ایران پرس- «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا به شدت منتقد توافق هسته‌ای برجام بوده و بارها آن را بدترین توافق برای آمریکا قلمداد کرده و سرانجام در 8 مه 2018 به طور یکجانبه با نقض تعهدات واشنگتن ذیل برجام، کشورش را از این توافق بین المللی خارج و در مخالفت آشکار با قطعنامه 2231 بازگشت تحریم‌های هسته‌ای علیه ایران را اعلام کرد.

«آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد روز چهارشنبه (11 دسامبر) در گزارش دوره‌ای خود به شورای امنیت درباره اجرای قطعنامه 2231 اعلام کرد، آمریکا با تحریم ایران این قطعنامه را نقض کرده است. گوترش با ابراز تاسف از خروج آمریکا از برجام اظهار داشت، مطابق قطعنامه 2231 شورای امنیت، همه کشورها باید بتوانند با ایران تجارت آزاد داشته باشند.

دبیر کل سازمان ملل متحد در این گزارش همچنین از پایبندی ایران به برجام به رغم چالش‌های قابل‌‌توجه ایجادشده توسط آمریکا استقبال کرد. گوترش تاکید کرد: ایران، تاکنون بر اساس گزارش های متعدد آژانس بین المللی انرژی اتمی به تعهداتش ذیل برجام به طور کامل عمل کرده است. 

تاکید دبیرکل سازمان ملل متحد بر غیرقانونی بودن تحریم های دولت ترامپ علیه ایران نشان می دهد که آمریکا به رغم فشارهای همه جانبه علیه این نهاد بین المللی و دیگر کشورها نه تنها نتوانسته همراهی آنها را در اعمال فشار علیه ایران به دست آورد، بلکه آنها این اقدام واشنگتن را اساسا غیر قانونی تلقی می کنند.

دولت ترامپ به رغم رایزنی های متعدد با مقامات کشورهای گروه 1+4 و حتی متحدان اروپایی خود نتوانسته هیچ یک از این کشورها را متقاعد کند که با واشنگتن علیه برجام و ایران هم نوا شوند. این مساله نشان می دهد که قدرت های بین المللی بر خلاف آمریکا معتقدند برجام توافقی مفید و موثر بوده و در عین حال طبق گزارش های آژانس بین المللی انرژی اتمی، تهران نیز کاملا به تعهدات برجامی خود مقید بوده است.

به رغم این اعلام مخالفت ها، دولت ترامپ همچنان بر تداوم سیاست فشار حداکثری علیه ایران در قالب اعمال تحریم ها تاکید دارد. در آخرین اقدام در این زمینه، وزارت خزانه‌ داری آمریکا روز چهارشنبه در بیانیه‌ای با این ادعا که یک شبکه دخیل در انتقال تسلیحات از ایران به یمن را تحت تحریم قرار داده، اعلام کرد یک شخص حقیقی، پنج موسسه و دو کشتی مرتبط با ایران را در فهرست تحریم‌ها قرار داده است.

«مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا نیز روز چهارشنبه بار دیگر تاکید کرد،: "واشنگتن به سیاست خود مبنی بر اعمال بیشترین فشار به جمهوری اسلامی ایران ادامه خواهد داد." پمپئو در یک کنفرانس خبری در محل وزارت خارجه آمریکا به تحریم های جدید این کشور علیه ایران اشاره کرد و مدعی شد: "آمریکا تحریم ها و فشارها علیه جمهوری اسلامی را افزایش داده تا از اقدامات مخرب ایران در منطقه جلوگیری کند."

«مارک اسپر» وزیر دفاع آمریکا نیز روز چهارشنبه هدف اصلی دولت این کشور از اعمال فشار به ایران را وادار کردن تهران به حضور پای میز مذاکره عنوان کرد. واشنگتن اعلام کرده است، هدف از «کارزار فشار حداکثری» علیه ایران، رسیدن به توافقی جدید با تهران است که در آن به همه مسائل مورد نظر آمریکا پرداخته شود.

دولت ترامپ بارها تاکید کرده که بی سابقه ترین تحریم ها در طول تاریخ را برای وادار کردن ایران به تسلیم در برابر خواسته های نامشروع و غیر قانونی واشنگتن علیه ایران اعمال می کند. آمریکایی ها بدون توجه به بی نتیجه بودن تحریم های خود در تغییر رفتار تهران و یا اجابت خواسته های واشنگتن، هم چنان بر طبل تحریم و تشدید فشار علیه ایران می کوبند.

«محمدجواد ظریف» وزیر خارجه ایران، با اشاره به اینکه رئیس‌جمهوری آمریکا از «جنگ اقتصادی» سخن می‌گوید، گفت: "من نامش را تروریسم اقتصادی می‌گذارم؛ چون مردم عادی را هدف قرار داده است."

به رغم اقدامات خصمانه واشنگتن، ایران بارها تاکید کرده است که تسلیم فشارهای آمریکا و خواسته‌ های استکباری آن نمی شود. ضمن اینکه نهادهای بین‌المللی از جمله بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول در گزارش‌های اخیر خود اعلام کرده‌اند که اثر تحریم‌ها بر اقتصاد ایران تخلیه شده و اقتصاد ایران می‌تواند از سال آینده به روند عادی بازگردد. 

نویسنده: سيدرضا مير طاهر 

138/116

بیشتربخوانید:

گوترش: آمریکا با تحریم ایران، قطعنامه 2231 را نقض کرده است