ایران پرس- با آغار بحران سوریه در سال 2011 آمریکا به عنوان سردمدار غرب به همراه بریتانیا و فرانسه در راستای هدف کلی ائتلاف غربی، عربی برای در هم شکستن محور مقاومت با سرنگونی دولت قانونی سوریه، تلاش خود را بر کمک های همه جانبه به انواع و اقسام گروههای مسلح تروریستی متمرکز کردند تا به خیال خود از طریق این گروهها به خواسته شان یعنی سرنگونی دولت سوریه و «بشار اسد» رئیس جمهوری این کشور دست یابند اما در حال حاضر از کمترین میزان تاثیر گذاری بر روند اوضاع سوریه برخوردار هستند.

در واقع واشنگتن نقشه های خود درباره سوریه به ویژه روی کار آوردن یک دولت غربگرا را نقش بر آب می بیند.

از سوی دیگر واشنگتن از اواسط سال 2014 به بهانه مبارزه با گروه تروریستی داعش، اقدام به ایجاد ائتلاف بین المللی به اصطلاح ضد داعش کرد که البته عملیات هوایی آن با تلفات غیرنظامی بسیاری همراه بوده است.

در مرحله بعد نیروهای آمریکایی در مناطق شمال و شمال شرقی سوریه حضور یافتند. هم‌اکنون واشنگتن حدود دو هزار نیرو در سوریه دارد که بیشتر آنها نیروهای عملیاتی ویژه هستند و با متحدان کُرد و شبه‌نظامیان عرب موسوم به نیروهای دمکراتیک سوریه همکاری می‌کنند.

ادعای ترامپ درباره شکست داعش و خروج نیروهای آمریکایی از سوریه

«دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا که به اتخاذ تصمیمات جنجالی و غیر منتظره مشهور است روز چهارشنبه به طور ناگهانی اعلام کرد که نیروهای آمریکایی را از سوریه خارج می کند. 

ترامپ در حساب توئیتری خود نوشت: «ما داعش را در سوریه شکست داده‌ایم و این تنها دلیل حضور ما در آنجا طی دوره ریاست‌جمهوری ترامپ بوده است». 

ترامپ همچنین در توئیتی دیگر نوشت: «پس از پیروزی های تاریخی که در نبرد با داعش به دست آوردیم زمان آن فرا رسیده است که سربازان خود را از سوریه به میهن بازگردانیم.»

با این حال ادعای ترامپ درباره شکست داعش و تصمیم وی در مورد خروج نیروهای آمریکایی از سوریه با استقبال محافل داخلی و متحدان آمریکا مواجه نشده است.

کما اینکه سناتور جمهوریخواه «لیندسی گراهام» خروج آمریکا از سوریه را اشتباه دانست. 

«نادر انتصار» Nader Entessar استاد دانشگاه آلاباما معتقد است: این تصمیم آمریکا یا بهتر بگوئیم تصمیم شخص ترامپ، کاملا در زمان کنونی غیرمنتظره بود و یک شوک در بدنه سیاست خارجی آمریکا ایجاد کرده است.

ابعاد شخصیتی ترامپ 

تصمیم ترامپ را می توان از ابعاد مختلف تحلیل کرد. نخست اینکه ترامپ اساسا شخصیتی غیر قابل پیش بینی دارد و در دوره  ریاست جمهوری خود چند بار تصمیمات غیر منتظره گرفته است. یکی از موارد مشهور در این زمینه اعلام گفتگو با «کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی و مذاکره مستقیم و توافق با وی بود.

البته باید در نظر داشت که ترامپ همواره تصمیم های غیر منتظره خود را عملی نمی کند و در صورت مواجه شدن با مخالفت های شدید و یا رسیدن به این جمع بندی که عملی شدن تصمیم اش پر هزینه خواهد بود از آن عقب نشینی می کند که نمونه آن درخواست بودجه 5 میلیاردی برای ساخت دیوار مرزی با مکزیک بود که با مقاومت کنگره از آن منصرف شد.

درباره سوریه هم باید منتظر ماند که آیا با مخالفت های شدید پنتاگون و کنگره و برخی متحدان آمریکا مانند رژیم صهیونیستی و بریتانیا، ترامپ تصمیم خود را تغییر خواهد داد یا اینکه به رغم این مخالفتها تصمیم اش را عملی خواهد کرد.

یکی دیگر از دلایل تصمیم ترامپ می تواند این باشد که بنا بر نظر استراتژیست های آمریکایی، واشنگتن در آینده نزدیک قادر به تغییر توازن قوا در سوریه بدون پرداخت هزینه های بسیار سنگین نخواهد بود و به نفع واشنگتن خواهد بود که از این کشور خارج شود.

دلیل دیگر می تواند این باشد که با توجه به هشدارهای مکرر «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه درباره عملیات آتی ارتش این کشور و متحدان آن در شرق فرات علیه کردها، ترامپ به این جمع بندی رسیده باشد که برای پرهیز از هرگونه درگیری بین نظامیان ترک و آمریکایی و نیز جلوگیری از تنش بیشتر در روابط با آنکارا، نیروهای خود را از سوریه خارج سازد.

صرف نظر از دلایل خروج احتمالی آمریکا از سوریه باید به این نکته توجه کرد که دمشق بارها حضور نظامی آمریکا در سوریه را غیر قانونی و به مثابه اشغالگری اعلام و بر لزوم خروج این نیروها از سوریه تاکید کرده است.

135/112

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

بیشتر بخوانید:

ترامپ تایید کرد؛ نیروهای آمریکایی از سوریه خارج می شوند

واشنگتن پست: نیروهای آمریکایی از سوریه خارج می شوند

روسیه: حضور آمریکا در سوریه غیرقانونی است

نماینده ویژه آمریکا در امور سوریه: واشنگتن دیگر به دنبال براندازی «بشار اسد» نیست

خروج نیروهای امریکایی از سوریه؛ از وعده تا عمل/ تحلیل