ایران پرس- آمریکا همواره مدعی دفاع از حقوق بشر بوده و کشورهای مخالف خود را متهم به نقض آن کرده و حتی وزارت خارجه این کشور هر ساله گزارشی درباره وضعیت حقوق بشر در جهان منتشر می کند. با این حال سازمان های اطلاعاتی و امنیتی آمریکا نه فقط مرتکب انواع اقدامات ضد بشری از جمله شکنجه می شوند بلکه آشکارا از این اقدامات دفاع می کنند. 

متخصصان سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا "سیا" ضمن تایید وجود شکنجه آن را ابزاری ضروری تلقی کردند.

در این زمینه "جیمز میچل" James Mitchell روانشناس سیا که روش های به اصطلاح بازجویی پیشرفته در آمریکا از جمله «غرق مصنوعی» را طراحی کرده است، در برابر دادگاه نظامی زندان گوانتانامو استفاده از شکنجه را اقدامی مناسب و ضروری خواند.

میچل روز سه شنبه در جلسه پرسش و پاسخ مقدماتی محاکمه پنج متهم طراحی حملات 11 سپتامبر گفت: «من امروز (هم اگر لازم باشد) این کار (شکنجه) را دوباره انجام خواهم داد.»

وی برای جلوگیری از هرگونه حمله جدید مانند 11 سپتامبر شکنجه را یک وظیفه اخلاقی تلقی کرد.

جیمز میچل که به مشارکت خود در بسیاری از جلسات شکنجه غرق مصنوعی معترف بود تاکید کرد که محافظت از جان آمریکایی‌ها بسیار مهم‌تر بود تا ناراحتی تروریست‌هایی که به طور داوطلبانه علیه ما سلاح به دست گرفته اند.

میچل و "بروس جسن"  Bruce Jessen، روانشناسان سابق نیروی هوایی آمریکا بودند که در سال 2002 به دستور سیا موظف شدند برنامه‌ای را برای تکنیک‌های بازجویی پیشرفته طراحی کنند.

سیا برای چنین طرحی به آن‌ها روزانه 1800 دلار پرداخت می‌کرد تا اینکه در سال 2005 آن‌ها یک شرکت خصوصی راه اندازی کرده و برای بیشتر بازپرس‌ها و پرسنل امنیتی در «سایت‌های سیاه» (black sites) تسهیلاتی از جمله آموزش روش‌های شکنجه را فراهم کردند.

این شرکت تا پایان قراردادش در سال 2009 حدود 81 میلیون دلار از سازمان سیا دریافت کرد.

سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) تایید کرده است که دستکم 39 زندانی با تکنیک‌های پیشرفته بازجویی شکنجه شده‌اند که برخی از آن‌ها شامل کوبیدن زندانیان به یک دیوار، محبوس کردن آن‌ها در یک جعبه به ابعاد 76*53 سانتیمتری، القای حس خفگی یا غرق مصنوعی و ... هستند. 

آمریکا پس از واقعه 11 سپتامبر 2001 سیستمی به وجود آورد تا بتواند در سراسر جهان در چارچوب طرح مبارزه با تروریسم، افراد متهم به اقدامات تروریستی بویژه اعضای احتمالی القاعده را دستگیر و بازجویی کند.

در این زمینه افراد مظنون به اقدامات تروریستی ربوده شده و بدون حکم دادگاه در مکان‌ های سری خارج از آمریکا زندانی و با روش‌هایی بیرحمانه مورد شکنجه و بازجویی قرار می گرفتند.

از جمله موارد مهم شکنجه، استفاده از شیوه غرق مصنوعی بود که برای اعتراف گرفتن از مظنونان در دوره زمامداری "جورج دبلیو بوش" رایج شد و سیا به طور گسترده از آن استفاده می کرد.

افشای نحوه رفتار و نیز شکنجه این متهمان از سوی سیا با واکنش های انتقاد آمیز زیادی در سطح جهانی مواجه شد، بویژه اینکه آمریکا همواره ادعا کرده که پیشتاز و مدافع حقوق بشر در جهان است.

نهادهای حقوق بشری مانند کمیته ضد شکنجه سازمان ملل متحد و نیز سازمان های حقوق بشری مانند دیدبان حقوق بشر و عفو بین الملل با حساسیت مساله بدرفتاری و شکنجه زندانیان توسط آمریکا را دنبال وخواهان اقدامات عملی دولت آمریکا برای جلوگیری از ادامه این روند شدند.

ماموران سیا اقدامات خشونت آمیز، شکنجه ها و بسیاری از موارد نقض حقوق بشر را به بهانه دفاع از امنیت ملی آمریکا انجام داده اند.

دولت آمریکا نیز در توجیه استفاده از شکنجه، جنگ با تروریسم را مصداقی از این مساله خوانده است.

"مایک پمپئو" وزیر خارجه کنونی آمریکا و رئیس سابق سیا در دفاع از شکنجه گران سیا نوشت: آدم بدها جنگجویان اطلاعاتی ما نیستند. آدم بدها تروریست‌ها هستند. به همکاران سابقم و همه وطن‌دوستان در سیا که از 11 سپتامبر ما را ایمن نگه‌داشته‌اند می‌گویم: آمریکا از شما حمایت می‌کند، از شما دفاع می‌کند و پشت شما است. این در حالی است که از دیدگاه بسیاری از کارشناسان، اعمال شکنجه و دفاع از این روش، نه تنها با رعایت شان انسانی در تعارض است، بلکه منجر به ایجاد خشونت و گسترش آن در سطح داخلی و بین المللی شده است.

نویسنده: میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

گوانتانامو 17 ساله شد؛ نماد شکنجه در آمریکا

انتشار اسناد جدید از نظارت رئیس سیا بر شکنجه زندانیان