ایران پرس: مردم کشور مغرب روز دوشنبه برای دومین بار از زمان سفر وزیر جنگ رژیم صهیونیستی به رباط، علیه عادی سازی روابط با این رژیم اشغالگر درشهرهای مختلف کشور مغرب تظاهرات کردند. شرکت کنندگان دراین تظاهرات با سردادن شعارهایی خواستار لغو توافق عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی و قطع همکاری های نظامی و امنیتی با این رژیم اشغالگر شدند.

این تظاهرات بنا به دعوت جبهه مغرب برای حمایت از فلسطین و مخالفت با عادی‌ سازی روابط با رژیم صهیونیستی برگزار و با واکنش خشونت آمیز دولت مغرب مواجه شده است. در این راستا نیروهای امنیتی مغرب دوشنبه شب به مقابله با تظاهرات همبستگی با ملت فلسطین در رباط، پایتخت کشور مغرب پرداختند.

نیروهای امنیتی کشور مغرب هم چنین تظاهرات مردمی در دیگر شهرهای این کشور مانند طنجه، خنیفره، تطوان، زایو و ... را نیز سرکوب کردند.

تظاهرات گسترده مراکشی‌ها در اعتراض به عادی سازی روابط با اسرائیل

 

اقدام مغرب در عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی در دسامبر 2020 در راستای طرح کلان دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا برای عادی سازی روابط کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی صورت گرفت. ترامپ در آن هنگام  تاکید کرد که در ازای عادی‌ سازی روابط مغرب با رژیم صهیونیستی، با امضای بیانیه‌ ای حاکمیت مغرب بر صحرای غربی را به رسمیت شناخته است.

کشور مغرب از متحدان امریکا در شمال آفریقا محسوب شده و همواره در طرح های منطقه ای آمریکا در راستای منافع غرب و رژیم صهیونیستی ایفای نقش می کند.

مغرب و رژیم صهیونیستی از سال 1993 به دنبال امضای توافقنامه اسلو بین این رژیم و سازمان آزادی‌بخش فلسطین (ساف)، روابط دیپلماتیک برقرار کرده بودند اما پس از آغاز انتفاضه دوم فلسطین معروف به انتفاضه الأقصی در سال 2000، مغرب روابطش با رژیم صهیونیستی را قطع کرد.

با این حال در سال 2020، پس از عادی‌ سازی روابط امارات و بحرین با رژیم صهیونیستی، مغرب نیز به بار دیگر روابط رسمی با رژیم صهیونیستی برقرار کرد. اقدام مغرب در زمینه عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی در واقع به مثابه خیانتی بزرگ به آرمان فلسطین است. این اقدام دولت مغرب واکنش های مخالف زیادی در داخل این کشور از سوی مردم و جنبش ها و احزاب سیاسی به دنبال داشته است.

با این حال آنچه در چند هفته اخیر به این اعتراضات دامن زده است سفر سه‌ شنبه هفته گذشته بنی گانتز وزیر جنگ رژیم صهیونیستی به مغرب بود که ضمن دیدار با مقامات این کشور دو توافقنامه امنیتی و نظامی امضا کرد.

حمایت بیش از 300 چهره‌ سیاسی و دانشگاهی مغرب از ملت فلسطین

این اقدام دولت مغرب واکنش های گسترده ای را نه فقط در داخل این کشور موجب شده است. «عبدالقادر العلمی» رئیس "گروه اقدام ملی برای فلسطین" در مغرب می گوید: "عادی سازی روابط با اسرائیل نه تنها به مسئله فلسطین خدشه وارد می کند، بلکه موجودیت مغرب، تمامیت ارضی، یکپارچگی جامعه و امنیت و ثبات آن را به خطر می اندازد".

مردم و جنبش های فلسطینی نیز این اقدام را بشدت محکوم کرده اند. از جمله جنبش جهاد اسلامی فلسطین اعلام کرد: استقبال از گانتز در مغرب خنجری از پشت به ملت فلسطین است. امضای توافقنامه با رژیم صهیونیستی موجب تشویق این رژیم به ارتکاب جنایات بیشتر علیه فلسطینیان می‌شود.

البته سفر وزیر جنگ رژیم صهیونیستی و امضای توافقات نظامی و امنیتی با مغرب صرفا با واکنش فلسطینی ها مواجه نشده است. این مساله موجب نگرانی شدید الجزایر همسایه مغرب که دارای روابط پر تنشی با رباط است شده است.

تنش بین مغرب و الجزایر از زمان عادی‌سازی روابط بین مغرب با رژیم صهیونیستی در سال گذشته و موضع‌ گیری و اقدامات خصمانه رباط علیه الجزیره تشدید شده است.

اکنون با امضای دو توافقنامه امنیتی و نظامی بین مغرب و رژیم صهیونیستی، مقامات الجزایر این اقدام را موجب تقویت احتمال ارائه انواع کمک های نظامی و امنیتی به مغرب از سوی رژیم صهیونیستی علیه الجزایر تلقی می کنند.

«عبدالمجید تبون» رئیس جمهوری الجزایر ضمن ابراز تاسف نسبت به توافقنامه کشور مغرب و رژیم صهیونیستی تاکید کرد که تهدید الجزایر از سوی کشور مغرب رسوایی و مایه شرمساری است.

تحلیلگران نیز اجرایی شدن توافقات مغرب و رژیم صهیونیستی را دارای پیامدهای ژئوپلتیک خطرناکی برای امنیت الجزایر دانسته اند.

نویسنده:  سيدرضا ميرطاهر

115