ایران پرس: درحالی که مقامات اتیوپی آغاز گفت و گوی ملی در این کشور را وعده داده بودند، «جبهه آزادیبخش خلق تیگرای» اعلام کرد که حملات ارتش اتیوپی در اقلیم تیگرای منجر به کشته شدن بیش از 56 غیر نظامی شده است.

در این راستا، دبیرکل سازمان ملل ضمن ابراز تاسف نسبت به کشتار غیرنظامیان، خواهان توقف فوری درگیری‌ها در اتیوپی شد.

اتیوپی مدتهاست صحنه درگیری نیروهای دولتی و «جبهه آزادیبخش خلق تیگرای» است. درگیری‌ها میان نیروهای دولتی و جبهه مردمی تیگرای در 4 نوامبر سال 2020 زمانی آغاز شد که مقامات تیگرای برخلاف تمایل «ابی احمد» نخست وزیر اتیوپی، انتخابات محلی برگزار کردند.

از دیدگاه ابی احمد، دولت تیگرای هم اکنون غیرقانونی است و تلاش می‌کند کنترل منطقه را با زور به دست بگیرد. این شرایط سبب شده دولت مرکزی علیه  نیروهای جبهه آزادیبخش تیگرای وارد جنگ شود، اما این جنگ طی ماه های اخیر به مناطق مختلف اتیوپی گسترش یافت. این جنگ که صدها کشته و زخمی بر جای گذاشته سرانجام ماه گذشته با عقب نشینی «جبهه آزادیبخش خلق تیگرای» متوقف شد.

این جبهه اعلام کرد که این عقب نشینی به منظور نشان دادن حسن نیت برای  پایان دادن به بحران در این کشور انجام شده است. پیرو این اقدام ابی احمد نخست وزیر اتیوپی نیز ضمن عفو تعدادی از زندانیان سیاسی از آغاز قریب الوقوع گفت وگوهای ملی در این کشور برای پایان دادن به بحران خبر داد.

دولت در بیانیه ای ضمن اشاره به اینکه هدف از این عفو هموار کردن مسیر برای دستیابی به راه حلی پایدار در حل مشکلات اتیوپی است، تصریح کرد: "کلید وحدت پایدار، گفتگو است و اتیوپی تمام فداکاری ها را برای این منظور انجام خواهد داد."

در حالیکه اقدام دولت ابی احمد با استقبال داخلی و نهادهای بین المللی روبه روشده بود، حمله هوایی ناگهانی ارتش اتیوپی به کمپ آوارگان در شمال اتیوپی که بیش از 86 کشته و مجروح بر جای گذاشته، بار دیگر این کشور را با خطر ادامه جنگ رو به رو کرده است.

«هنریتا فور» مدیر اجرایی صندوق حمایت از کودکان ملل متحد (یونیسف)، ضمن ابراز خشم از حملات هوایی اخیر به اردوگاه‌ های آوارگان و پناهندگان در منطقه تیگرای، شمال اتیوپی اعلام کرد که حملات در این منطقه باعث کشته شدن ده ها غیرنظامی از جمله کودک و مجروح شدن تعداد زیادی شده است.

اتیوپی گرفتار در بحران های اقتصادی

این شرایط در حالی است که اتیوپی با مشکلات اقتصادی ناشی از خشکسالی، مشکلات مرزی با همسایگان و تنش های ناشی از ساخت سد النهضه روبه رو است و بسیاری از ساکنان مناطق شمالی این کشور با فقر و کمبود مواد غذایی روبه روهستند. چندی پیش ندی الناشف، معاون کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل اعلام کرد که  بیش از 400 هزار تن در تیگرای در شرایط قحطی زندگی کنند.

«مارتین گریفیتس» معاون دبیرکل سازمان ملل در امور بشردوستانه اخیرا  بحران در منطقه تیگرای اتیوپی را لکه ننگی بر وجدان جهانی توصیف کرده است.

اکنون دبیرکل سازمان ملل خواستار توقف اقدامات خصمانه و اعتماد سازی شده است؛ مقامات تیگرای این حمله را محکوم کرده اند اما آنان هنوز از اقدام متقابل سخن نگفته اند. این درحالی است که بسیاری نگران هستند که دولت اتیوپی که به تازگی توانسته در جبهه جنگ به برتری هایی دست یابد، به حملات خود ادامه دهد.

ادامه درگیری بین دولت فدرال و جبهه آزادیبخش خلق تیگرای برای برکناری حزب حاکم بر ایالت تیگرای در شمال این کشور نه تنها وحدت شکننده اتیوپی بلکه ثبات منطقه و شاخ آفریقا را مورد تهدید قرار داده است به طوری که چندی پیش اتحادیه آفریقا نسبت به خطر تجزیه و فروپاشی اتیوپی هشدارداد.

در این شرایط به نظر می‌رسد پایبندی به برگزاری گفت وگوی ملی وحل اختلافات پشت میز مذاکره می تواند ازوقوع فاجعه انسانی بیشتر در این کشور جلوگیری کند.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117