ایران پرس: اوضاع در مالی همچنان بحرانی است، بحران سیاسی حاصل از کودتا سبب شده نظامیان همچنان قدرت را در این کشور در دست داشته باشند و در این راستا مداخلات خارجی نیز در این کشور افزایش یابد.

نظامیان فرانسه حضور خود را در مالی  شدت بخشیده اند و «ژان ایو لودریان» وزیر امور خارجه فرانسه، مدعی شده که تداوم حضور ارتش این کشور در مالی، دفاع از امنیت فرانسه است.

لودریان که در تلاش برای کاستن از ابعاد حادثه کشته شدن دو نظامی فرانسوی در مالی  است، تاکید کرده است که فرانسه نباید از نیروی دفاعی خود در مالی بکاهد.

مالی یکی از مهمترین کشورهای آفریقا به لحاظ جغرافیای سیاسی و منابع و ثروت طبیعی محسوب می شود. منابع غنی اورانیوم، فسفات، بوکسیت و الماس همچنین موقعیت این کشور در آفریقا و همجواری با کشورهایی چون الجزایر، نیجر و ساحل عاج سبب شده تا مالی برای کشورهای غربی به ویژه فرانسه یک کشور مهم تلقی شود.

از سال 2013 حضور فرانسه در مالی در پی بحران سیاسی این کشور جدی و رسمی شده است. مقامات فرانسه کمک به برقراری صلح و ثبات در مالی را بهانه حضور نظامیان این کشور قرار داده اند. طی سال های اخیر نیز با افزایش فعالیت های گروه های افراط گرای تروریستی، فرانسه بیش از پیش به حضور نظامیان خود مشروعیت داده و آنها را در قالب عملیات «برخان» در آفریقا سامان داده است.

براساس این عملیات، بیش ازچهار هزار و 500 نظامی فرانسه در منطقه «ساحل» برای مقابله با گروه‌های تروریستی و تندرو فعال در این منطقه حضور دارند.

این نظامیان به همراه نظامیانی از پنج کشور مالی، بورکینافاسو، نیجر، موریتانی و چاد قرار بود مبارزه با گروه‌های تروریستی و شورشیان در منطقه «ساحل» آفریقا را شدت بخشند.

به رغم این ادعا، اما کشورهای ساحل همچنان ناامن هستند و فعالیت گروه های تروریستی بیش از پیش افزایش یافته است. در واقع مقامات فرانسه طی سال های اخیر تلاش کرده اند با بهانه برخان از متحدان اروپایی خود و آمریکا برای تامین مالی درخواست کمک نمایند.

خشم مردم کشورهای آفریقایی از حضور فرانسه در قاره سیاه

این درحالی است که عملکرد فرانسه و حضور در کشورهای این قاره سبب خشم بسیاری از شهروندان کشورهای آفریقا شده است. از نظر آنها فرانسه تنها درصدد حفظ جایگاه خود در آفریقا و بازتعریفی از این حضور در قالب استعمار نو است. در واقع مشکلات اقتصادی، فساد، ناامنی و بحران سیاسی همچنان گریبانگیر کشور مالی است و فرانسه طی سال های حضور هیچ کمکی برای بهبود شرایط انجام نداده است.

«لوئیس ماگلوآر کومایو» Louis Magloire Komayou کارشناس آفریقا در این زمینه می گوید: "اکنون احساس ناامیدی ایجاد شده است. طولانی شدن حضور ارتش فرانسه در مالی موجب شده که مردم به نظامیان فرانسوی به چشم نیرو‌های اشغالگر نگاه کنند."

به طور کلی سرنگونی ریاست جمهوری «ابراهیم ابوبکر کیتا» در مالی در پی وقوع کودتای نظامی 18 اوت به تشدید بی ثباتی و ناامنی در مالی و تضعیف تلاش‌ها و اقدامات نظامی علیه شورشیان وابسته به گروه‌های القاعده و داعش در منطقه بسیار گسترده ساحل منجر شده است.

اکنون شرایط و بحران سیاسی مالی نگرانی های بسیاری را در مورد آینده این کشور و منطقه به وجود آورده است و به رغم همه فشارها فرانسه همچنان به ادامه حضور در مالی تاکید دارد.

چنان که لودریان وزیر امور خارجه فرانسه گفت: "جایی برای تسلیم شدن نیست و برای تضمین امنیت ما و امنیت کشور‌های دیگر در این کشور می‌جنگیم."

«رمی کارایول» کارشناس سیاسی در این زمینه می گوید: "فرانسه در هفت سال گذشته مبارزه با تروریسم را قطب نمای حضور نظامی اش در مالی کرده است. این کشور در ایجاد این وضعیت مسئولیتی جدی دارد."

 به نظر می رسد فرانسه ورای شعارهای حقوق بشری و دفاع از دموکراسی در عمل همچنان شیوه های استعماری را به روش های جدید مد نظر دارد، چنانکه اکنون نیز مقامات پاریس در اظهارات مداخله جویانه خود بر تشکیل حکومت در مالی بر مبنای اصول دموکراتیک اصرار دارند.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117

بیشتر بخوانید:

حمله افراد مسلح ناشناس به یک پایگاه ارتش مالی؛ 25 نظامی کشته شدند