در این انتخابات دوجناح راست و چپ به رقابت سختی برای جلب آرای مردم این کشور پرداخته اند. در واقع مشخصه انتخابات پارلمانی کنونی نروژ، رقابت بسیار نزدیک دو جناح سیاسی این کشور اروپای شمالی است. نتایج نظرسنجیها نشان میدهد که تنها یک کرسی ازمجموع 169 کرسی پارلمان نروژ، این دو جناح را برای کسب اکثریت از یکدیگر جدا می کند.
در این راستا نظر سنجی ها نشان می دهند که جناح موسوم به محافظه کار یا «بورژوازی» به رهبری اِرنا سولبرگ Erna Solberg، نخست وزیر محافظه کار و جناح مخالف به رهبری یوناس گاهر استورهJonas Gahr Støre، رهبر حزب کارگر دارای آرای بسیار نزدیک به هم خواهند بود. درعین حال این انتخابات از نگاه تحلیلگران سیاسی به مثابه حساس ترین انتخابات چند دهه گذشته در این کشور مرفه اسکاندیناوی تلقی شده است.
یکی از مهمترین مباحث مورد مناظره رهبران احزاب دست راستی و احزاب دست چپی،بحث کاهش یا افزایش مالیات بوده است. در حالی که احزاب محافظه کار و ترقی خواه در دولت فعلی با همراهی ائتلاف حزب دموکرات مسیحی و آزادیخواه چپ توانسته بودند با هدف افزایش شغل، میزان مالیات ها را تا سقف 21 میلیارد کرون کم کنند، در برنامه جدید خود برای دوره بعدی طرح کاهش مجدد مالیات ها را مطرح کردند که البته با مخالفت یوناس گاهر استوره رهبر حزب کارگر مواجه شد.
یوناس قول داده که در صورت کسب قدرت در پارلمان جدید، مالیات ها را تا سقف 15 میلیارد کرون افزایش می دهد چون به عقیده وی، کاهش مالیات ها موجب افزایش شغل در این کشور نشد، بلکه بیشتر موجب افزایش شکاف طبقاتی شده است. دولت راست گرای فعلی نروژ که متشکل از حزب «محافظه کار» وحزب پوپولیست «ترقی خواه» مخالف مهاجرت است، از سال 2013 قدرت را در این کشور نفتی شمال اروپا دراختیار دارد ومتعهد شده برای حمایت ازاقتصاد نروژبه کاهش مالیاتها ادامه دهد.
هر چند حزب محافظهکار حزب حاکم است، با این حال تاکنون در پارلمان ۴۸ کرسی در اختیار داشته که حاصل به دست آوردن ۲۷درصد از آرای مردم نروژ در انتخابات سال 2013 است و دولت ائتلافی با حزب ترقی خواه تشکیل داده است.
حزب محافظهکار در میان طیفهای سیاسی نروژ، راست میانه با گرایش به میانهروی تلقی میشود. در حالی که حزب کارگر در انتخابات قبلی یعنی در سال 2013 میلادی ۵۵ کرسی را به دست آورد و اکثریت پارلمان را در اختیار دارد. این حزب خود را سوسیال دموکرات مایل به چپ میانه توصیف میکند. مساله مهاجرت و سیاست آینده نروژ در قبال مهاجران و پناهجویان نیز از مهمترین دغدغه های مردم این کشور محسوب می شود.
«سیو ینسن» Siv Jensen رهبر حزب پوپولیست ترقی خواه تاکید کرده که امروزه ارزشهای جامعه نروژ در تهدید است. هم چنین به نوشته سایت ایسنا نتیجه این انتخابات پارلمانی می تواند بر صنعت نفت نروژ نیز تاثیر بگذارد. حزب سبزها خواهان پایان تمام پروژههای استخراج نفت هستند.
صنعت نفت حدود یکچهارم از تولید ناخالص داخلی نروژرا تشکیل میدهد. نروژ پس از سقوط بهای نفت دربازارهای بین المللی واکنون افزایش نسبی بهای نفت، در حال گذراندن دوره بازیابی است. مجموع انتخابات پارلمانی نروژ و دولت بر آمده از آن، می تواند تاثیر سرنوشت سازی در مسیر آینده اقتصادی، اجتماعی و سیاسی این کشور ایفا کند.118/112
سيدرضا مير طاهر
بیشتر بخوانید:
آغاز انتخابات پارلمانی در نروژ+ویدئو