلگر آمریکایی در توئیتر خود به حمله وحشیانه سعودی ها به مردم مظلوم یمن اشاره کرده و می نویسد:

"در یمن، در هر ساعت، یک شهروند جان خود را به علت ابتلا به بیماری وبا از دست می دهد و علت شیوع گسترده وبا در یمن، بمباران ها و محاصره عربستان سعودی است که از سوی آمریکا مورد حمایت قرار گرفته است."

گرچه همواره حرکت‌ها و نبردها ضد نظام سلطه در ادوار گذشته وجود داشته است، اما با انقلاب اسلامی ایران تحول اساسی در آموزه‌های فرهنگ مقاومت ایجاد شد.

امروزه به تحقیق می توان گفت که دفاع ارزش‌ها و آرمان های عدالت خواهانه جمهوری اسلامی امروز به  باور ملل محروم در جهت ایستادگی و مقاومت در برابر نظام سلطه جهانی تبدیل شده است.

تاثیرات این تحول را می‌توان در بیدار شدن ملت‌های تحت ستم برای احقاق حقوقشان مشاهده نمود.

ملت های مظلوم با الهام‌گیری از انقلاب اسلامی ایران به این اعتقاد و باور رسیده اند که امکان مقابله با نظام‌های استبدادی و سلطه وجود دارد، لذا فرهنگ مقاومت در قالب نهضت‌های اسلامی در جهان اسلام و یا فرهنگ ظلم‌ستیزی در کشورهای تحت ستم شکل گرفته و پیوسته تقویت شده است.

با جهانی شدن ارزش های انقلاب اسلامی، شعارها و حرکت ها در ابراز مخالفت با سلطه جویی امریکا و محکومیت اشغالگری اسراییل در روز جهانی قدس به حرکتی جهانی بدل شد.

اعتراض برضد نظام های سلطه و عهد شکنی ها و بی مسوولیتی قدرت های جهانی به مسایل جهانی مانند محیط زیست؛ خلع سلاح و نژاد پرستی و تبعیض ها عمومیت یافت و نهادینه شد.

در قلمرو ساختارها نیز، مقابله با ساختار نظام سلطه جهانی و انحصار طلبی ها در نهادهایی مانند شورای امنیت و نهادهای پولی و امنیتی اولویت یافته است.

تأثیرات انقلاب اسلامی بر فرهنگ مقاومت را به وضوح  می توان درباور امکان ‌پذیری مقابله با نظام سلطه از سوی مردم تحت ستم مشاهده نمود.

به اذعان بسیاری ازنظریه پردازان استقلال‌طلبی و رها شدن از قدرت‌های سلطه‌گر برای ملل محروم و مستضعف اکنون به عنوان یک ارزش حیاتی درآمده و مخالفت و اعتراض به نظام سلطه جهانی و نظم تبعیض‌آمیز بین‌المللی تشدید شده است.

جمهوری اسلامی ایران از همان روز نخست پیروزی  انقلاب  بر دفاع از حقوق ملت های مظلوم تاکید کرد وهمواره مدافع مظلومان بوده است.

در این راستا یکی از آرمان‌های خدشه ناپذیر انقلاب اسلامی ایران، آزادی قدس شریف و فلسطین اشغالی است.

زمانی که آمریکا، قدس اشغال شده را بعنوان پایتخت رژیم غاصب اسراییل به رسمیت شناخت؛ جمهوری اسلامی ایران، در نشست فوق العاده سازمان همکاری اسلامی خواستار تشکیل یک «گروه کارشناسی» متشکل از متخصصان حقوقی، سیاسی و اقتصادی از کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی برای بررسی دقیق و تدوین راهکارهای مقابله با تصمیم غیر قانونی دولت آمریکا در انتقال سفارت خود از تل آویو به قدس  در سطوح بین‌المللی، منطقه‌ای و ملی شد. 

ایران در دفاع از حقوق ملت فلسطین و در مسئله قدس معتقد به چند اصل مهم است:

اصل اول این است که فلسطینیان صاحبان واقعی سرزمین فلسطین هستند و هیچ جایگزین و هویت جعلی نمی تواند این واقعیت را تغییر دهد. 

اصل دوم؛ عمل به وظیفه و مسوولیت بین المللی در جهت افشای اهداف توطئه امریکا و صهیونیست ها برای اشغال کامل قدس است.

اصل سوم؛ باور به خدشه ناپذیر بودن حقوق ملت فلسطین است. مردم فلسطین برای آزادی سرزمینشان از دست اشغالگران، هیچگاه حاضر به سازش نشده اند و هرگز نیز سازش نخواهند کرد و امروز نیز مصمم تر از گذشته مقابل اشغالگران ایستاده اند. هر چند که برخی کشورهای عربی در تایید این اشغالگری با رژیم صهیونیستی هم پیمان شده اند.

 «حضرت آیت الله خامنه ای» رهبر معظم انقلاب اسلامی دربیاناتی در دیدار دست اندرکاران حج، با اشاره به تمرکز دشمنان برای مقابله با مسلمانان به‌ویژه در موضوع فلسطین و در قضایای یمن خاطرنشان کردند:

"اکنون آمریکایی‌ها نام سیاست شیطانی خود درباره فلسطین را «معامله قرن» گذاشته اند، اما بدانند که به فضل الهی، این معامله قرن هرگز محقق نخواهد شد و به کوری چشم دولتمردان آمریکا، قضیه فلسطین از یادها نخواهد رفت و قدس پایتخت فلسطین باقی خواهد ماند."

رهبر معظم انقلاب اسلامی با تأکید بر اینکه ملت فلسطین در برابر این توطئه خواهد ایستاد و ملت‌های مسلمان نیز پشتیبان مردم فلسطین خواهند بود، افزودند: 

"البته برخی دولت‌های اسلامی که هیچ اعتقادی هم به اسلام ندارند، به دلیل حماقت و جهالت و مطامع دنیوی پیشمرگ آمریکایی‌ها شده‌اند، اما به توفیق الهی، امت اسلامی و ملت فلسطین بر دشمنان خود پیروز خواهند شد و خواهند دید آن روزی را که ریشه رژیم جعلی صهیونیستی از سرزمین فلسطین کَنده شود."

واقعیت این است که ملت  فلسطین در یک مظلومیت بزرگ تاریخی قرار گرفته است و در آنسوی قضیه فلسطین، رژیمی اشغالگر و کودک کش قرار دارد که با حمایت امریکا به معضلی جهانی تبدیل شده است.

در چنین وضعیتی جامعه بین الملل اعم از جهان اسلام، سازمان ملل و نهادهای حقوقی بین المللی در قبال دفاع از ملت مظلوم فلسطین مسوول هستند و همه باید در این زمینه به مسوولیت های خود عمل کنند.

جمهوری اسلامی ایران بر این مسولیت پذیری در چارچوب حمایت از مقاومت در برابر متجاوز پایبند است.

مطالعه فرهنگ مقاومت در سطح نظری وعملی نشان می‌دهدکه فرهنگ مقاومت رو به گسترش است و بر تحولات بین‌المللی تأثیرگذار می‌باشد. 

 امیر سرتیپ «امیر حاتمی» وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در مراسم تجلیل از اساتید نمونه دانشگاه صنعتی مالک اشتر وزارت دفاع در سخنانی با بیان اینکه انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی ایران حامی اصلی و مدافع حقوق مردم مظلوم فلسطین است، تاکید کرد:

"کارگزاران رژیم اشغالگر و سرکوب گر صهیونیست به خوبی درک کرده اند که به رغم موفقیت های ظاهری در توسعه طلبی هایشان تا سال ۱۹۷۹، از زمان پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ تاکنون در هیچ جنگی پیروز نشده اند و سیر نزولی را در دستیابی به اهداف نامشروع خود داشته اند و این روند ادامه داشته و در آینده نیز ادامه خواهد داشت و سرنوشت محتوم آنان همان است که مقام معظم رهبری(مدظله العالی) فرمودند."

وی خاطرنشان کرد: "آنچه شکست های این رژیم را در دهه های اخیر رقم زده، ایده متعالی و آرمان انقلاب اسلامی و جریان مقاومت به عنوان پیروان این ایده بوده است."

آمریکا و برخی دیگر از کشورهای غربی علی رغم این که خود را مدافع «دموکراسی» می دانند، در این باره استانداردهای دوگانه ای دارند.

کشورهایی مانند بحرین و عربستان که تاکنون رنگ انتخابات واقعی را به خود ندیده اند، به صراحت تحت الحمایه امریکایی ها هستند.

تاریخ نشان داد جنایات اسراییل علیه ملت فلسطین که از ابتدا با اشغالگری آغاز شد؛ جز با مقاومت و ایستادگی پایان نمی یابد.

«عبد الباری عطوان» نویسنده و تحلیلگر سرشناس جهان عرب درباره کشتار فلسطینی ها در غزه می گوید:

"آنها افراد غیر مسلحی بودند که تنها پرچم های خود را برافراشته و به مرز رفته بودند. تنها یک حصار مرزی بین آنها و اسرائیلی ها وجود داشته است. اسرائیلی ها از تفنگ های دورزن استفاده می کردند، اما رسانه های غربی این موضوع را به عنوان تظاهرات خشونت بار توصیف کرده اند. آیا فلسطینی ها تفنگ دارند؟ آیا آنها مواد منفجره داشته اند؟ این غیرقابل تصور است. اقدامات رسانه های غربی به منزله بدجلوه دادن همه تحولات است. آنها حقیقت را پنهان کرده اند."

اکنون سالهاست که حقوق ملت های مظلوم زیر پا گذاشته می شود و این ظلم تنها مختص به فلسطین نیست.

رژیم های جنایتکار هرجا که مخالفتی را ببیند به ابزارهایی همچون لغو تابعیت  نیز متوسل شده است.

این در حالیست که ماده 15 اعلامیه جهانی حقوق بشر مبتنی بر اصل  «حق تابعیت» انسان هاست.

این اعلامیه که مورد پذیرش همه کشورهای غربی مدعی حقوق بشر است، تأکید کرده که هیچ کس را نمی توان از تابعیت اش محروم کرد، اما رژیم های سرکوبگر همچون آل خلیفه در بحرین با حمایت امریکا و عربستان تابعیت مخالفان خود را سلب می کنند بدون آن که صدای اعتراض غربی حقوق بشر بلند شود. 

جمهوری اسلامی ایران اما مخالف چنین رفتاری است و در دفاع حقیقی از حقوق ملت های تحت ستم چنین رفتاری را محکوم می کند.

حمایت ایران از ملت های مظلوم از ابتدای پیروزی انقلاب و در چهل سال گذشته در همین اصول نهادینه شده است.

گروه ایران اداره کل خبر و تفسیر برون مرزی

116/110