ایران پرس- آمریکا همواره تلاش کرده با ملتهب کردن اوضاع منطقه غرب آسیا،  شرایط را برای فروش هر چه بیشتر سلاح به کشورهای عرب حاشیه جنوبی خلیج فارس فراهم کند. با این همه  واشنگتن اکنون با رقبای جدیدی در عرصه فروش سلاح یعنی روسیه و چین مواجه شده است.

در این راستا "پاتریک شاناهان" سرپرست وزارت دفاع آمریکا سه شنبه شب در دیدار با همتای گرجستانی خود در واشنگتن، هدف آمریکا از فروش انواع تسلیحات به عربستان سعودی و امارات را جلوگیری از اقدام روسیه و چین در پر کردن این خلاء در منطقه توصیف کرد.

شاناهان ادعا کرد، وضعیت در خصوص عربستان سعودی و امارات این گونه است که ما باید ببینیم چگونه تسلیحات را برای آنها تامین کنیم تا این کشورها بتوانند از خودشان دفاع کنند. اگر در فضای تهدیدآمیز کنونی آنها از ما که شریک قدرتمند سعودی ها محسوب می شویم سلاح نخرند، ممکن است بنا به دلایل امنیتی نیاز داشته باشند به سراغ چین یا روسیه بروند.

به نظر می رسد واشنگتن که همواره بر وجود تهدید از جانب ایران جهت متقاعد کردن کشورهای شورای همکاری خلیج فارس برای خرید میلیاردها دلار سلاح از آمریکا تاکید کرده، اکنون بهانه جدیدی برای تداوم فروش تسلیحات به این کشورها به ویژه عربستان و امارات پیدا کرده است. به رغم انعقاد برخی قراردادهای تسلیحاتی بین روسیه و چین با این دو کشور، اما هنوز حجم معاملات تسلیحاتی مسکو و پکن با عربستان و امارات فاصله زیادی با فروش های تسلیحاتی آمریکا به آنها  دارد. 

عربستان سعودی یک شریک راهبردی و اقتصادی برای واشنگتن در منطقه و یکی از بزرگترین خریداران سلاح از آمریکا محسوب می شود. امارات نیز از شرکای منطقه ای مهم واشنگتن بوده و سالانه مقادیر هنگفتی سلاح از آمریکا می خرد. از این رو دولت ترامپ تمایلی به اینکه از سطح روابط خود با عربستان و امارات بکاهد، ندارد.

در عین حال "دونالد ترامپ" رئیس جمهور آمریکا بارها با تحقیر رژیم سعودی، عربستان را به مثابه گاوی شیرده توصیف کرده و به همین دلیل در نخستین سفر خارجی خود به ریاض رفت و قراردادهای تسلیحاتی به ارزش 110 میلیارد دلار با رژیم سعودی امضا کرد. اخیرا نیز دولت ترامپ با اعلام وضع فوق العاده ضمن دور زدن کنگره بیش از 8 میلیارد دلار تسلیحات به عربستان و امارات و اردن فروخته است.

این مساله انتقاد شدید قانونگداران کنگره را برانگیخته و آنها تلاش می کنند تا با ارائه طرحی مانع از این اقدام شوند. به همین دلیل قرار است روز 12 ژوئن "کلارک کوپر" Clarke Cooper دستیار وزارت خارجه آمریکا در امور نظامی- سیاسی با حضور در کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان این کشور، از تصمیم "دونالد ترامپ" رئیس‌ جمهور آمریکا مبنی بر فروش تسلیحات به عربستان و امارات آن هم بدون کسب مجوز از کنگره، دفاع کند.

به ادعای کلارک، فروش تسلیحات به عربستان، امارات و اردن حاوی پیامی برای ایران است مبنی بر اینکه آمریکا در کنار شرکای منطقه‎ای ایستاده و از آنها حمایت می‌‏کند. 

این در حالی است که ایران با اتخاذ موضعی مسئولانه با تمام توان سعی در ایجاد ثبات و آرامش در منطقه دارد. در این  راستا اخیراً "محمد جواد ظریف" وزیر خارجه کشورمان از آمادگی تهران برای انعقاد پیمان منطقه ای عدم تجاوز خبر داد.

با این حال واشنگتن در صدد است با افزایش عامدانه تنش ها در منطقه، اهداف مد نظر خود را از جمله دامن زدن به ایران هراسی و افزایش فروش تسلیحات به شرکای منطقه ای اش عملی کند. ضمن اینکه اظهارات اخیر شاناهان سرپرست وزارت دفاع آمریکا نشان می دهد که واشنگتن نگران نفوذ روسیه و چین به بازار تسلیحاتی حوزه جنوبی خلیج فارس است.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

114/117

بیشتر بخوانید:

تداوم انتقاد مقامات واشنگتن از فروش تسلیحات آمریکایی به عربستان

 

کاخ سفید اعلام کرد؛ آمریکا فروش سلاح به عربستان و امارات را تسریع می‌کند

فروش عجولانه سلاح به کشورهای عربی در اوج تنش سازی آمریکا با ایران/ تحلیل