ایران پرس- دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در چارچوب سیاست حمایت گرایی اقتصادی، جنگ تجاری را با چین به عنوان یکی از شرکای اصلی تجاری آمریکا در قالب افزایش تعرفه ها از ژوئیه 2018 آغاز کرده است.

هر چند در این نبرد تجاری تاکنون چند آتش بس وجود داشته؛ اما این نبرد تجاری اکنون با شدت بی سابقه ای بار دیگر آغاز شده است.

دور جدید این جنگ تجاری با اعمال تعرفه های آمریکا بر کالاهای چینی و تعرفه های چین بر کالاهای آمریکایی از ساعت 4 و یک دقیقه روز یکشنبه 1 سپتامبر به وقت جهانی آغاز شده است.

این تازه ترین تشدید در جنگ تجاری میان دو کشور به رغم نشانه هایی دال بر از سر گیری گفتگوهای دوجانبه در ماه سپتامبر است.

دولت ترامپ شروع به اخذ تعرفه 15 درصدی بر کالاهای چینی به ارزش بیش از 125 میلیارد دلار خواهد کرد که عمدتا کالاهای مصرفی را شامل می شود.

دولت چین نیز به عنوان بخشی از اقدام تلافی جویانه خود شروع به اعمال تعرفه پنج درصدی بر نفت خام آمریکا از اول سپتامبر 2019 خواهد کرد.

از یک سال پیش تاکنون این نخستین بار است که نفت آمریکا هدف تعرفه های چین قرار می گیرد.

آغاز مرحله جدیدی از جنگ تجاری ترامپ علیه چین

بدین ترتیب جنگ تجاری ترامپ علیه چین وارد مرحله جدیدی شده است که تبعات منفی بسیاری نه فقط بر اقتصاد آمریکا و چین خواهد داشت بلکه مردم این کشور و در مراحل بعد دیگر اقتصادها را تحت تاثیرات منفی خود قرار خواهد داد.

ترامپ قصد دارد طی دو نوبت در اول سپتامبر و 15 دسامبر برای واردات سالانه حدود 300 میلیارد دلار کالا از چین, 15 درصد تعرفه تعیین کند.

اگر این تعرفه ها اعمال شوند، تقریبا تمام واردات از چین که ارزش آن حدود 550 میلیارد دلار است با تعرفه های تنبیهی آمریکا که از ژوئیه 2018 اعمال می شود روبرو خواهند شد.

ترامپ اوایل اوت 2019 اعلام کرد، عملا برای واردات هر کالایی از چین تعرفه هایی اعمال می کند. بر خلاف تصور ترامپ نه فقط چین قصد عقب نشینی در این جنگ بزرگ تجاری را ندارد، بلکه پیش بینی می شود که بر شدت و و سعت اقدامات تجاری خود در برابر اقدامات رئیس جمهور آمریکا خواهد افزود.

پکن در برهه کنونی تمرکز خود را بر اقدامات متقابل تجاری علیه آمریکا با هدف عقب نشینی ترامپ از مواضع کنونی خود نهاده است.

در این راستا چین اعلام کرد، 5 تا 10 درصد تعرفه بر پنج هزار و78 دسته کالاهای آمریکایی به ارزش حدود 75 میلیارد دلار در سال اعمال می کند.

این اقدام چین از روزهای 1 سپتامبر و 15 دسامبر اجرا می شوند.

ترامپ مدعی است که سیاست های تجاری آمریکا در دوره روسای جمهور پیشین این کشور به ویژه اوباما، کاملا به ضرر اقتصاد آمریکا تمام شده است و به همین دلیل در راستای سیاست حمایت گرایی با اعمال تعرفه های گمرکی برای تجارت با چین که یکی از بزرگترین شرکای تجاری واشنگتن محسوب می شود، جنگ تجاری با این کشور را از ژوئن 2018 آغاز کرد.

 ترامپ در 22 اوت در توئیتی نوشت: "دولت‌های پیشین آمریکا به چین اجازه دادند که توازن تجاری دو کشور را به نفع خود به هم بزند و این به باری سنگین بر دوش مالیات دهندگان آمریکایی تبدیل شده است. من به عنوان رییس جمهوری نمی‌توانم اجازه بدهم این وضع ادامه پیدا کند."

رئیس جمهور جنجالی آمریکا، همواره تجارت آزاد را عامل اصلی نابسامانی اقتصاد آمریکا دانسته و تهدید کرده است، موانعی بر سر راه آن ایجاد می کند.

تبعات فاجعه بار اقتصاد جهانی با گسترش جنگ تجاری امریکا و چین

این در حالی است که از دیدگاه جامعه بین الملل و نیز صندوق بین المللی پول، اتخاذ سیاست حمایت گرایی و مخالفت با آزادی تجارت، نه تنها تاثیرات مخربی بر اقتصاد جهانی می گذارد، بلکه در توسعه اقتصادی کشورهایی که چنین سیاستی را در پیش گیرند اثرات منفی خواهد گذاشت.

تداوم تقابل تجاری کنونی بین آمریکا و چین موجب گسترش جنگ تجاری به میزان بی سابقه ای خواهد شد و این مساله می تواند تبعات فاجعه باری برای اقتصاد جهانی به دنبال داشته باشد.

از دیدگاه صندوق بین المللی پول، اتخاذ سیاست های ضد تجاری نمی تواند موازنه تجاری کشورها را جبران کند و به شدت برای رشد و توسعه اقتصاد جهانی خطرناک است. 

کارشناسان اقتصادی بر این باورند که جنگ اقتصادی بین آمریکا و چین میتواند تبدیل به پاشنه آشیلی شود که اقتصاد جهانی را با بحران جدی مواجه کند.

در واقع سیاست تهاجمی ترامپ و پافشاری وی در جنگ تجاری با چین باعث نگرانی بیشتر در مورد ثبات مالی در جهان شده است.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

133/118

بیشتر بخوانید:

افزایش تعرفه گمرکی کالاهای وارداتی آمریکا به چین

اوج جنگ تجاری آمریکا با چین