ایران پرس: طی روزهای اخیر حادثه‌ای که برای کودک پنج ساله مغربی (مراکشی) به نام «ریان» رخ داد، بیشترین توجه افکار عمومی عربی و چه‌بسا‌ جهانی را به خود جلب کرد، به‌گونه‌ای‌ که این حادثه محور پوشش رسانه‌های عربی قرار گرفت.

این کودک روز سه‌شنبه‌ گذشته در یکی از روستاهای شمال مغرب در چاهی به عمق 32 متر افتاد. نیروهای امداد و نجات مغرب با تمام تجهیزات و امکانات برای نجات این کودک بسیج شدند که در نهایت توانستند پس از پنج روز تلاش بی‌وقفه، در ساعات پایانی روز شنبه، جسد بی جان این کودک را از درون چاه بیرون بکشند.

طی این پنج روز، این خبر ترند اول شبکه‌های‌ اجتماعی و خبر نخست رسانه‌های دیداری، شنیداری و مکتوب عربی بود. رسانه‌های عربی مهم منطقه، به‌ویژه ارگان‌های تبلیغی عربستان سعودی، با قطع برنامه‌های‌ عادی خود، به‌طور‌ تمام وقت در قالب خبرها و گزارش‌های‌ زنده و گفت‌وگو‌ محور، به پوشش این حادثه پرداختند.

با بررسی تحولات پیرامونی در منطقه، می‌توان به علل و اسباب چنین حجم گسترده از تبلیغات این رسانه‌ها پی برد:

نخستین علت چنین رهیافت تبلیغی این رسانه‌ها را در ترویج اغراق‌آمیز این حادثه و برجسته‌سازی آن، باید در این چارچوب واکاوی شود که این رسانه‌ها با‌ بهره‌برداری‌ تبلیغی از این حادثه، درصدد برآمدند تا در وهله اول وجهه انسانی و معطوف بر هم‌ذات‌پنداری از خود و گردانندگان خود ارائه دهند و خود را همسو با افکار عمومی عربی و کاربران شبکه‌های‌ اجتماعی بازنمایی کنند و در نتیجه، این حادثه را فرصتی برای «اعتبارزایی» برای خود و ترمیم چهره مخدوش خود در نتیجه‌ی سوگرایی های مغرضانه تبلیغی خود، یافتند.

حجم انبوه تبلیغات رسانه‌های عربستانی سعودی و امارات را در‌این‌باره‌، اما باید بیشتر در ارتباط با تحولات منطقه بررسی کرد.

در این چارچوب، شکی نیست که یکی از مهم‌ترین‌ تحولات اخیر منطقه عملیات‌های موفق یمنی‌ها‌ ‏در هدف قرار دادن نقاط حساس و صنعتی امارات متحده عربی بود.

خبر سه عملیات موفق اخیر یگان‌های‌ موشکی و پهپادی انصار الله یمن در هدف قرار دادن نقاط حساسی در «ابوظبی» و «دبی» توجه افکار عمومی را به‌طور‌ بی‌سابقه‌‌ای به خود جلب کرده بود، به‌گونه‌ای‌ که تصویر برساخته از سامانه‌های‌ دفاعی امارات و عربستان را فرو ریخت و ناکارآمدی این سامانه‌ها‌ را یک‌بار‌ دیگر برای افکار عمومی منطقه به اثبات رساند؛ زیرا موشک‌ها‌ و پهپادهای یمنی‌های‌ با عبور از آسمان عربستان سعودی با فاصله بیش از هزار کیلومتر اهداف خود را ابوظبی به دقت مورد اصابت قرار دادند که علاوه بر اینکه موفقیت چشمگیری برای یمنی‌ها‌ به‌شمار‌ می‌رود‌، شکست مفتضحانه دیگری برای سامانه‌های‌ دفاعی و رادارهای پیشرفته آمریکایی در خاک عربستان و اماراتی است.

بنابراین،‌ این رسانه‌ها به‌دنبال‌ بهانه خبری برای سرپوش‌گذاشتن بر این موفقیت و شکست خود بودند که افتادن کودک مغربی در چاه را برای خود بهترین فرصت یافتند.

افزون بر این،‌ ائتلاف متجاوز سعودی - اماراتی طی روزهای اخیر، به‌شدت مناطق مسکونی و غیر نظامی در مناطق مختلف یمن از جمله فرودگاه صنعا را هدف شدیدترین حملات قرار دادند که منابع خبری از کشته و زخمی شدن شمار زیادی از مردم مظلوم یمن از جمله زنان و کودکان آن گزارش کردند.

از این رو،‌ رسانه‌های عربستان سعودی و امارات، برای منحرف کردن افکار عمومی جهانی از این حملات و سوق دادن اذهان به حادثه‌ای حاشیه‌ای‌ و انحرافی، از این حادثه بهره‌برداری‌ تبلیغی کردند، حال آنکه هیچ یک از این رسانه‌ها به کشتار هزاران کودک یمنی توجهی نمی‌کند‌.

همچنین سفر وزیر جنگ رژیم صهیونیستی به بحرین از دیگر تحولات مهم ‏روزهای اخیر بود. «بنی گانتس» روز چهارشنبه گذشته در نخستین ‏سفر رسمی خود وارد «منامه» پایتخت بحرین شد و مورد استقبال رسمی ‌‏«خلیفه بن آل‌خلیفه» وزیر دفاع رژیم آل‌خلیفه قرار گرفت.

این سفر چند روز ‏پس از سفر «اسحاق هرتزوگ» رئیس رژیم صهیونیستی، به «ابوظبی» ‏پایتخت امارات انجام شد. در این چارچوب، مردم بحرین روز ‏جمعه به برگزاری تظاهرات در مناطق مختلف منامه، در اعتراض به سیاست ‏رژیم آل‌خلیفه در استقبال از مقام‌های‌ رژیم صهیونیستی پرداختند.‏

از این رو،‌ رسانه‌های سعودی تلاش کردند افکار عمومی و رسانه‌های دنباله‌روی‌ خود را متوجه حادثه کودک مغربی کنند نه تظاهرات مردم بحرین که سبب‌ساز‌ هراس و وحشت شدید آل‌خلیفه و آل‌سعود می‌شود‌، به‌ویژه اینکه آل‌خلیفه و رژیم صهیونیستی تلاش کردند تا این سفر رسانه‌ای نشود، امری که «جمعیت الوفاق بحرین» در بیانیه‌ای که برای محکوم کردن این سفر صادر کرد با اشاره به این موضوع اعلام کرد که هدف از رسانه‌ای نکردن این سفر با هدف جلوگیری ‏از اعتراض‌ها‌ و تظاهرات مردمی در مقابل عادی‌سازی روابط با تل‌آویو‌ بود.

بنابراین‌، مشغول‌سازی افکار عمومی منطقه از موضوع عادی‌سازی ‏روابط و خیانت سران آل‌خلیفه به فلسطین، از دیگر اهداف این رسانه‌ها بود.

طی روزهای اخیر همچنین خبرها و گزارش‌های‌ زیادی از سرزمین‌های اشغالی فلسطین مخابره ‏می‌شود‌ که از افزایش درگیری‌ها‌ و حملات نظامیان رژیم صهیونیستی علیه جوانان ‏فلسطینی حکایت دارد که ممکن بود سبب جلب توجه شبکه‌های اجتماعی عربی و حمایت‌های‌ آن‌ها‌ از فلسطینی‌ها و محکومیت رژیم صهیونیستی شود که بر موضوع عادی‌سازی روابط نیز تأثیرگذار است.

در‌این‌باره‌، هلال احمر فلسطین روز جمعه اعلام کرد: درگیری ‏نظامیان صهیونیست با جوانان فلسطینی 79 زخمی برجاگذاشت.

روز جمعه فلسطینی‌های کرانه باختری پس از نماز جمعه به ‏خیابان‌ها‌ ‏آمده و به سیاست شهرک‌سازی‌ صهیونیست‌ها‌ اعتراض کردند که منجر ‏به ‏درگیری با صهیونیست‌ها‌ شد.

‏اعتراض‌ها‌ به تلاش رژیم صهیونیستی برای عضویت در اتحادیه آفریقا نیز از دیگر تحولاتی بود که رسانه‌های سعودی و اماراتی در چارچوب خدمت به رژیم صهیونیستی تلاش کردند با برجسته کردن موضوع کودک مغربی مانع از شکل‌گیری‌ اعتراض‌ها‌ در شبکه‌های‌ اجتماعی به این موضوع شوند.

حوادث پیرامونی، در عراق نیز گروه‌ها‌ و احزاب این کشور بار دیگر بر ضرورت خروج نیروهای آمریکایی از این کشور تأکید‌ می‌کنند‌. در این چارچوب روز جمعه «عمار الحکیم» رئیس جریان حکمت عراق، در تجمعی گسترده بر ضرورت خروج نیروهای آمریکایی تأکید‌ کرد.

بنابراین،‌ شگرد «برجسته کردن» یک رویداد و «سانسور» کردن چند رخداد دیگر، با چاشنی انسانی نمایی خط ترویجی خود درباره یک رویداد و بهره‌برداری‌ تبلیغی از آن، در چارچوب رهیافت تبلیغی امپراتوری رسانه‌ای عربستان سعودی و امارات و کشورهای وابسته آن‌ها‌ صورت گرفت.

نویسنده: جلال چراغی

117