ایران پرس- تحولات اخیر در کشور بولیوی با استعفای "اوو مورالس" رئیس جمهور مردمی این کشور و حمایت واشنگتن از "ژانین آنییز چاوز" رئیس جمهور موقت بولیوی، بار دیگر نقش مخرب آمریکا در تاثیر گذاری بر روندها و تحولات سیاسی آمریکای لاتین را آشکار کرد. 

"اوو مورالس" رئیس جمهور مستعفی بولیوی، اقدام "ژانین آنییز  چاوز" قانونگذار مخالف دولتش در اعلام خود به عنوان رئیس‌جمهور موقت را خیانت‌بارترین و وحشتناک‌ترین کودتای تاریخ جهان خواند.

مورالس که از سوی کمیسیون انتخابات بولیوی برنده انتخابات ریاست جمهوری اکتبر 2019 این کشور اعلام شده بود، به دنبال اعتراضات و اتهام‌زنی‌های مخالفان درباره روند شمارش آرا روز یکشنبه 10 نوامبر برای جلوگیری از خشونت‌های بیشتر در این کشور وپس از هشدارهای ارتش بولیوی از سمت خود استعفا کرد.

بنا بر اعلام کمیسیون انتخابات بولیوی و رای دادگاه عالی این کشور پس از شمارش دستی آرا، "اوو مورالس" موفق شده بود با کسب 47 درصد آرا بر رقیبش "کارلوس مسا" با 36 درصد آرا پیروز شود. 

درپی عزیمت مورالس به مکزیک، " ژانین آنییز  چاوز" قانونگذار این کشور روز سه شنبه 12 نوامبر خود را رئیس‌جمهور موقت این کشور اعلام کرد.

"آنییز" معاون دوم مجلس سنای بولیوی و از مخالفان دولت مورالس اعلام کرد که کنترل این کشور را به دست گرفته است.

آنز گفت: من ریاست‌جمهوری را به عهده گرفته و تمامی اقدامات لازم برای به صلح رساندن کشور را منظور خواهم کرد.

مورالس با انتقاد شدید از اقدام این سناتور دست راستی  گفته است: «(آنییز)سناتور دست راستی افراطی و وابسته به کودتاچیان، بدون به حد نصاب رسیدن قانونگذاران در مجلس و در جمع حامیانش و با کمک نیروهای مسلح و پلیس که مردم را سرکوب می‌کنند، خودش را رئیس سنا و سپس رئیس‌جمهور موقت خواند».

نکته ای که مورالس بر آن تاکید کرده یعنی به حد نصاب نرسیدن سناتورها برای تایید ریاست جمهوری موقت "آنییز" کاملا درست است و به همین دلیل تردید زیادی در باره مشروعیت قانونی "آنز" به عنوان رئیس جمهوری موقت وجود دارد. 

هدف ترامپ برای به رسمیت شناختن "آنییز" به عنوان رییس جمهور وقت بولیوی

در حالی که مورالس تحولات جاری در بولیوی را "جنایت‌بارترین کودتای جهان" خوانده است، اما دولت ترامپ بسرعت تلاش کرد تا براین مساله مهر تایید بزند.

در این راستا "مایکل جی کوزاک" دستیار وزیر خارجه آمریکا در امور نیمکره غربی، ضمن حمایت ازاقدام "آنییز" اعلام کرد، واشنگتن وی را رئیس‌جمهور موقت بولیوی می‌شناسد.

کوزاک گفت: ما آماده همکاری با او و دیگر مقام‌های غیرنظامی بولیوی هستیم تا آنها طبق قانون اساسی بولیوی، هر چه زودتر انتخابات آزاد و منصفانه را در کشور ترتیب دهند».

بدین ترتیب آمریکا که در دوره مبارزات انتخاباتی آشکارا ازمخالفان راست گرای مورالس حمایت می کرد و پس از وقوع اعتراضات در پی اعلام نتایج ریاست جمهوری بولیوی، به پشتیبانی از اپوزیسیون پرداخت، اکنون که توطئه کامل شده و مورالس به دلیل فشار ارتش بولیوی ناچار به کناره گیری از قدرت شده بسرعت "آنییز" راست گرا و از مخالفان معروف  مورالس را به عنوان رئیس جمهوری موقت به رسمیت شناخت تا به گمان خود، کار مورالس را یکسره کرده و وی را از قدرت برای همیشه دور نماید.

ضمن اینکه دونالد ترامپ رئیس‌ جمهور آمریکا شامگاه دوشنبه ضمن ابراز رضایت از استعفای مورالس، تلویحاً خواستار وقوع کودتای مشابه در ونزوئلا و نیکاراگوئه نیز شد.

آمریکا در شرایطی آنیز را به عنوان رئیس‌جمهور موقت بولیوی به رسمیت شناخته که پیش از این نیز این کشور در اقدامی غیرقانونی و مداخله‌جویانه درباره ونزوئلا، "خوان گوایدو" رئیس‌جمهوری خودخوانده را به عنوان رئیس‌جمهور قانونی ونزوئلا به رسمیت شناخته بود.

در واکنش به توطئه های آمریکا، دولت‌های کوبا و ونزوئلا فشارها برای کناره گیری مورالس از قدرت را کودتا علیه وی خوانده و خواستار حمایت جامعه بین المللی از رئیس جمهور منتخب بولیوی شدند.

در عین حال توطئه های واشنگتن برای براندازی سران و دولت های چپگرای ونزوئلا، کوبا و نیکاراگوئه  با شکست آشکار مواجه شده است.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

بیشتر بخوانید:

بولیوی و سرانجام مداخله جویی‌های آمریکا

استعفای مورالس و واکنش‌ها به آن