ایران پرس- سیاست‌های حمایت گرایانه اقتصادی دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا که بر افزایش شدید تعرفه‌های تجاری مبتنی است‌، باعث بروز جنگ تجاری عظیمی بین آمریکا و چین شده است‌.

با توجه به خسارات قابل توجه این تقابل تجاری‌، مقامات ارشد تجاری دو کشور در سطح معاونان وزیر مذاکراتی دو روزه را به منظور رسیدن به راه حلی در این زمینه در واشنگتن برگزار کردند که روز جمعه 20 سپتامبر پایان یافت.

درباره نتیجه این مذاکرات خبرهای متضادی منتشر شده است. بر طبق برخی گزارشها مذاکره‌ کنندگان تجاری چین به طور ناگهانی برنامه خود را تغییر داده و قبل از زمان برنامه‌ریزی‌شده به چین بازگشتند.

شبکه خبری "سی‌ان‌بی‌سی" از بازگشت زودهنگام نمایندگان چین به کشورشان خبر داد. 

«نیکول رولف» رییس امور داخلی اداره کشاورزان مونتانا در این باره گفت: "مذاکره‌کنندگان تجاری چین به طور ناگهانی برنامه خود را تغییر داده، دیدار خود با کشاورزان آمریکایی را لغو کردند و قبل از زمان برنامه‌ریزی‌شده به چین بازگشتند."

هیچ توضیحی در مورد این که چرا آنها سفر خود را کوتاه‌تر کرده‌اند، ارائه نشده است. اداره کشاورزی نبراسکا هم اعلام کرد که مقامات چینی برنامه دیدار کشاورزان نبراسکا را لغو کرده‌اند. لغو این سفرها امیدها برای این که چین دوباره خرید محصولات کشاورزی از آمریکا را آغاز کند، کمرنگ کرد.

خرید این محصولات از آوریل 2019 در تلافی تعرفه‌های دولت «دونالد ترامپ» متوقف شده است. در واقع مذاکره‌ کنندگان تجاری چین بعد از اینکه ترامپ روز جمعه اعلام کرد که تا بعد از انتخابات ریاست جمهوری 2020 به یک توافق تجاری نیاز ندارد، سفرشان را به آمریکا کوتاه کردند.

ترامپ در این زمینه اظهار داشت: "معتقدم کارهای خیلی عالی‌ در بخش‌های اقتصادی و نظامی انجام شده است. چین بسیار آسیب دیده است، اما ما آسیب ندیده‌ایم. این تحولات امید به رسیدن به یک توافق تجاری بین دو طرف در آینده نزدیک را از بین برد و به بازارهای مالی شوک وارد کرد."

در مقابل برخی خبرها حاکی از مذاکرات سازنده مقامات ارشد تجاری واشنگتن و پکن بوده و ادعا شده که در این مذاکرات بحث‌های سازنده ای در مورد موضوعات اقتصادی و تجاری مطرح شده است. دو طرف همچنین در این نشست در مورد برگزاری سیزدهمین دوره مذاکرات تجاری چین و ایالات متحده که قرار است در اکتبر 2019 در واشنگتن برگزار شود رایزنی کردند.

 دفتر نمایندگی تجاری آمریکا با صدور بیانیه‌ای مذاکرات دو روزه را "سازنده" توصیف کرد و گفت: "مذاکراتی در سطح بالاتر برای ماه آتی برنامه‌ریزی شده است."

به رغم این گزارش‌های مثبت اما خروج زودهنگام هیئت چینی از واشنگتن، آشکارا با هدف نشان دادن ناخرسندی پکن از رویکرد تجاری ستیزه جویانه ترامپ در قبال چین انجام شده است.

در واقع ترامپ در توئیت‌ها و سخنرانی‌های خود مدعی خسارت های عظیم چین در جنگ تجاری با آمریکا و در واقع پیروزی واشنگتن در این تقابل تجاری دو جانبه شده است.

ترامپ عامدانه تلاش می کند تا ضمن پنهان کردن خسارات قابل توجه آمریکا در این جنگ تجاری به ویژه برای بخش کشاورزی این کشور، این گونه وانمود کند که این چینی‌ها هستند که بازنده نهایی این نبرد بزرگ تجاری خواهند بود.

رئیس جمهور جنجالی آمریکا در عین حال تلاش می کند تا تصویر تهدید آمیزی از چین در عرصه بین المللی ترسیم کند تا بدین ترتیب به اقدامات خود در قبال این قدرت بزرگ اقتصادی مشروعیت ببخشد. 

ترامپ روز جمعه در سخنانی در دیدار با نخست وزیر استرالیا در کاخ سفید در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه "سیاست آینده آمریکا درباره تقویت توان نظامی چین چیست" گفت: "بی تردید، چین تهدیدی برای جهان است زیرا چین با سرعتی بیش از همه کشورهای دیگر در حال تقویت توان نظامی اش است. "

بدین ترتیب ترامپ به زعم خود در صدد آن است که نه فقط چین را به عنوان یک قدرت اقتصادی با اقدامات و خواسته‌های غیر قانونی مانند عدم رعایت مالکیت معنوی وانمود کند، بلکه تلاش می کند تا چین را به دلیل تقویت توانمندی نظامی خود، قدرتی توسعه طلب بنامد تا بدین رتیب اقدامات نظامی تحریک آمیز آمریکا در قبال چین به ویژه در دریای چین جنوبی را توجیه کند.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

141/116

بیشتر بخوانید:

انتقاد چین از فشار آمریکا بر کشورهای عربی برای قطع ارتباط با هواوی/ تحلیل

انتقاد دوباره چین از مداخله آمریکا در امور هنگ کنگ