ایران پرس:  بحران سیاسی در سودان گسترش یافته است؛ تظاهرات در خیابان ها ادامه دارد و سودانی ها خواستار خروج نظامیان از صحنه سیاسی برای همیشه و عدم مداخله کشورهای خارجی در امور داخلی این کشور هستند.

سودان مدتهاست با بحران سیاسی ناشی از قدرت گرفتن نظامیان در این کشور روبه رو است. پس از برکناری عمر البشیر از ریاست جمهوری و به رغم خواست مردم، نظامیان در پی کودتا، همچنان  قدرت را در دست دارند .

این درحالی است که مردم این کشور به ویژه طی یک سال گذشته با برگزاری تجمعات اعتراض آمیز، خواستار انتقال مسالمت آمیز قدرت به غیر نظامیان هستند اما این خواست مردم تاکنون برآورده نشده است.

 اکنون گروه‌های سیاسی سودان در حال رایزنی‌ برای رسیدن به توافقی به منظور تشکیل دولتی غیرنظامی هستند. همزمان، تظاهرات برای توقف حاکمیت نظامی در سودان ادامه دارد.

این در حالی است که «عبدالفتاح البرهان» رئیس شورای حاکمیتی سودان و فرمانده ارتش این کشور در این زمینه گفت: «ما از احزاب سیاسی خواستیم بر سر میز مذاکره بنشینند. باید این مذاکره بدون پیش شرط باشد و هیچ طرفی یا حزبی حق ندارد طرحی را ارائه و دیگران را مجبور به اجرای آن کند.»

نظامیان در سودان همچنان در صدر قدرت و درصدد حفظ قدرت با استفاده از زور هستند. نیروهای امنیتی و پلیس سودان حتی تظاهرات مسالمت‌ آمیز سودانی‌ها را بر نمی تابند چنان که در ماه ها و هفته های اخیر، نظامیان سودانی با گاز اشک‌ آور و بمب‌ صوتی به تظاهر کنندگان حمله کرده اند. 

این شرایط سبب افزایش مداخلات خارجی در این کشور شده است. به طوری که بسیاری از کشورها و نهادهای بین المللی اکنون به بهانه برقراری صلح و حل بحران سیاسی در این کشور، طرح های مختلف ارایه داده و خواستار تبعیت سودان از سیاست های آنان شده اند.

در این راستا شماری از اعضا و هواداران «ابتکار نداء اهل سودان برای وفاق ملی» در اعتراض به دخالت‌های خارجی در امور داخلی این کشور مقابل دفتر اتحادیه اروپا در خرطوم و دیگر شهرهای این کشور تجمع کردند.

تظاهر کنندگان با شعارهایی همچون، «استعمار جدید را نمی‌خواهیم»، «مداخلات خارجی در امور داخلی سودان را متوقف کنید» یا «سودان کشور آزادی است»، توقف دخالت های خارجی را خواستار شدند.

با این حال حاکمان نظامی سودان همچنین تلاش می کنند با تکیه بر قدرت های خارجی، اوضاع را سامان بخشند، موضوعی که خشم بیشتر مردم این کشور را برانگیخته است. در واقع در سودان احزاب و مردم نگران حکومت نظامیان و بازگشت به زمان دیکتاتوری هستند.

آنان که سال 2019 علیه استبداد و شرایط سخت اقتصادی در این کشور به خیابان ها آمدند اکنون پس از گذشت حدود سه سال، تغییری را احساس نمی کنند. تورم، فقر و بیکاری و نا امنی همچنان معضلی جدی است.

در بعد سیاسی نیز اقداماتی مانند به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی و تلاش برای احیای روابط با آمریکا بسیاری از انقلابیون و احزاب این کشور را خشمگین کرده است. از سوی دیگر بحران کنونی سبب مداخله بیش از پیش کشورهای خارجی در این کشور شده است. عربستان و امارات دو کشور اصلی درعرصه سیاسی سودان  به همراه رژیم صهیونیستی ، حامی البرهان هستند.

«خلود خیر» تحلیلگر و مدیر اتاق فکر Confluence Advisory مستقر در خارطوم در این زمینه می گوید: کودتا تمام پیشرفت های دولت انتقالی را از لحاظ اقتصادی، سیاسی، اجتماعی واژگون کرده است.

با شدت گرفتن تنش ها، سودان در آستانه یک بحران بزرگ سیاسی - اقتصادی قرار گرفته است.

«گونائل لونوار» متخصص جهان عرب و افریقای شرقی در این زمینه می نویسد: خطر جنگ داخلی آشکارا مطرح شده است. ژنرال ها در 25 اکتبر 2021 نه تنها به گذار دموکراتیک پایان دادند، بلکه بدترین شیاطین سودان را از قفس آزاد کردند.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

 112

بیشتر بخوانید:

تاکید دانشجویان سودان بر محاکمه عاملان درگیری در ایالت نیل‌ آبی

۲۰۰ کشته در درگیری‌های قبیله‌ای در جنوب سودان

14 کشته و زخمی در درگیری های قومی در سودان