ایران پرس- مصالحه رئیس جمهوری آمریکا با «رجب طیب اردوغان» همتای ترکیه ای خود برای انجام عملیات نظامی این کشور در شمال سوریه بیانگر چرخش در مواضع واشنگتن به زیان متحدان کرد در سوریه است.

به دنبال اعلام خروج نیروهای آمریکایی از شمال سوریه و انتشار خبر حمله ارتش ترکیه به مواضع کردها در این منطقه، روزنامه فرانسوی لوموند در مقاله ای به قلم «اِلن سالون» Hélène Sallon به بررسی انگیزه ها و تبعات این تصمیم پرداخت.

در این مقاله آمده است، نیروهای آمریکایی، خروج از مناطق شمالی سوریه نزدیک به مرز ترکیه را از صبح دوشنبه (7 اکتبر) آغاز کردند. رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه نیز اعلام کرد، حمله ارتش این کشور به این منطقه از خاک سوریه قریب الوقوع است.

"دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا با این چرخش بزرگ در سیاست های این کشور در قبال سوریه، عملا به همتای ترک خود برای حمله ارتش ترکیه به شمال سوریه، چراغ سبز نشان داده است.

آمریکا از حمله ترکیه به سوریه حمایت نمی کند، اما ترامپ در گفت وگوی تلفنی با اردوغان، وی را از عدم دخالت نظامیان آمریکایی مطمئن کرد. مفاد این گفت و گو تا پیش از بیانیه کاخ سفید در ساعت 23 به وقت محلی منتشر نشده بود.

تصمیم ترامپ همه را غافلگیر کرد. این تصمیم با درخواست های مقامات پنتاگون و وزارت امور خارجه که خواهان ادامه حفظ شمار اندکی از نظامیان آمریکایی در منطقه با هدف مقابله با گروه تروریستی داعش و به عنوان وزنه ای در برابر نفوذ ایران و روسیه در سوریه، هستند، در تضاد بود.

آن ها در دسامبر سال 2018 موفق شده بودند ترامپ را به تاخیر در اعلام زمان خروج نیروهای آمریکایی از سوریه و خودداری از رها کردن متحدان کرد در "نیروهای دمکراتیک سوریه" متقاعد کنند. این کردها از سوی ترکیه "گروه تروریستی" معرفی شده و همواره هدف حملات آنکارا قرار دارند.

قصدی برای رها کردن کرد ها وجود ندارد

هنوز هزار تن از نیروهای ویژه آمریکایی در کنار کردها در مرزهای شمالی سوریه حضور دارند.

«مارک اسپر» وزیر دفاع آمریکا ششم ماه اوت و یک روز پیش از توافق واشنگتن و آنکارا در خصوص ایجاد مرکز عملیات متشرک و «راهروی صلح»، اطمینان داد که قصدی برای رها کردن کردها در برابر تهاجم احتمالی ترکیه وجود ندارد. وی افزود: "ما به روشنی بر این باوریم که هرگونه اقدام خودسرانه و یکجانبه از سوی آن ها (ترکیه) غیرقابل قبول است."

رجب طیب اردوغان از چند روز پیش تهدید حمله به شمال شرقی سوریه را مطرح می کند و به نظر می رسد که دونالد ترامپ تسلیم بی صبری رئیس جمهوری ترکیه شده است.

اردوغان در روز سه شنبه در یک نطق تلویزیونی خاطر نشان کرد که صبر ترکیه در برابر آمریکا در رابطه با وعده ماه اوت در خصوص ایجاد منطقه امنیتی در شمال سوریه، لبریز شده است. آنکارا می خواهد کنترل منطقه ای را در شمال سوریه به طول 400 کیلومتر و عرض 30 کیلومتر در دست بگیرد. کنترل این منطقه هم اکنون در دست شبه نظامیان کرد یگان های مدافع خلق سوریه (ی.پ.گ) اصلی ترین متحدان نیروهای دمکراتیک سوریه که مورد حمایت آمریکایی ها هستند، قرار دارد.

ترکیه می گوید، این منطقه امنیتی را برای بازگرداندن حدود یک میلیون پناهجوی سوری که هم اکنون در خاک این کشور مستقر هستند، در نظر گرفته است. اما حقیقت این است که هدف آنکارا دور کردن نیروهای یگان های مدافع خلق سوره از مرزها است.

وزیر امور خارجه ترکیه دوشنبه به تصمیم آمریکا واکنش نشان داد. «مولود چاوش اوغلو» گفت: "ما از ابتدای جنگ در سوریه از تمامیت ارضی این کشور حمایت کردیم و می کنیم. ما با پاکسازی این منطقه از تروریست ها در محافظت از امنیت خودمان مصمم هستیم."

تبعات منفی بزرگ

تصمیم دونالد ترامپ در خصوص خروج نیروهای آمریکایی از شمال سوریه شکستی بزرگ برای کردها است. ترامپ با این تصمیم نیروهای دمکراتیک سوریه را به حال خود رها کرده است. 

مقامات کرد از تقویت مواضع دفاعی در مناطق "راس العین"، "تل ابیض" و "کابانه" خبر داده اند. نیروهای دمکراتیک سوریه در بیانیه ای تاکید کردند: نیروهای آمریکایی به تعهدات شان عمل نکردند و از مرز مشترک با ترکیه خارج می شوند.

نیروهای دمکراتیک سوریه در پیامی توییتری تاکید کردند: "عملیات نیروهای ترکیه در شمال و شرق سوریه بر نبرد ما علیه داعش تاثیر منفی بزرگی خواهد گذاشت. این نیروها همچنین نسبت به خطر دائمی کردن جنگ در سوریه و بازگشت سران داعشی به این کشور نیز هشدار دادند."

رها کردن کردها در برابر حملات ارتش ترکیه، انتقادهای شدیدی را به دنبال داشته است.

«برت مک گارک» Brett McGurk فرستاده ویژه سابق آمریکا در سوریه در پیامی توییتری خاطر نشان کرد: "دونالد ترامپ فرمانده ارتش نیست. وی ناگهانی، بدون آگاهی و مشورت تصمیم گرفته است. ترامپ نظامیان را بدون هیچ حمایتی اعزام می کند و سپس در پی یک تماس تلفنی دشوار، متحدان مان را رها می کند."

«روبرن گالگو» Ruben Gallego نماینده آریزونا از حزب دمکرات نیز در پیامی توییتری خاطر نشان کرد: "دادن مجوز پیشروی به ترکیه در شمال شرقی سوریه، بدترین تصمیمی بود که ما برای بی ثبات کردن خاورمیانه می توانستیم اتخاذ کنیم. کردها هرگز به آمریکایی ها اعتماد نخواهند کرد. از این پس، آن ها برای محافظت از خود یا به دنبال متحدان جدید می گردند یا این که برای کسب استقلال تلاش می کنند."

کاخ سفید در بیانیه ای که عصر روز یکشنبه منتشر کرد، از احتمال واگذاری مسئولیت داعشی های اروپایی که در زندان های تحت کنترل کردها در سوریه به سر می برند، به ترکیه خبر داد.

در بیانیه کاخ سفید آمده است، "دولت آمریکا، فرانسه، آلمان و سایر کشورهای اروپایی که شماری از اتباع شان به داعش ملحق شده و هم اکنون در اسارت به سر می برند، تحت فشار قرار داده تا مسئولیت این داعشی ها را بر عهده بگیرند، اما آن ها با این اقدام مخالفت می کنند... اکنون ترکیه مسئولیت تمامی داعشی هایی را که در دو سال اخیر دستگیر شده اند، بر عهده دارد."

فرانسه روز دوشنبه در واکنش به این رویدادها از ترکیه خواست از هرگونه عملیات نظامی که به ظهور مجدد داعش منجر می شود، خودداری کند و اجازه دهد داعشی های خارجی همچنان در اردوگاه هایی که در شمال شرقی سوریه در کنترل کردها نگهداری می شوند، باقی بمانند.

«انیس وُن در مول» Agnès von der Mühll سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه گفت: "ما از ترکیه می خواهیم از هر ابتکار عملی که به زیان منافع ائتلاف ضد داعش که ترکیه نیز عضو آن است، خودداری کند."

مترجم: علیرضا فراهانی

116

بیشتر بخوانید:

ترکیه: مقدمات برای حمله به شرق فرات انجام شده است

حمله نیروهای ارتش ترکیه به شمال سوریه

 عاقبت اتکا به امنیت آمریکایی؛ رها کردن کردهای سوریه در برابر ترکیه/ تحلیل