ایران پرس: در حالی که فرانسه همچنان از اقدامات خود در مالی دفاع و آن را در راستای مبارزه با گروه های تروریستی معرفی می کند، شورای نظامی مالی، ارتش فرانسه را به جاسوسی و اقدامات خرابکارانه متهم کرد.

ستاد ارتش مالی در بیانیه‌ ای اعلام کرد، جسدهایی که در یک گور جمعی در نزدیکی پایگاه سابق نیروهای فرانسه در شمال مالی پیدا شده است، قبل از تحویل این پایگاه به ارتش مالی وجود داشته و مسئولیت مرگ آنها بر دوش نیروهای مسلح مالی نیست.

با کشف این گورها، نظامیان مالیایی، نیروهای فرانسوی را به قتل عام غیرنظامیان متهم کرده اند. دادستان نظامی مالی نیز از تحقیقات درباره این گور جمعی خبر داده است.

«چوگل مایگا» نخست وزیر مالی، لژیونرهای فرانسوی را مزدورانی خواند که در قالب نیروهای نظامی در خاک مالی تمرین نظامی می کنند. وی گفت: "هدف این نیروها تجزیه مالی است."

این درحالی است که اوایل آوریل دیده بان حقوق بشر، ارتش مالی و سربازان خارجی مستقر در این کشور را کشتار حدود 300 تن که عمدتا غیرنظامی بودند، متهم کرد.

فرانسه سالهاست به رغم استقلال بسیاری از کشورهای آفریقایی به بهانه های مختلف، در کشورهای این قاره حضور فعالی دارد. یکی از مهم ترین بهانه های فرانسه، کمک به مبارزه با گروه های تروریستی فعال در آفریقا به ویژه منطقه ساحل است.

در این راستا فرانسه، در دهه های اخیر در مالی حضوری فعال داشته و این کشور را یکی از مهم ترین پایگاه های خود در قاره آفریقا قرار داده است.

با فعال شدن گروه های داعش در آفریقا و گسترش فعالیت های این گروه، فرانسه اعلام کرد، نظامیان خود را در مالی مستقر می کند تا ضمن کمک به برقراری امنیت در این کشور، با کمک برخی دیگر از کشورهای ساحل گروه، نظامی را برای مبارزه با تروریسم در این منطقه تشکیل دهند.

در این راستا، گروه 5 طی سال های گذشته تشکیل شد اما به رغم همه ادعاهای فرانسه، این نهاد تاکنون فعالیت عمده و چمشگیری نداشته است؛ به طوری که گروه های تروریستی نه تنها همچنان در این منطقه فعال هستند، بلکه فعالیت های خود را گسترش داده اند .

«لوئیس ماگلوآر کومایو» Louis Magloire Komayou کارشناس آفریقا در این زمینه می گوید: "اکنون احساس ناامیدی ایجاد شده است. طولانی شدن حضور ارتش فرانسه در مالی موجب شده است که مردم، به نظامیان فرانسوی به چشم نیرو‌های اشغالگر نگاه کنند."

این شرایط در حالی است که مالی نیز از نظر سیاسی طی ماه های اخیر شرایط با ثباتی نداشته است . تنش میان فرانسه و مالی به دنبال کودتای سال 2021 در این کشور افزایش یافته است به طوری که شورای نظامی مالی چندی پیش اعلام کرد؛ توافقنامه‌های دفاعی با فرانسه را به رسمیت نمی‌شناسد و آن‌ها را اجرا نمی‌کند. این شوراها همچنین سفیر فرانسه را اخراج کرد.

ادامه تنش ها سبب شده است تا مقامات پاریس اعلام کنند نیروهای خود را از مالی خارج خواهند کرد. با این حال، آنها ادعا کردند که به مبارزه با گروه‌های تروریستی در کشورهای مجاور ادامه خواهد داد.

«ژان ایو لودریان» وزیر امور خارجه فرانسه در این زمینه گفت: "اگر دیگر شرایطی فراهم نشود که بتوانیم در مالی اقدام کنیم، به مبارزه با تروریسم در کنار دیگر کشورهای ساحل که کاملاً خواستار حضور نظامیان فرانسوی هستند، ادامه خواهیم داد."

این درحالی است که ابعاد جدیدی از اقدامات و جنایات فرانسه در مالی کشف شده است که نشان می دهد نظامیان فرانسوی مرتکب جنایاتی شده اند. قراراست فرانسه نظامیان خود را تا چند ماه آینده به طور کامل از مالی خارج کند. این در حالی است که به نظر نمی رسد فرانسه از منافع خود در آفریقا به ویژه کشورهای ساحل، همچون مالی بگذرد.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117