ایران پرس- تحولات سیاسی در بولیوی با گذشت بیش از یکماه از کودتای آرام در این کشور ادامه دارد.

در این راستا تجدید نظر در سیاست خارجی این کشور و گام برداشتن در راستای عادی سازی روابط با واشنگتن مد نظر رییس جمهوری موقت این کشور قرار گرفته به طوری که بعد از 11 سال قطع رابطه بولیوی با آمریکا‌، برای نخستین بار سفیر بولیوی در واشنگتن منصوب شد.

"کارن لونگاریک" Karen Longaric وزیر امور خارجه دولت موقت بولیوی ،"والتر اوسکار سرات"  Walter Oscar Serrate را به عنوان سفیر این کشور در آمریکا منصوب کرد.

آمریکا دهه‌هاست برای نفوذ در کشورهای آمریکای لاتین به ویژه کشورهایی با آرمان‌های عدالت خواهانه و استعمار ستیز تلاش می کند و در این راستا از ابزارهای مختلفی چون تحریم‌های سیاسی و اقتصادی‌، تهدید، حمایت و تامین منابع مالی برای مخالفان داخلی و حمایت از اجرای کودتا استفاده کرده است.

بولیوی نیز از جمله کشورهایی است که همواره هدف واشنگتن بوده است به طوری که  مقامات وقت لاپاز بارها واشنگتن را به تلاش برای ایجاد بی‌ثباتی و کودتا در این کشور منطقه آمریکای لاتین متهم کرده اند.

در این راستا روابط دو کشور از سال 2008 با بحران جدی مواجه شد به طوری که "اوو مورالس" رئیس جمهوری مستعفی بولیوی، "فیلیپ گولدبرگ" Philip Goldberg، سفیروقت آمریکا در لاپاز را در جریان این بحران از بولیوی اخراج کرد.

سفیر آمریکا به حمایت از تظاهرات ضد دولتی بولیوی و به راه انداختن اختلاف در این کشور با برگزاری نشست هایی با فرمانداران مخالف که به گفته لاپاز از طرح‌های جدایی طلبانه در شرق حمایت می کردند، متهم شده بود.

در پی این اقدام، واشنگتن  نیز "گوستاوو گازمن" Gustavo Guzmán‏، سفیر وقت بولیوی در آمریکا را اخراج کرد و از آن زمان تاکنون سفارتخانه‌های دو کشور در سطح کاردار اداره می شد.

به رغم قطع روابط دیپلماتیک میان واشنگتن و لاپاز، طی سال‌های اخیر سیاست آمریکا در قبال آمریکای لاتین، مداخله جویی‌های واشنگتن در کشورهای این منطقه افزایش یافته، به طوری که اعتراضات انتخاباتی در بولیوی فرصتی را برای واشنگتن به منظور مداخله جویی بیشتر در این کشور و حمایت از کودتاگران فراهم آورد.

"اوو مورالس" در این زمینه گفت: در بولیوی کودتا شده، انتقال قدرتی صورت نگرفته و این کودتا تحت نظارت آمریکا انجام شده است.

در پی این کودتا "جنین آنییز" رئیس جمهوری موقت بولیوی، در راستای بازنگری در سیاست خارجی گام برداشته است و در نخستین قدم روابط این کشور با کوبا و ونزوئلا، دو کشور متحد بولیوی در زمان مورالس را قطع کرد،"خوان گوایدو" سرکرده مخالفان ونزوئلا را به عنوان رئیس جمهوری این کشور به رسمیت شناخت و اکنون در گام بعدی با تعیین سفیر بولیوی در آمریکا در راستای هماهنگی با سیاست‌های واشنگتن گام برداشته است.

اقدامات رئیس جمهوری موقت بولیوی، با استقبال مقامات واشنگتن روبه رو شده است،به طوری که مداخله جویی‌های واشنگتن در این کشور را تشدید کرده است.دراین راستا "مایک پمپئو "وزیر امور خارجه آمریکا در اظهاراتی مداخله جویانه گفت: کسانی که در بی‌نظمی‌ها و دستکاری فاحش در در آرای انتخابات معیوب 20 اکتبر دست داشته‌اند، باید به خاطر بولیوی کنار بکشند و اجازه دهند مردم بولیوی نهادهای خود را بازسازی کنند.

موضعگیری مقامات واشنگتن در حالی است که در داخل آمریکا نیز سیاست‌های مداخله جویانه واشنگتن در بولیوی توسط برخی از سیاستمداران به چالش کشیده شده است.  به طوری که جمعی از اعضای مجلس نمایندگان آمریکا با ارسال نامه‌ای به مایک پمپئو وزیر خارجه این کشور، خواستار مخالفت دولت واشنگتن با براندازی دولت " اوو مورالس " رئیس‌جمهوری مستعفی بولیوی شدند.

در بخشی از این نامه آمده است که دولت واشنگتن باید به جای حمایت از یک کودتای نظامی در  بولیوی، این حقیقت را که برکناری نامشروع یک رئیس‌جمهوری منتخب غیرقابل قبول است، مشخص کند.

اگرچه مقامات واشنگتن امیدوار هستند به سیاست‌های مداخله جویانه خود در کشورهای آمریکای لاتین از جمله بولیوی و ونزوئلا ادامه دهند اما به نظر می‌رسد با توجه به ریشه دار بودن جریان‌های ضد امپریالیستی در آمریکای لاتین، مردم این کشورها تسلیم سیاست واشنگتن نشده و در نهایت سیاست‌های آمریکا در این منطقه ناکام بماند.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

141/118

بیشتر بخوانید:

تجمع طرفداران اوو مورالس در مرکز بولیوی  

مکزیک به مورالس پناهندگی داد