ایران پرس - «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرد که مساله هسته ای ایران، کره شمالی و بحران اوکراین با اتمام حجت و تهدید حل نمی شود.

لاوروف روز چهارشنبه در دومین روز کنفرانس سیاسی «دیدگاههای پریماکوف» در مسکو تاکید کرد که زبان تهدید برای حل مسائل بین المللی ناموفق است و نتیجه ای از آن نمی توان گرفت.

اشاره لاوروف به رویکرد «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا است که با قلدری و در پیش رفتن رویکردی یکجانبه گرایانه و خود محورانه به دنبال تحقق اهداف خود در رابطه با مسائل مهم بین المللی از جمله برجام است.

آمریکا خود را در جامعه یک پلیس جهانی تلقی کرده و این توهم را دارد که وظیفه رسیدگی به مسائل جهانی آن هم از طریق اعمال زور و کاربرد قدرت سخت یعنی قدرت نظامی و قدرت نیمه سخت یعنی قدرت اقتصادی از طریق اعمال تحریم ها رادارد.

در حالی که تحولات نظام بین المللی که اکنون به سوی چند قطبی شدن در حال حرکت است، نشان می دهد که رویکرد آمریکا اساسا مبتنی بر واقعیات محیط بین الملل و روندهای جهانی نیست.

رویکرد زورگویانه واشنگتن در قبال مسائل بین الملل

اکنون آمریکا درباره چند مساله به طور خاص این رویکرد زورمندانه و تهدید گرایانه خود را اعمال می کند.

ترامپ در 8 مه 2018 خروج آمریکا از توافق هسته ای ایران وگروه 1+5 (برجام) را اعلام و تاکید کرد که تحریم های هسته ای علیه ایران را بار دیگر به اجرا در خواهد آورد.

با این حال این اقدام وی با مخالفت قاطعانه دیگر طرف های گروه 1+5 مواجه شد.

«فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بلافاصله در مخالفت با این اقدام ترامپ بر همکاری اتحادیه اروپا با ایران در چارچوب برجام تاکید کرد و بریتانیا، فرانسه، آلمان، چین و روسیه هم اعلام کردند که در برجام باقی خواهند ماند.

درباره بحران اوکراین نیز آمریکا کماکان سیاست تهدید روسیه و تداوم تحریم ها علیه آن را ادامه می دهد.

کما اینکه «نیکی هیلی» سفیر آمریکا در سازمان ملل اعلام کرد: تا زمانی که روسیه، شبه جزیره کریمه را به اوکراین بازنگرداند و نیروهای خود را از شرق اوکراین خارج نکند و به توافق مینسک پایبند نباشد، تحریم های ما در پاسخ به سوء رفتارهای این کشور در بخش شرقی اوکراین همچنان باقی خواهد ماند.

این مساله نشان می دهد که آمریکا برای پیگیری خواسته های خود فقط به دنبال اعمال زور و تهدید است.

«ولفگانگ کوبیکی» معاون رئیس پارلمان مرکزی آلمان بر نگرانی‌های مسکو در قبال رفتارهای آمریکا تاکید کرده است.

از سوی دیگر، ترامپ از زمان ورود به کاخ سفید، در قبال کره شمالی به بیان انواع تهدیدات پرداخته و پیونگ یانگ را حتی تهدید به حمله هسته ای کرده است.

این در حالی است که دیگر قدرت های بین المللی از جمله روسیه، چین و حتی اتحادیه اروپا خواهان اتخاذ رویکرد گفتگو و مذاکره برای حل و فصل بحران شبه جزیره کره شده و بارها رویکرد تهدید گرایانه واشنگتن را مورد انتقاد قرار داده اند.

به طور کلی، یکجانبه گرایی آمریکا که در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ ادامه یافته وبر اساس آن آمریکا هنوز خود را قدرت برترو در واقع تنها ابر قدرت جهان می پندارد و بر اساس این پندار موهوم به تعیین تکلیف مسائل جهانی می پردازد، از جمله مهمترین انتقاداتی است که علیه واشنگتن مطرح شده است. ازدیدگاه مسکو این رویه آمریکا باعث اختلال در وظایف شورای امنیت و گسترش هرج و مرج درصحنه بین المللی می شود.

نویسنده: میرطاهر

116/140

بیشتربخوانید:

سفیر روسیه در آمریکا: برجام در راستای منافع جامعه جهانی است

انزوای آمریکا در شورای امنیت / دفاع جامعه جهانی از برجام