«محمدجواد ظریف» در تشریح ویژگیهای یک منطقه امن از نگاه جمهوری اسلامی ایران، افزود: در این منطقه امن؛ گفت و گو جایگزین جنگ و همکاری جایگزین مسابقه تسلیحاتی و رابطه برادرانه جایگزین اعتماد به خارجی میشود.
ظریف تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران در راستای تحقق چنین هدفی، از گسترش همکاری با کشورهای منطقه استقبال میکند و هیچ سقفی برای گسترش روابط و همکاری با عراق قائل نیست.
ظریف: امنیت و توسعه همسایگان از ویژگیهای یک منطقه امن است
این سخنان وزیر امور خارجه ایران، بیانگر رویکرد ایران در تعاملات منطقهای است. تجربه نشان داده است که غرب آسیا، همواره مورد طمعورزی و مداخله بیگانگان بوده است و آنها برای رسیدن به اهداف خود منطقه را درگیر بحران و جنگ و تفرقه کردهاند.
در این روند؛ امریکا به عنوان یکی از بازیگران بحرانساز در منطقه، مانع از شکلگیری همکاری بین کشورهای منطقه برای حفظ امنیت شده و با ادعای واهی کشورهای منطقه را به «ایرانهراسی» واداشته است.
در این نکته تردید نیست که امنیت منطقه متعلق به کشورهای منطقه است و دیگران نباید در آن دخالتی داشته باشند. به تعبیر ظریف هزینههای هفت تریلیون دلاری برخی در منطقه، برای امنیت و ثبات منطقه نبوده، بلکه برای منافع یک جانبه خودشان بوده است.
افزایش تنش در منطقه نتیجه سیاستهای آمریکا
تجربه نشان میدهد، نتیجه سیاستهای آمریکا ایجاد تنش در روابط کشورهای منطقه است. جمهوری اسلامی ایران اما با نقشآفرینی موثر توانست امنیت را درچارچوب منافع ملی ومنطقهای محقق سازد.
«سیدباقر ذکی اسکویی» تحلیلگر مسائل بینالملل دراین باره میگوید:
"ایران ثابت کرد میتواند در شرایط کنونی منطقه در راستای رفع تهدیدهای امنیتی و افزایش امنیت نسبی در قالب مدل امنیت منطقهای دولت-ملتهای مستقل نقشی موثر ایفا کند. مبارزه با تروریسم، جلوگیری از گسترش تسلیحات کشتار جمعی در منطقه، کمک به حل بحرانهای منطقهای در عراق و افغانستان و جلوگیری از فروپاشی و تجزیه در سوریه و ... نقشی بیبدیل به ایران بخشیده است به نحوی که به تحلیل و باور بسیاری از اندیشمندان غرب از جمله گری سیک و هنری کیسینجر، ایران اکنون به یک قدرت منطقهای تبدیل شده است."
جمهوری اسلامی برای امنیت خود، همان اندازه اهمیت قایل است که برای امنیت منطقه دغدغه و حساسیت دارد. ایران اما آمریکا را تامین کننده امنیت منطقه نمیداند و این همان واقعیتی است که «دونالد ترامپ» تاجر کاخ سفید را عصبانی کرده است.
«پیتر کاتزنشتاین» Peter Joachim Katzenstein استاد مطالعات بینالملل دانشگاه کرنل معتقد است:
"آمریکا در تلاش است مناطق اساسی جهان را در قالب مدل مرکزمحور، هماهنگ سازد تا تسلط خود را بر مناطق حفظ کند."
جمهوری اسلامی ایران اما بیآنکه ادعای ژاندارمی در منطقه داشته باشد یا در ائتلافهای رنگارنگ آمریکایی حضور یابد، توان دفاعی خود را برای مقابله با تروریسم گذاشته است. به همین علت است که نقش راهبردی و سیاستهای منطقهای جمهوری اسلامی ایران به مهمترین نگرانی آمریکا تبدیل شده است.
آنگونه که وزیر امور خارجه ایران، تاکید کرد: منطقه امن و قوی را میتوان با اعتماد به یکدیگر ساخت. برهمین اساس ظریف بر تداوم حمایت های جمهوری اسلامی ایران از کشور و دولت عراق در مرحله پیش رو و تقویت نظام سیاسی و دموکراسی در این کشور تاکید کرد.
نویسنده: جمشید امینزاده
116/120
بیشتر بخوانید:
سفر ظریف بهعراق؛ روابط راهبردی تهران- بغداد/ تحلیل
نوری المالکی با ظریف دیدار کرد
برهم صالح در دیدار ظریف: ایران و عراق دارای جایگاه مهمی در منطقه هستند
ادامه رایزنی های ظریف در عراق؛ دیدار با دبیرکل جنبش النجباء