به گزارش ایران پرس؛ در جریان دیدار سه جانبه وزیران خارجه جمهوری اسلامی ایران، روسیه و ترکیه در آستانه، در روز 25 اسفند (۱۶ مارس 2018) تحولات سوریه، توافق مناطق کاهشتنش و قطعنامه آتشبس در غوطهشرقی بررسی خواهد شد.
مذاکرات آستانه با ابتکارعمل جمهوری اسلامی ایران و روسیه و همراهی ترکیه، برای حل و فصل بحران سوریه خارج، از اراده آمریکا شکل گرفته است.
اعلام آتشبس فراگیری که از 30 دسامبر 2016 با توافق دولت سوریه و گروهی از مخالفان مسلح سوری در این کشور برقرار شد، مقدمه آغاز مذاکرات آستانه بود.
دور هشتم مذاکرات صلح سوریه در آستانه روزهای 21 و 22 دسامبر 2017 برگزار شد و در این دور مذاکرات علاوه بر سه کشور ضامن آتشبس شامل ایران، روسیه و ترکیه، نماینده دولت سوریه، مخالفان دولت این کشور و نمایندگان سازمان ملل متحد، آمریکا و اردن نیز بهعنوان ناظر حضور داشتند.
معارضان سوری از ایجاد کنندگان اصلی بحران در سوریه هستند.
بحران در سوریه از سال 2011 با تهاجم گسترده گروههای تروریستی مورد حمایت عربستان، آمریکا و متحدانشان برای تغییر معادلات منطقه به نفع رژیم صهیونیستی آغاز شد.
نتایج دور ششم و هفتم «مذاکرات روند آستانه»
دور هفتم مذاکرات صلح سوریه در آستانه قزاقستان ۹ آبان با حضور همه طرف های مذاکره و با قرائت بیانیه مشترک که در آن بر حفظ تمامیت ارضی سوریه و مبارزه با تروریسم و افراطی گری تاکید شده است، پایان یافت.
در بیانیه مشترکی که همه طرف های دور هفتم مذاکرات صلح سوریه پس از دو روز مذاکرات فشرده در مورد آن به توافق رسیدند، آمده است، جمهوری اسلامی ایران - روسیه و ترکیه بعنوان کشورهای ضامن در خصوص رعایت رژیم آتش بس معتقد به اجرای موافقنامه چهارم ماه مه سال جاری میلادی در رابطه با ایجاد مناطق عاری از تنش هستند و بر حمایت از حاکمیت - استقلال و تمامیت ارضی سوریه تاکید می کنند.
دور ششم مذاکرات صلح سوریه نیز 14 و 15 سپتامبر 2017 در شهر آستانه برگزار شده بود.
مهمترین دستاورد نشست آستانه 6 را می توان ایجاد یک منطقه کاهش تنش جدید در استان ادلب عنوان کرد که ناظران سه کشور ترکیه، روسیه و ایران بر آتش بس در مناطق کاهش تنش این استان نظارت داشتند.
یکی دیگر از دستاوردهای مهم نشست آستانه 6 ایجاد یک مرکز هماهنگی بین ایران، روسیه و ترکیه با هدف هماهنگی فعالیت های نیروهای کاهش تنش و همچنین جلوگیری از درگیری در چهار منطقه کاهش تنش است.
اولین دور مذاکرات آستانه در ژانویه 2017، نشست دوم در فوریه، نشست سوم در نیمه مارس، نشست چهارم در می و نشست پنجم نیز در ژوئن 2017 برگزار شد.
مذاکرات آستانه و اهمیت آن
این مذاکرات، از سه جنبه حائز اهمیت است:
جنبه نخست این مذاکرات تقویت دیپلماسی منطقه ای است که به موازات مبارزه قاطع با تروریسم و پس از آزاد سازی مناطق استراتژیک تحت کنترل سوریه بویژه شهر"رقه" زمینه مذاکراتی فراگیر برای حل بحران سوریه را فراهم ساخته است.
جنبه دوم اهمیت این مذاکرات پیوستن گروه های حائز شرایط مذاکره با دولت سوریه به روند مذاکرات آستانه است.
اما جنبه سوم اهمیت این مذاکرات همسویی ترکیه با مذاکرات استانه و تکمیل شدن حلقه دیپلماسی منطقه ای برای کمک به حل بحران سوریه است.
113/116
بیشتر بخوانید:
مذاکرات ایران روسیه درباره روند مذاکرات آستانه درباره بحران سوریه
مخالفت فرانسه با برگزاری مذاکرات صلح سوریه در شهر سوچی
پایان بی نتیجه مذاکرات ژنو 8: پنج شرط روسیه برای برقراری صلح در سوریه