ایران پرس: تنش های سیاسی در لیبی افزایش یافته است و در این راستا دولت مکلف لیبی با ریاست «فتحی پاشاغا»، دولت وحدت ملی این کشور را مسئول هرگونه تنشی دانست که جان لیبیایی‌ها را تهدید کند.

درحالی که فتحی پاشاغا در تاریخ 10 فوریه 2022 با رأی اکثریت قاطع پارلمان این کشور به عنوان نخست ‌وزیر جدید و جانشین «عبدالحمید الدبیبه» نخست‌ وزیر دولت موقت انتخاب شده است، الدبیبه از واگذاری قدرت به دولت جدید خودداری کرده و اعلام کرده است که قدرت را تنها به نخست وزیری واگذار می کند که با رای مردم انتخاب شود.

این تنش ها درحالی است که با مذاکرات انجام شده، این کشور مهیای برگزاری انتخابات به منظور پایان دادن به سال ها جنگ و اختلافات داخلی می شد، اما انتخابات در دسامبر گذشته برگزار نشد و اکنون بار دیگر این کشور دچار اختلافات و چند دستگی شده است به طوری که پاشاغا، الدبیبه را «غاصب قدرت» و «فاقد هرگونه مشروعیت قانونی» توصیف کرد و به‌دلیل عدم تسلیم قدرت، مسئول هرج و مرج امنیتی و سیاسی در لیبی دانست.

اکنون اوضاع در لیبی به شدت شکننده و دستاوردهای سیاسی گذشته در معرض خطر است. در حالی که فتحی پاشاغا تلاش می‌کند به طرابلس، پایتخت لیبی وارد شده تا کار خود را به عنوان نخست‌ وزیر جدید این کشور آغاز کند، منابع لیبیایی اعلام کردند که تعداد زیادی از خودروهای نظامی با سلاح سنگین از غرب و جنوب وارد طرابلس شده اند.

بر اساس برخی گزارش‌ها، این شبه‌نظامیان وابسته به «دولت وحدت ملی» به‌ ریاست عبدالحمید الدبیبه بوده و هنگام ورود به پایتخت، شعار «روز سرنوشت‌ساز نزدیک شده‌ است» را سر می‌دادند. با این وجود میانجی‌گری‌های بین‌المللی برای واگذاری مسالمت‌آمیز قدرت در طرابلس هنوز ادامه دارد.

در این میان سازمان ملل، حمایت از پیشنهاد «استفانی ویلیامز»، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور لیبی، مبنی بر ایجاد کمیته‌ای مشترک از مجلس نمایندگان و «شورای دولت» را مد نظر قرار داده است. بر اساس این پیشنهاد، این کمیته موظف به تدوین قانونی برای برگزاری انتخابات در لیبی است.

«استفانی ویلیامز» نماینده دبیرکل سازمان ملل متحد در امور لیبی در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: "بیشتر مردم لیبی راه حل نهایی بحرانی را که بر کشورشان خیمه زده، برگزاری انتخابات بر اساس اصول محکم قانون اساسی و در چارچوبی که روند انتخابات را حفظ کند، می دانند."

نگرانی ها بر سر دو قطبی شدن لیبی افزایش یافته است، به رغم همه تلاش ها و مذاکرات در صورتی که این شرایط ادامه یابد نه تنها برگزاری انتخابات و تشکیل دولتی دموکراتیک با خطر جدی مواجه است بلکه بیم آن می رود که بار دیگر روند صلح در این کشور متوقف و جنگ شدت گیرد.

«علی الصلابی» عضو اتحادیه جهانی علمای مسلمان و تحلیلگر امور لیبی گفت: "آشتی اجتماعی و سیاسی مقدمه اصلی برای هرگونه اقدام سیاسی در راستای دست یابی به ثبات در لیبی است، اختلافات نه تنها مانع برگزاری انتخابات است، بلکه موجب ایجاد یک درگیری نظامی می شود که احتمال دارد به طول بیانجامد."

این درحالی است که با افزایش اختلافات میان گروه های سیاسی در لیبی مداخلات خارجی نیز در این کشور افزایش یافته است و فرصت دوباره در اختیار گروه های تروریستی نیز برای پایگاه قرار دادن خاک این کشور قرار گرفته است.

به رغم خواست مردم لیبی، باردیگر تنش های سیاسی در این کشور احتمال فراگیر شدن دوباره جنگ داخلی وهرج و مرج را افزایش داده است و به نظر می رسد تنها پایبندی گروه های سیاسی به مفاد توافق شده و فراهم آوردن زمینه لازم برای برگزاری انتخابات در این کشور، تنها راه برون رفت از بحران سیاسی کنونی در لیبی است.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117