ایران پرس: تا زمان برگزاری سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری و بیست و هشتمین انتخابات پارلمانی در ترکیه کمتر از ده روز فرصت باقی مانده است.

به دستور شورای عالی انتخابات، برخی ممنوعیت های انتخاباتی در ترکیه آغاز شده است و این شورا، به شکل سختگیرانه ای برکار رسانه ها و فعالیت کمپین ها، نظارت می کند. یکی از این قوانین انتخاباتی ترکیه به ممنوعیت انتشار هرگونه نظرسنجی در فاصله ده روز مانده به زمان انتخابات است. این در حالی است که انتشار نظرسنجی های مختلف و اعلام شکست ائتلاف جمهور از جمله شیوه های تبلیغاتی ائتلاف ملت به رهبری کمال قلیچداراوغلو در طول ماه های گذشته بوده است.

از ماه ها پیش مشخص شده است که در میان چهار نامزد انتخابات ریاست جمهوری ترکیه، رقابت اصلی میان رجب طیب اردوغان و کمال قلیچدار اوغلو است. در این شرایط ، نامزدهای انتخاباتی در سطوح مختلف با طرح اتهام هایی، تلاش می کنند بخش خاکستری جامعه یا آن بخش از جامعه ترکیه که به مشارکت در انتخابات تمایلی ندارند و یا این که نامزد اصلی خود را انتخاب و مشخص نکرده اند، به سمت خود متمایل سازند.

در همین ارتباط، رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه و نامزد ائتلاف موسوم به جمهور، کمال قلیچدار اوغلو را وابسته به غرب معرفی کرد و برخی از رهبران ائتلاف ملت را همجنس باز خواند. این حقیقت را نباید نادیده گرفت که سیاست دولت رجب طیب اردوغان در طول پنج سال گذشته عمدتا بر مستقل نمایی از دولت های غربی و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در سیاست خارجی استوار بوده است.

این در حالی است که سیاستمداران حاکم بر ترکیه از سال 1923 میلادی که جمهوری ترکیه توسط مصطفی کمال پاشا ملقب به آتا ترک پایه گذاری شد، محافل سیاسی ترکیه کمتر با این سیاست مانوس بوده اند. در واقع، پس از تاسیس جمهوری ترکیه علی الخصوص پس از جنگ جهانی دوم، سیاست های آنکارا همواره بر تاسی از غرب و دنباله روی از سازمان نظامی ناتو استوار بوده است.

اما از سال 2018 میلادی که آمریکا و اتحادیه اروپا بر خروج نیروهای نظامی ترکیه از سوریه تاکید کردند، اردوغان تلاش کرده است سیاست مستقل نمایانه ای در قبال دولت های غربی اتخاذ کند. این در حالی است که در آئین نامه سیاست خارجی دستگاه دیپلماسی ترکیه، موضوع دنباله روی از غرب و ناتو مورد تاکید قرار گرفته است.

به هر حال، در مقابل طرح اتهام رجب طیب اردوغان به کمال قلیچداراوغلو مبنی بر وابستگی به غرب، این سیاستمدار خجالتی ترک، اهداف و خواسته های خود را از افکارعمومی ترکیه پنهان نکرده است. کمال قلیچدار اوغلو نامزد ائتلاف ملت متشکل از شش حزب مخالف دولت در انتخابات ریاست جمهوری ترکیه، به تازگی در مصاحبه با شبکه خبری وابسته به دولت انگلیس (بی‌بی‌سی)، رابطه آنکارا با واشنگتن را بر روابط با روسیه ترجیح داده است.

نامزد ائتلاف ملت در بخش دیگری از سخنان خود اردوغان را دیکتاتور و مخالف پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا معرفی کرده است. این سیاستمدار مخالف دولت اردوغان همچنین گفته است: «روابط با غرب برای مردم ترکیه، از اهمیت زیادی برخوردار است. از سال 1963 میلادی مقام های وقت آنکارا اعلام کرده اند، قصد دارند ترکیه در نهادهای اروپایی ادغام کنند. در حقیقت، مردم ترکیه قصد دارند بخشی از جهان متمدن باشند. اما رجب طیب اردوغان این گونه فکر نمی‌کند و مخالف آن باقی مانده است. وی می‌خواهد بیشتر دیکتاتور باشد. در حالی که ائتلاف ملت خواستار رسانه‌های آزاد و سیستم قضایی مستقل هستند».

در راستای اتهام های متقابل نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری، به ویژه اتهام های نامزد ائتلاف جمهور، «احمد خاقان» سردبیر روزنامه حریت و از روزنامه نگاران حامی دولت اردوغان، درباره اهداف سیاسی کمال قلیچداراوغلو در مقاله ای، نوشت:«قلیچدار اوغلو، سه مشکل و پاشنه آشیل بسیار مهم دارد که یکی از آن ها حمایت های حزب دموکراتیک خلق ها (ه. د. پ) از وی است. قلیچداراوغلو در سفر به دو شهر کردنشین وان و آگری، با استقبالی روبرو شد که در تاریخ صد ساله حزب جمهوری خلق، سابقه نداشته است. این امر نشان می دهد حزب دموکراتیک خلق ها، برای حمایت از قلیچداراوغلو، تمامی هواداران خود را به میدان فرا خوانده است. ممکن است چنین چیزی از نگاه خود قلیچدار اوغلو، مهم و ارزشمند باشد. اما به همان اندازه، برای دولت اردوغان نگران کننده و خطرناک است.»

درمجموع، باید گفت: رقابت نامزدهای سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ترکیه از یک رقابت سالم، به جایی رسیده است که با طرح اتهام های متقابل و معرفی کشورهای بیگانه به عنوان حامیان نامزدهای اصلی همراه شده است. در واقع به همان میزان که دولت های غربی بر رفتن دولت اردوغان از حاکمیت ترکیه سرمایه گذاری کرده اند، به همان میزان نیز روسیه مخالف روی کار آمدن کمال قلیچدار اوغلو به عنوان یک سیاستمدار حامی سیاست های غرب در ترکیه است.

116