ایران پرس: گسترش فعالیت‌های تروریستی در مناطق مختلف آفریقا به ویژه تشدید فعالیت گروه‌های الشباب و بوکوحرام، نگرانی‌ها را در زمینه افزایش نا امنی‌ها در آفریقا و جهان دامن زده است.

در این راستا، «شیخ محمود» رئیس جمهوری سومالی بر آماده جنگی این کشور علیه گروه تروریستی الشباب تاکید کرد و گفت: "دولت فدرال سومالی عزم خود را برای پاکسازی نظامی، فکری و اقتصادی اعضای الشباب جزم کرده است."

سخنان شیخ محمود چند روز پس از حمله گروهک تروریستی الشباب به هتل «حیات» موگادیشو بیان می شود. عناصر الشباب هفته گذشته با یورش به هتل حیات دست کم 13 غیرنظامی را کشتند.

اگرچه کشورهای آفریقا با چالش های بسیاری در زمینه های مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و امنیتی رو به رو هستند، اما حضور گروه‌های تروریستی در این قاره و بیم گسترش فعالیت آنها در کشورهای مختلف، اکنون به یکی از دغدغه های اصلی تبدیل شده است.

حضور گروه تروریستی بوکوحرام در غرب آفریقا به ویژه نیجریه و کشورهای همجوار و نیز فعالیت گروه الشباب در شرق به ویژه سومالی و کشورهای هم مرز آن، امنیت را در قاره آفریقا مختل کرده است. شکست داعش در غرب آسیا و بی ثباتی سیاسی و نبود دولت مرکزی قدرتمند در لیبی نیز سبب شده است تا این گروه تروریستی، فعالیت خود را در آفریقا شدت بخشد.

اگرچه طی سال های اخیر اقداماتی برای مبارزه با تروریسم از سوی کشورهای آفریقایی انجام گرفته است، اما تنش های سیاسی، کمبود بودجه و وابستگی های خارجی برخی دولت های آفریقایی سبب شده است تا به ویژه طی ماه های اخیر، فعالیت های گروه های تروریستی در مناطق مختلف این قاره تشدید شود. برآوردها نشان می دهد از ژانویه تا ژوئن 2022، داعش در غرب آفریقا 305 حمله انجام داده است.

«نیکولای پاتروشف» دبیر شورای امنیت روسیه در این زمینه گفت: "با افول گروه‌های تروریستی بین‌المللی در عراق و سوریه، آنها در حال گسترش فعالیت خود در کشورهای جنوب آسیا و قاره آفریقا هستند."

طی ماه های اخیر جنگ روسیه و اوکراین نیز سبب افزایش نگرانی ها برای تامین غذا شده است و با کاهش سرمایه گذاری های خارجی، فقر و تورم در بسیاری از کشورهای آفریقایی افزایش یافته است.

از سوی دیگر، با سرسختی کشورهای اروپایی و بستن مرزها بر روی مهاجران، امکان مهاجرت از کشورهای آفریقایی نیز کاهش یافته است. این موضوع سبب شده است تا جذب نیروها به گروه های تروریستی افزایش یابد و آنها بتوانند تعداد زیادی عضو جدید را با وعده تامین مالی وکمک، جذب کنند.

«جیکوب ماندی» استاد دانشگاه کولگیت نیویورک دراین زمینه می گوید: "عامل اساسی فقر شدید است. حتی اگر دولت‌های منطقه به نیازهای مردم پاسخ می‌دادند، ظرفیت آن‌ها در بسیاری از زمینه‌ها ناچیز بوده و حتی وجود ندارد.از نظر آنان پیوستن به یک جنبش می‌تواند به زندگی مردان جوانی که آینده‌ای ندارند معنا بخشد و همچنین می‌تواند به آنها کمک کند تا از سنت‌های محلی، به‌ویژه آن سنت‌هایی که پیشرفت اجتماعی و اقتصادی را دشوار می‌کنند فرار کنند."

از سوی دیگر عزم جدی برای مقابله با گروه های تروریستی در بین برخی از دولتمردان آفریقایی وجود ندارد. اغلب دولت های آفریقایی نیز توان مقابله و عزم جدی برای ریشه کن کردن گروه های تروریستی فعال ندارند. 

از سوی دیگر حتی برخی از کشورهای غربی در پشت پرده از گروه های تروریستی حمایت می کنند، زیرا افزایش ناامنی می تواند حضور سیاسی - نظامی آنان در این قاره را توجیه کند.

به هر حال، اکنون رئیس جمهوری سومالی وعده مبارزه جدی وسرسختانه با الشباب را داده است اگرچه به نظر نمی رسد این کشور به تنهایی بتواند دراین زمینه موفق شود.  

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117