ایران پرس- با آغاز دوباره درگیری‌ها در لیبی طی دوهفته گذشته، اکنون صف بندی‌های سیاسی جهانی در مورد مدیریت بحران لیبی و چگونگی پایان آن تغییر کرده است.

در حالیکه اکثر کشورهای اروپایی همچنان با حمایت از دولت وفاق ملی خواستار مذاکره سیاسی برای پایان دادن به شرایط موجود هستند، دونالد ترامپ، رئیس جمهوی آمریکا روز دوشنبه در گفت وگو با ژنرال خلیفه حفتر فرمانده نیروهای موسوم به ارتش لیبی درباره روند تحولات این کشور با وی رایزنی کرد.

بنابر بیانیه سخنگوی کاخ سفید در این گفت وگو تلفنی ترامپ نقش موثر ژنرال خلیفه حفتر در مبارزه با تروریسم و تامین امنیت منابع نفت لیبی را به رسمیت شناخته و دو طرف در مورد دیدگاه یکسان خود در خصوص برقراری ثبات و تشکیل یک حکومت سیاسی و دموکراتیک در لیبی رایزنی کردند.

تماس تلفنی رییس جمهوری آمریکا با خلیفه حفتر در حالی است که جامعه جهانی دولت وفاق ملی لیبی مستقر در طرابلس را به عنوان دولت قانونی این کشور به رسمیت می شناسد.

«نادیا البلبیسی» کارشناس سیاسی در این باره گفت: گفت وگوی تلفنی ترامپ و خلیفه حفتر، تحولی جدید و چه بسا کاملا مغایر و معکوس با اظهارات مقامات وزارت خارجه آمریکا در چند هفته گذشته است.

تماس تلفنی ترامپ را می توان چرخشی از سوی واشنگتن و آشکار شدن سیاست های آمریکا جهت تشدید بحران و بی ثباتی در لیبی دانست.

آمریکا از دو هفته قبل حدود 200 نفر از نیروی نظامی خود را از لیبی خارج کرده و این در حالی است که کشورهای اروپایی ازجمله ایتالیا، همچنان بر قانونی بودن دولت وفاق ملی در طرابلس و انجام مذاکرات سیاسی در راستای دستیابی به توافق صلح و فراهم آوردن امکان برگزاری انتخابات برای برون رفت از بحران کنونی در لیبی تاکید می کنند.

«انزو موآورو میلانسی»، وزیر امور خارجه ایتالیا در این زمینه می گوید: راه حل نظامی برای حل و فصل مسائل سیاسی پیچیده لیبی وجود ندارد.

جنگ در لیبی به شدت ادامه دارد و خلیفه حفتر که با چراغ سبز متحدانی چون مصر، امارات و عربستان سعودی و حمایت های مالی آنها حمله به طرابلس را آغاز کرد، درصدد بود که در مدت کوتاهی با پیروزی سریع و قطعی بر نیروهای دولت وفاق ملی، طرابلس را به دست گرفته و به بحران لیبی پایان دهد.

اما اکنون با مقاومت نیروهای دولت وفاق ملی و وارد شدن دیگر بازیگران خارجی، بار دیگر معادلات سیاسی در لیبی به هم خورده است.

«غسان سلامه» فرستاده ویژه سازمان ملل در امور لیبی نسبت به حجم سلاح هایی که اکنون وارد لیبی می شود و وخامت اوضاع و فراگیر شدن درگیریها در این کشور هشدار داد و گفت: اوضاع انسانی لیبی بسیار بد است و هیچ پیشرفتی در روند سیاسی صورت نگرفته است.

اکنون گسترش بحران لیبی و تشدید آن، سبب بن بست سیاسی و از بین رفتن فرصتها در کنفرانس ملی صلح در این کشور شمال آفریقا برای رسیدن به یک راه حل سیاسی و خاتمه دادن به بحران در لیبی شده است.

همچنین شرایط کنونی تشدید مشکلات اقتصادی، خطر تشکیل دولت دیکتاتوری، افزایش مداخلات و سهم طلبی های خارجی را به دنبال داشته است.

جامعه بین الملل در حالی نگران بحران لیبی است که افزایش اختلافات خارجی در مورد آینده این کشور بر دامنه بحران آن افزوده، در این میان آنچه به نظر نادیده انگاشته شده است، خواست شهروندان لیبی و تلاش آنها برای دستیابی به دموکراسی در بستر صلح و آرامش است.135/118

نویسنده: آتوسا دینیاریان

بیشتر بخوانید: 

جلسه بی نتیجه شورای امنیت در مورد بحران لیبی/ تحلیل

لاگازت دو مون پلیه: لیبی در تنگنای اختلاف نظر جامعه بین المللی