ایران پرس - روابط آمریکا و ترکیه پس از کودتای نافرجام ژوئیه 2016 دستخوش تنش های مختلفی بوده است.

از جمله این تنش ها، مخالفت شدید واشنگتن با خرید سامانه موشکی اس- 400 توسط ترکیه از روسیه و نیز اختلاف بر سر کردهای شمال سوریه بوده است.

با توجه به مخالفت شدید کنگره آمریکا با تهاجم اخیر آنکارا به شمال سوریه، قانونگذاران آمریکایی خواهان تداوم تحریم این کشور و نیز افزایش فشار به آنکارا هستند. 

در این راستا، مجلس سنای آمریکا روز پنجشنبه به اتفاق آرا قطعنامه‌ای را تصویب کرد که قتل عام ارامنه از سوی دولت عثمانی را به رسمیت می‌شناسد. 

"باب منندز" سناتور آمریکایی که یکی از ارائه‌دهندگان  این قطعنامه به مجلس سنا بود در واکنش به تصویب آن، اعلام کرد، این طرح به رسمیت‌شناسی و یادآوری نسل‌کشی ارامنه است. 

کاخ سفید پیش از این با تصویب این قطعنامه مخالفت کرده و استدلال کرده بود که چنین مصوبه‌ای می‌تواند به روند گفت‌ وگو‌های دوجانبه با ترکیه آسیب وارد کند.

مجلس نمایندگان آمریکا  در 30 اکتبر با 305 رای موافق و تنها 3 رای مخالف قطعنامه‌ای را علیه ترکیه تصویب و در آن نسل‌کشی ارامنه در امپراتوری عثمانی در سال 1915 را به رسمیت شناخت.

وزارت خارجه ترکیه در بیانیه‌ای در واکنش به تصویب این قطعنامه در مجلس نمایندگان آمریکا اعلام کرد، این تصمیم، اقدامی شرم آور بوده و از دیدگاه ترکیه باطل است.

قطعنامه مربوط به نسل کشی ارامنه برای تایید نهایی به "دونالد ترامپ"، رئیس‌جمهور آمریکا ارجاع شده است.

ترامپ حداکثر تا 10 روز آینده فرصت دارد آن را تایید یا وتو کند.

بر اساس قانون اساسی آمریکا اگر بعد از وتوی رئیس‌جمهور، این موضوع در مجلس نمایندگان و سنای آمریکا با دو سوم آرا بار دیگر به تصویب برسد، وتوی رئیس‌جمهور ملغی می‌شود.

بر خلاف تلاش های آشکار کاخ سفید برای بهبود روابط با ترکیه، کنگره آمریکا خواهان تشدید فشار بر آنکارا به دلیل مخالفت با خواسته های واشنگتن از جمله پافشاری بر خرید و استقرار سامانه موشکی اس -400 از روسیه است.

کنگره همچنین با تهاجم نظامی ترکیه به شمال سوریه به منظور نابودی شبه نظامیان کرد مخالفت کرده است.

در اقدامی دیگر از جانب کنگره، کمیته روابط خارجی سنا روز چهارشنبه 11 دسامبر از تحریم‌های آمریکا ضد ترکیه به دلیل خرید سامانه موشکی اس-400 و همچنین حمله به شمال سوریه، حمایت کرد و خواستار تداوم این روند شد.

این طرح با 18 رای موافق در برابر 4 رای مخالف در این کمیته تصویب شد.

این طرح قرار است به زودی در مجلس سنا به رای گذاشته شود.

"جیم ریچ" سناتور آمریکایی و رئیس کمیته روابط خارجی سنا در این باره گفت: اکنون وقت آن است که سنا متحد شده و از این فرصت برای تغییر رفتار ترکیه استفاده کند.

"باب منندز"، سناتور دموکرات و یکی از اعضای کمیته روابط خارجی نیز در توییتی نوشت: این طرح به ترکیه نشان می‌دهد که رفتارش در قبال سوریه و خریداری سامانه اس-400 قابل قبول نیست.

 با این حال برخی سناتورها مخالف این طرح بودند. 

"رند پال" سناتور جمهوریخواه در مخالفت با این طرح گفت: دولت ترامپ به این علت با طرح پیشنهادی مخالفت کرده است که این طرح موجب تضعیف قدرت رئیس جمهور خواهد شد و مذاکره با "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهور ترکیه را درباره مسائلی مانند ناتو و خرید سامانه موشکی از روسیه و جنگ در سوریه سخت تر خواهد کرد. 

قانونگذاران آمریکایی در مجلس نمایندگان نیز در لایحه بودجه نظامی 2020 آمریکا بندهایی را برای تحریم ترکیه به دلیل خرید سامانه پدافند موشکی اس-400 از روسیه و همچنین ممانعت از فروش جنگنده اف-35 به این کشور گنجاندند.

اقدامات کنگره برای فشار آوردن به ترامپ صورت گرفته تا وی سیاست سخت‌گیرانه‌تری را در برابر ترکیه اتخاذ کند.

مجموع این اقدامات نشان می دهد که کنگره آمریکا قصد مماشات با ترکیه درباره مسائل مورد اختلاف با واشنگتن را نداشته و سیاست تشدید فشارهای همه جانبه و تحریم را در قبال آنکارا در پیش گرفته است.

117

بیشتر بخوانید:

هشدار آنکارا به آمریکا درباره هرگونه تحریم ضد ترکیه

تلاش آمریکا برای انصراف ترکیه از خرید سامانه موشکی اس-400

اذعان آنکارا به تاثیر منفی خرید سامانه "اس400" در روابط ترکیه و آمریکا/تحلیل