هر دو طرف مذاکرات از طرف مقابل انعطاف در مواضع انتظار داشته و اعلام کردند، برای پیشرفت مذاکرات توپ در زمین آنها است.
«ترزا می» نخست وزیر بریتانیا در بیانیهای پیش از آغاز دور پنجم مذاکرات در بروکسل از اتحادیه اروپا خواست در مذاکرات جدایی لندن از بروکسل برای رسیدن به همکاری و مشارکت، انعطاف از خود نشان دهند.
ترزا می افزود، بریتانیا منتظر مرحله بعدی در مذاکرات است و لندن امیدوار است بروکسل پاسخ مثبتی بدهد.
«ژان کلود یونکر»، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا نیز در این باره گفت که ما نمی توانیم درباره آینده صحبت کنیم بدون اینکه شفافیتی درباره برگزیت ایجاد شود.
عدم پیشرفت مذاکرات لندن و اتحادیه اروپا در مسیر برگزیت
آخرین دور مذاکرات برگزیت در ماه سپتامبر در حالی به پایان رسید که «میشل بارنیه» مذاکرهکننده ارشد اتحادیه اروپا گفت، هنوز پیشرفت کافی در مسائل مورد اختلاف طرفین صورت نگرفته است.
بارنیه در نشست خبری مشترک با «دیوید دیویس» وزیر برگزیت بریتانیا هشدار داد که چند هفته بلکه چند ماه تا زمانی که پیشرفت کافی درروند خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا حاصل شود، زمان نیاز است.
از دور چهارم تا دور پنجم مذاکرات هیچ اتفاق امیدوار کننده ای از سوی بریتانیا که نشانه امیدواری در پیشرفت مذاکرات باشد مشاهده نشده است.
کنگره سالانه حزب محافظه کار در ابتدای ماه اکتبر در منچستر اختلافات و شکاف عمیق در حزب حاکم محافظه کار و کابینه ترزا می برای چگونگی پیشبرد مذاکرات مشخص کرد.
تا حدی که در محافل سیاسی و رسانه ای بریتانیا موضوع کنار گذاشتن «بوریس جانسون» از مقام وزیر خارجه مطرح شد.
وزیر خارجه بریتانیا با گذاشتن چهار خط قرمز در مذاکرات برگزیت بازی ترزا می با اتحادیه اروپا را به هم زد.
ترزا می به دنبال این است با ابهام در مواضع بریتانیا در قبال خواسته های اتحادیه اروپا پیش از ورود به آینده روابط تجاری و مالی پس از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا به نوعی بتواند اهداف خود را در مذاکره با اتحادیه اروپا پیش ببرد.
اما اتحادیه اروپا به این استراتژی نخست وزیربریتانیا آگاه است و خواستار مواضع شفاف بریتانیا در سه حوزه برای رفتن به مرحله بعدی مذاکرات است.
وضعیت حقوقی بیش از سه میلیون نفر از شهروندان اروپایی ساکن بریتانیا، هزینه های مالی خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا و روشن شدن وضعیت مرزهای ایرلند شمالی با جمهوری ایرلند پیش شرطهای اتحادیه اروپا برای بستن مرحله اول پرونده برگزیت است.
با توجه به شکافی که در کابینه ترزا می و حزب حاکم محافظه کار درباره برگزیت وجود دارد در پایتخت های اروپایی و در بروکسل همه منتظر آینده دولت ترزا می هستند.
چرا که نخست وزیر بریتانیا در چنین شرایطی قدرت تصمیم گیری ندارد.
ترزا می در شرایط فعلی دو راه پیش روی دارد یا باید کابینه را ترمیم کند و یا از نخست وزیری استعفاء بدهد.
گزینه محتمل ترمیم کابینه با هدف یک دست کردن مواضع در قبال مذاکرات برگزیت است.
کنار گذاشتن ترزا می در دستور رهبران حزب محافظه کار نیست، چرا که کنار رفتن ترزا می به معنی برگزاری انتخابات زودهنگام و شکست قطعی این حزب با توجه به وضعیت متزلزل حزب محافظه کار در نظرسنجی ها است.
نویسنده: مرتضی مکی
116/112
بیشتر بخوانید:
تظاهرات گسترده علیه برگزیت در بریتانیا/ تحلیل و ویدئو
خط قرمزهای وزیر خارجه بریتانیا برای برگزیت
یونکر: پیشرفت در مذاکرات برگزیت نیازمند معجزه است