ایران پرس- جنگ در لیبی از سر گرفته شده است؛ در حالی که رایزنی ها درباره آینده لیبی و حل بحران این کشور محور گفت و گوهای مقامات بسیاری از کشورهای منطقه و سازمان ملل متحد است و همگان بر یافتن راه حل سیاسی از طریق مذاکره تاکید دارند.

«احمد المسماری» سخنگوی نیروهای موسوم به ارتش ملی لیبی به فرماندهی خلیفه حفتر گفت: «بحران لیبی راه حل سیاسی ندارد بلکه با جنگ و اقدام نظامی قابل حل است.»

«خلیفه حفتر» که از حمایت های آشکارعربستان، امارات و مصربرخوردار است بیش از 9 ماه است که با پیشروی به سوی طرابلس و بمباران این شهرتلاش می کند دولت وفاق ملی به ریاست «فائز السراج» را ساقط و با به دست آوردن قدرت در این کشور، دولت متمرکز تشکیل دهد.

شدت گرفتن درگیری ها در لیبی سبب صف آرایی بیشتر نیروهای داخلی و خارجی در این کشور شده است. امارات، عربستان و مصر به عنوان حامیان اصلی حفتر در عرصه سیاسی لیبی حضور دارند و از وی با حمایت های مالی و تسلیحاتی پشتیبانی می کنند؛ از سوی دیگر ترکیه نیز به درخواست دولت وفاق ملی از اعزام نیرو به لیبی خبر داده است.

این صف آرایی ها سبب شد تا کشورهای منطقه و سازمان ملل متحد در راستای حل بحران لیبی تلاش های جدیدی را آغاز کنند از جمله دعوت به برقراری آتش بس موقت و امضای توافقنامه آن همچنین برگزاری نشست برلین برای یافتن راه حل سیاسی جهت بحران لیبی از طریق مذاکره؛ شرکت کنندگان در این نشست بر پای بندی همه کشورها بر تحریم تسلیحاتی لیبی تاکید کردند؛ به رغم این تلاش ها، خلیفه حفتر از امضای قرارداد آتش بس در لیبی خودداری کرد و در کنفرانس برلین نیز حضور نیافت.

اکنون بیش از یک هفته از پایان این نشست ها، نه تنها حملات خلیفه حفتر بار دیگر آغاز شده است بلکه وی نبرد در جبهه اقتصادی را آغاز کرده است. محاصره بخشی از تاسیسات نفتی لیبی توسط نیروهای حفتر سبب مختل شدن صادرات نفت لیبی شده است. موضوعی که شرایط اقتصادی را بیش از پیش برای مردم این کشور سخت کرده است.

موسسه ملی نفت لیبی اعلام کرد: تولید نفت این کشوربه دلیل محاصره اعمال شده از سوی نیروهای حفتر علیه بنادر صدور نفت و چاه های نفتی در شرق و جنوب لیبی، ۷۳ درصد کاهش یافته است.

اگر این روال ادامه یابد بانک مرکزی لیبی دچار ورشکستگی خواهد شد و در پایان ماه جاری میلادی نخواهد توانست حقوق کارکنان دولت را پرداخت کند. به نظر می رسد حفتر در تلاش است با قطع منابع مالی دولت وفاق ملی و تنگ کردن عرصه بر شهروندان این کشور آنان را نیز رو در روی دولت وفاق ملی قرار دهد.

نادیده گرفتن تحریم های تسلیحاتی و تشدید کمک های نظامی موضوع دیگری است که بار دیگر بحران لیبی را تشدید کرده است. اگرچه بیشتر بازیگران داخلی و خارجی در جنگ قدرت لیبی در نشست سران در برلین بر آتش بس و تحریم تسلیحاتی لیبی تاکید کردند اما برخلاف توافقات صورت گرفته طی روزهای اخیر تسلیحات پیشرفته ای در اختیار طرفین دعوا در این کشور قرار داده اند و این روال ادامه دارد.

دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد در لیبی با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد: ظرف ۱۰ روز گذشته چندین محموله و هواپیما در فرودگاه‌هایی در شرق و غرب لیبی مشاهده شده که سلاح‌ های پیشرفته، خودروهای زرهی، مشاور و جنگجو به طرف‌های درگیر رسانده‌اند.

به نظر می رسد طرفین خارجی درگیر لیبی به رغم شرکت در مذاکرات و نشست ها به سهم خواهی های خود در لیبی ادامه می دهند.

«غسان سلامه»، نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور لیبی اعلام کرد: به رغم تاکید این سازمان بر تحریم تسلیحاتی این کشور، افزایش کمک های خارجی به طرفین جنگ در لیبی،احتمال از سرگیری و افزایش آتش جنگ در آن را بیشتر کرده است.

با توجه به این شرایط، به نظر نمی رسد به دلیل تعدد بازیگران خارجی در لیبی  و ادامه کمک های لجستیکی و تسلیحاتی آنان به طرفین درگیری لیبی همچنین منافع متعارض آنان، لیبی بتواند در کوتاه مدت و یا حتی میان مدت، روی آرامش را ببیند.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

139/118

بیشتر بخوانید:

 ادامه حملات نیروهای ارتش ملی لیبی به طرابلس

حمله راکتی به فرودگاه "معیتیقه" در طرابلس پایتخت لیبی

ادامه بحران در لیبی/ تحلیل