ایران پرس- آمریکا در دوره ریاست جمهوری "دونالد ترامپ" رویکرد یکجانبه گرایی را تشدید کرده و در این چارچوب سیاست حمایت گرایی اقتصادی را سرلوحه اقدامات تجاری و اقتصادی خود قرار داده است. این مساله با واکنش جهانی در سازمان ملل مواجه شده است.

در این راستا کمیته دوم مجمع عمومی سازمان ملل روز پنجشنبه با اکثریت قاطع و به رغم مخالفت آمریکا و اسرائیل، قطعنامه "مقابله با اقدامات یکجانبه اقتصادی به عنوان ابزاری برای تهدید برعلیه کشور‌های در حال توسعه" را به تصویب رساند.

این قطعنامه که پیش نویس اولیه آن توسط گروه کشور‌های همفکر از جمله ایران تهیه و تدوین شده بود، توسط رئیس دوره‌ای گروه هفتاد و هفت بعلاوه چین به کمیته دوم مجمع عمومی سازمان ملل ارائه و با توجه به اینکه آمریکا برای آن درخواست رای نموده بود، پس از رای گیری با 106 رای مثبت در مقابل تنها 2 رای منفی آمریکا و رژیم صهیونیستی به تصویب رسید.

اتحادیه اروپا به قطعنامه مزبور رای ممتنع داد. 

نمایندگان تعدادی از کشور‌ها طی سخنانی، اقدامات یکجانبه قهرآمیز برخی از کشور‌ها به ویژه آمریکا را به شدت محکوم و اقدام سریع، عملی و موثر جامعه‌ی بین‌الملل برای جلوگیری از اینگونه اقدامات نامشروع را خواستار شدند.

در این قطعنامه با تاکید بر اصول حقوق بین الملل درخصوص لزوم تقویت روابط دوستانه و همکاری میان کشور‌ها مطابق با منشور ملل متحد تصریح شده که هیچ کشوری نباید با توسل به اقدامات یکجانبه اقتصادی، سیاسی یا هرگونه اقدام یکجانبه‌ دیگری، سایر کشور‌ها را وادار به چشم پوشی از حقوق حاکمیتی خود کند.

این قطعنامه درباره بکارگیری اقدامات یکجانبه اقتصادی که بر روی اقتصاد و توسعه‌ کشور‌های درحال توسعه تاثیر منفی دارد ابراز نگرانی عمیق کرده و اینگونه اقدامات یکجانبه را که مخل همکاری اقتصادی بین المللی و تلاش‌های جهانی در راستای حرکت به سمت نظام چندجانبه تجاری غیرتبعیض آمیز به شمار می‌آید را موجب نگرانی شدید جامعه‌ی بین‌المللی دانسته است.

تصویب این قطعنامه با توجه به تشدید تنش های تجاری و سیاست های یکجانبه گرایانه آمریکا و در واقع به منظور نمایش موضع جامعه بین الملل در قبال این رویکرد مخرب به تصویب رسیده است.

"دونالد ترامپ" رئیس جمهور آمریکا  سیاست حمایت گرایی اقتصادی را در پیش گرفته که به معنای افزایش تعرفه ها و ایجاد انواع محدودیت ها به بهانه حمایت از صنایع داخلی و در عین حال اعمال تحریم های یکجانبه برای از میدان به در کردن رقبای تجاری واشنگتن است.

این مساله با واکنش متقابل رقبا و شرکای تجاری آمریکا مواجه شده است. با این حال دولت ترامپ هم چنان بر پیگیری این رویکرد تاکید دارد.

ترامپ صراحتا سخن از برتری جویی آمریکا و لزوم پیروی دیگر دولت ها از سیاست های واشنگتن و ترجیح منافع تجاری و اقتصادی آمریکا سخن گفته است.

به گفته "دیمیتری مدودوف" نخست وزیر روسیه: تحریم‌ها به ابزاری برای اعمال فشار سیاسی تبدیل شده و عامل ایجاد جنگ تجاری بین کشورها است. 

بدین ترتیب از دیدگاه مدودوف، آمریکا در راستای دو هدف مشخص یعنی فشار سیاسی و پیشبرد جنگ تجاری از ابزار تحریم استفاده می کنند.

بعد دیگر اقدامات یکجانبه آمریکا استفاده از قدرت نیمه سخت یعنی قدرت اقتصادی در راستای تشدید فشارها علیه کشورهای رقیب است.

آمریکا بزرگترین کشور تحریم کننده در جهان محسوب شده و هزاران تحریم علیه ده‌ها کشور در نقاط مختلف جهان برقرار کرده است.

به گفته "آرون وس میچل" Aaron Wess Mitchell معاون وزیر خارجه آمریکا در امور اروپا و اوراسیا: تحریم ها ابزاری راهبردی هستند، هم اکنون آمریکا در سراسر جهان 4190 تحریم را دارد.

البته شمار تحریم های آمریکا همواره رو به افزایش است. این تحریم هابه بهانه های مختلف  سیاسی، تجاری، امنیتی و حتی حقوق بشری علیه دیگر کشورها به ویژه کشورهای رقیب یا خصم آن اعمال می شود.

مسلما جنگ تجاری و اعمال تحریم های یکجانبه تاثیرات منفی عمیقی بر همه کشورها به ویژه کشورهای در حال توسعه دارد که آسیب پذیری بیشتری در برابر تنش های تجاری دارند.

برخی از این کشورها به صادرات تک محصولی متکی هستند و با افزایش تقابل تجاری بین قدرت‌های بزرگ اقتصادی به ویژه آمریکا با چین و اتحادیه اروپا آسیب زیادی به دلیل کاهش تقاضا، نوسان قیمت ها و کاهش درآمدها خواهند دید.

ضمن اینکه تحریم ها یکجانبه آمریکا باعث وارد آمدن آسیب زیادی بر مردم کشورهای تحت تحریم واشنگتن شده است.

نویسنده: میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

انتقاد روسیه از ادعای دروغ آمریکا درباره حمایت از مردم ایران/ تحلیل

تصویب لایحه مداخله جویانه آمریکا در امور هنگ کنگ

پمپئو: آمریکا معافیت‌های هسته‌ای مربوط به "فُردو" را لغو می‌کند

ایران و روسیه؛ توسعه روابط در چارچوب مقابله با یکجانبه گرایی/ تحلیل