مقامات وزارت دادگستری آمریکا اعلام کردند که اسناد قضایی موجود نشان می دهد وزیر نفت پیشین نیجریه برای انعقاد تعدادی از قراردادها از رئیسان برخی شرکتهای نفتی رشوه گرفته است. گفته می شود رئیسان این شرکت ها برای به دست آوردن امتیاز این قراردادها، میلیونها دلار اموال غیرمنقول از قبیل آپارتمان و همچنین محصولات هنری در لندن و تگزاس هزینه کرده اند. این شرکت ها با صرف این هزینه ها توانسته اند قراردادهای پرسودی را امضا کنند و یک و نیم میلیارد دلار نفت نیجریه را به فروش رسانند.
مقامات آمریکایی با آغاز پیگردهای قضایی قصد دارند در چارچوب این پرونده فساد،دارایی های رئیسان شرکت ها یا کشتی های نفتی نیجریه از جمله یک کشتی تفریحی هشتاد میلیون دلاری را مصادره کنند. این کشتی تفریحی به نام «گالاکتیکا استار» و یک ساختمان پنجاه میلیون دلاری نزدیک سنترال پارک در نیویورک از جمله اموال و دارایی هایی هستند که به انعقاد توافق نامه های نفتی سالهای 2011 و 2015 نیجریه مربوط می شود.
نیجریه از جمله فاسدترین کشورها در جهان
براساس گزارش های منتشر شده، نیجریه از جمله فاسدترین کشورها در جهان است. به طوری که «محمد بوهاری» رئیس جمهوری نیجریه که در سال 2015 قدرت را به دست گرفت، مبارزه گسترده با فساد فراگیر در بخش های مختلف را در راس اولویت های خود اعلام کرد.
اگرچه بخش های مختلف این کشور درگیر موضوع فساد هستند اما وجود فساد گسترده در بخش های مختلف اقتصادی و نظامی این کشور به خطر جدی و تهدید کننده تبدیل شده است که از یکسو مشکلات اقتصادی را دامن زده است و از سوی دیگر امنیت و ثبات را خدشه دار کرده است.
ریشه فساد در نیجریه به عوامل مختلفی چون مسائل تاریخی، فرهنگی و اجتماعی، اقتصادی وسیاسی باز می گردد. حضور استعمار بریتانیا در نیجریه و بهره گیری از منابع و ذخایر این کشور طی سده های گذشته سبب شده این کشورهمچنان درگیر مسائل و مشکلاتی باشد که ریشه در گذشته دارد. موضوع فساد و پرداخت رشوه نیز از جمله محورهایی است که بریتانیایی ها برای به دست آوردن قدرت اقتصادی در این کشور از آن سود می جستند. نظام قبیله ای،درگیری های داخلی، نبود دموکراسی، وجود گروه های ذی نفوذ،قوانین تبعیض آمیز وعدم عدالت اقتصادی و اجتماعی از جمله زمینه هایی است که فساد را در این کشور دامن زده است.
«صالح حبیب عبدالرئوف» کارشناس نیجریه ای دراین باره میگوید: سفیران مستعمرهنشین و قوانین ارتشی و بدهبستان بین ارتش و افراد نخبه به رشد فساد در نیجریه منجر شده و نیود اراده قوی، سیاسیسازی کمپینها، محرمانه بودن بخش عمومی و خصایص فرهنگی و خرافات، قوانین منطقه آفریقا را در مبارزه با فساد ناکارآمد کرده است.
بهره برداری مقامات امریکایی از فساد مالی ریشه دار در نیجریه
اگر چه موضوع فساد در نیجریه موضوعی جدی و ریشه دار است اما اکنون مقامات آمریکا از این موضوع در راستای اهداف خود و برای مصادره اموال و دارایی این کشوراز آن استفاده کرده اند. چنانچه چند سال قبل نیز دیوید کامرون نخست وزیر وقت بریتانیا نیز کشور نیجریه را به طرز شگفتانگیزی فاسد خوانده بود. موضوعی که محمد بوهاری رییس جمهوری این کشور را به واکنش واداشت و وی گفت: بیشتر تمایل دارد تا اموال مسروقه این کشور را که در بانکهای بریتانیایی است، پس بگیرد.
از این روی به نظر می رسد از یکسو عزم جدی مقامات این کشور در مبارزه با فساد و از سویی عدم دخالت کشورهای غربی و آمریکا در امور داخلی این کشور و باز پس دادن اموال و دارایی ها می تواند شرایط را برای بهبود شرایط و کاستن میزان فساد در این کشور فراهم آورد.118/111