ایران پرس: وزیر خارجه آمریکا در سفر به چندکشور آفریقایی، پیرامون موضوعات امنیتی، بحران غذا، چگونه گسترش روابط و مواضع کشورهای آفریقایی در جنگ اوکراین، با مقامات مختلف کشورهای آفریقایی گفت وگو و رایزنی کرد.

«آنتونی بلینکن» در این سفر از جمهوری آفریقای جنوبی، جمهوری دموکراتیک کنگو و رواندا دیدار کرد.

از زمان احراز تصدی وزارت خارجه، این دومین سفر آنتونی بلینکن به قارۀ آفریقا به شمار می آید. 

در حال حاضر، با ادامه جنگ اوکراین، آمریکا در تلاش است تا کشورهای مختلف را علیه مسکو با خود همراه کند. از زمان شروع جنگ روسیه و اوکراین، کشورهای آفریقایی اکثرا اعلام کرده اند از سیاست های واشنگتن تبعیت نمی کنند و به روابط خود با روسیه ادامه خواهند داد.

اغلب کشورهای آفریقایی طی دهه های اخیر، تقویت سیاست های منطقه ای را در راستای حفظ استقلال و امنیت خود مد نظر قرار داده و از تابعیت از سیاست های آمریکا و اروپا سر باز زده اند. در جنگ روسیه و اوکراین نیز اکثر کشورهای آفریقایی  اعلام کرده اند به روابط خود با روسیه ادامه خواهند داد و از سیاست های غرب دنباله روی نمی کنند.

«سیریل رامافوزا» رئیس جمهوری آفریقای جنوبی در این زمینه با اشاره به اینکه رویکرد این کشور دستیابی به راه‌حل یپلماتیک و با دوام برای مناقشه اوکراین است، گفت: "اگر ناتو به هشدارهای رهبران و مقامات که سال‌هاست می‌گویند گسترش به شرق اروپا منجر به بی‌ثباتی بیشتر در منطقه می‌شود، توجه می‌کرد، جنگ روسیه و اوکراین اتفاق نمی افتاد."

کشورهای آفریقایی که سالهاست با ناامنی های ناشی از حضور گروه های تروریستی همچنین ناامنی های غذایی روبه رو هستند، اکنون از افزایش مشکلات غذایی به ویژه کمبود غلات و مواد غذایی تحت تاثیر جنگ اوکراین، احساس نگرانی می کنند. ملت های آفریقا نه تنها سالها استعمار را به خاطر دارند، بلکه طی دو سال گذشته و با شیوع بیماری کووید- 19، بار دیگر شاهد عدم همکاری وهمراهی آمریکا و کشورهای غربی در تامین دارو، واکسن و تجهیزات پزشکی بوده اند؛ به طوری که در بسیاری از کشورهای این قاره، کمتر از یک درصد جمعیت، به واکسن کرونا دسترسی داشته اند.

این شرایط سبب شده است تا مقامات آفریقایی بیش از پیش به گسترش روابط بر پایه نیاز و سیاست های داخلی این قاره متمرکز شوند.

در این راستا «مکی سال» رئیس جمهوری سنگال که ریاست دوره‌ای اتحادیه آفریقا را نیز برعهده دارد، چندی پیش برای «رساندن صدای نگرانی» مردم این قاره که بحران غذایی به شدت بسیاری از ساکنان آن را تهدید می‌کند، به روسیه سفر کرد.

این روابط و موضع گیری ها، خشم مقامات واشنگتن را برانگیخته است به ویژه این که چندی پیش «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه نیز به آفریقا سفر کرده بود.

لاوروف در پایان سفر به آفریقا، کشورهای غربی را مورد انتقاد قرار داد و این استدلال غرب را که حملۀ روسیه بر اوکراین سبب افزایش جهانی قیمت مواد غذایی شده است، رد کرد.

وی تاکید کرد که قیمت‌ها قبل از حملۀ روسیه بر اوکراین، به دلیل همه‌ گیری کووید- 19 و آن چه او «سیاست‌های سبز» از سوی غرب عنوان کرد، در حال افزایش بوده است.

در حال حاضر، بسیاری از کشورهای آفریقایی با بحران غذایی، خطر گرسنگی، افزایش فقر وبیکاری دست و پنجه نرم می کنند. این وضعیت سبب جذب برخی از افراد به گروه های تروریستی و خشونت ورز منجر شده و مشکلات امنیتی را شدت بخشیده است. قدرت های بزرگ نیز در تلاش هستند با سو استفاده از از این مشکلات، نفوذ خود را در قاره آفریقا شدت بخشند.   

«ویلیام گومد» مدیر موسسه دموکراسی ورکز، در خصوص سفر آفریقایی وزیر امور خارجه آمریکا می گوید: به نظر می رسد که جنگ سرد جدیدی در آفریقا در حال وقوع است.

جنگی که پیامدهای آن، متوجه ملت های آفریقا خواهد شد. 

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117