این دیدار در شرایطی است که ظریف وزیر امور خارجه ایران در چند روز اخیر روزهای پر کاری را در سفرهای منطقه ای پشت سرگذاشته است. برگزاری نشست چهار جانبه وزرای خارجه ایران؛ ترکیه، گرجستان و جمهوری آذربایجان در "باکو" و سپس حضوردر نشست مشترک وزیران امور خارجه ایران، روسیه و قزاقستان در "آستانه" بمنظور بررسی آخرین تحولات سیاسی و میدانی سوریه از برنامه های ظریف در این رایزنی ها بود.
همزمان نیز نشست کمیته برجام با محوریت بررسی کارشکنیهای امریکا در اجرای این توافق در وین برگزارشد که از اهمیت زیادی برخوردار است. عمان یکی از طرف های مشورتی ایران در زمینه مسایل منطقه ای است. این موضوع نیز بویژه برای عمان که در به ثمر رسیدن تلاش ها در مذاکرات هسته ای ایفای نقش کرده، حائز اهمیت است.
یازدهمین نشست کمیسیون مشترک برجام روز جمعه با حضور هیاتهای ایران و گروه 1+5 و نماینده اتحادیه اروپا به ریاست «سید عباس عراقچی» معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران و «هلگا اشمید» Helga Schmid معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برگزارشد.
با توجه به این روندها؛ اهداف سفر «یوسف بن علوی» وزیر خارجه عمان به تهران معطوف به دو موضوع مهم است: نخست آنکه، عمان بعنوان همسایه جنوبی ایران معتقد به تعاملات منطقه ای در سطحی بالا با ایران است. دوم آنکه ؛ تهران و مسقط مخالف سیاست های بحران ساز در منطقه هستند.
یکی از نمونه های عینی این رفتارها اظهارات روز پنجشنبه ولیعهد عربستان سعودی در گفت وگو با شبکه «سیبیاس» آمریکا ست . وی در ادامه فرافکنی های خود علیه ایران، جمهوری اسلامی ایران را که همواره به دنبال حل و فصل مشکلات منطقه و راوبط خوب با همسایگانش است خطرناک برشمرد.
این سیاست ها که از سوی مثلث امریکا ،عربستان و اسراییل طراحی و سازماندهی می شوند روی سه موضوع مشخص متمرکز شده اند.
1) مخالفت با آزمایش موشک های بالستیک 2) تهدید نشان دادن نقش منطقه ای ایران و 3)متهم کردن ایران به حمایت از گروه های تروریستی.
اما پرسشی که وجود دارد این است که آیا ترامپ می خواهد ایران را در مسیر ماجراجویی های منطقه ای خود قرار دهد؟
«جیم والش» کارشناس آمریکایی معتقد است:
"ترامپ با این ادعا سازی ها سعی دارد ایران را عکس العمل های تند وادار سازد تا به این روش ایران را به ایجاد بحران در منطقه متهم کند و سپس خروج خود را از برجام به این بهانه توجیه کند."
البته در برجام کاملا پیشبینی شده است که اگرایران نتواند از منافع اقتصادیاش بهرهمند شود، چه اقداماتی را انجام خواهد داد.
«سیدمحمد کاظم سجادپور» رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت خارجه ایران در نشست تحلیل برجام در دانشگاه توب آنکارای ترکیه تاکید کرد:
"برجام قرارداد بین ایران و آمریکا نیست، بلکه سند حقوقی بینالمللی بین کشورهای اثرگذار در معادلات جهانی، محسوب میشود." 113/112
نویسنده: جمشید امین زاده
بیشتر بخوانید:
آغاز نشست کمیسیون مشترک برجام در وین+ ویدئو
گزارش: نشست کمیسیون مشترک برجام، امروز در وین
تاکید بیانیه پایانی نشست کمیسیون مشترک برجام بر اجرای تعهدات امریکا/ تحلیل