ایران پرس- آمریکا در دوره زمامداری دونالد ترامپ بر افزایش رویارویی با روسیه و چین به عنوان دو رقیب اصلی بین المللی خود تاکید و در اسناد بالادستی به ویژه سند استراتژی امنیت ملی 2018 به این رویکرد پرداخته است.

دراین راستا "مارک اسپر" وزیر دفاع آمریکا روز دوشنبه در نشست خبری مشترک با "فلورانس پارلی" وزیر دفاع فرانسه در واشنگتن اعلام کرد، آمریکا تمایل دارد تا نیروهایش را برای پاسخ دادن به تهدید فزاینده چین و روسیه در سراسر جهان آماده کند.

اسپر بدون دادن هیچ تعهدی به پاریس برای حمایت از عملیات فرانسه در منطقه ساحل آفریقا گفت که هنوز تصمیمی در این زمینه اتخاذ نشده است. 

اسپر گفت: "هدف من ساماندهی حضور نظامی آمریکا در مناطق زیادی از جهان است."

تاکید صریح وزیر دفاع آمریکا به خواسته واشنگتن برای افزایش استقرار نظامی آمریکا در نقاط مختلف جهان نشان دهنده ماهیت تهاجمی دولت ترامپ است.

روابط آمریکا با روسیه و چین در دوره پسا جنگ سرد با نوسانهای زیادی مواجه بوده، با این حال از زمان روی کار آمدن دونالد ترامپ، روند این روابط به سمت اختلاف و تنش هرچه بیشتر سوق پیدا کرده است.

روسیه و چین به عنوان دو قدرت بین المللی رقیب آمریکا بارها با اقدامات یکجانبه گرانه و زورمدارانه آمریکا که در دوره زمامداری ترامپ به شدت افزایش یافته، مخالفت و تاکید کردهاند که اقدامات آمریکا صرفا موجب افزایش ناامنی، بی ثباتی و تنش ها در نقاط مختلف جهان به ویژه شرق و غرب آسیا شده است.

آمریکا که داعیه ابرقدرتی و هژمونی جهانی دارد با مخالفت قاطع روسیه و چین در بسیاری مسائل منطقه ای و بین المللی مواجه شده که از جمله آنها می توان به مواضع متضاد این دو کشور با آمریکا درباره توافق هسته ای برجام، بحران سوریه، مساله هسته ای کره شمالی، بحران اوکراین، تعرفه های تجاری و نیز مواضع متعارض مسکو با واشنگتن درباره لزوم حفظ پیمان های کنترل تسلیحات اشاره کرد.

برخلاف واشنگتن که بر نظام تک قطبی و یک جانبه گرایی تاکید می کند، از دیدگاه مسکو و پکن نظام بین المللی کنونی نظامی چند قطبی است و قدرت های رقیب آمریکا با اقدامات غیرقانونی و سلطه گرانه آن به طور کامل مخالفت دارند.

در سند استراتژی امنیت ملی  2018 ایالات متحده، چین و روسیه به عنوان چالشی علیه قدرت، نفوذ و منافع واشنگتن تلقی و تسلیحات هسته‌ای روسیه بزرگ‌ترین تهدید موجود برای آمریکا ارزیابی شده است.

در این سند بر برتری آمریکا در عرصه بین المللی و نیز تقویت توانمندی نظامی این کشور برای ایفای نقش ابرقدرتی تاکید و از چین و روسیه به عنوان کشورهایی که در پی ضربه زدن به منافع امنیتی و مالی آمریکا هستند یاد شده است.

 دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در سخنرانی خود هنگام معرفی این سند، از چین و روسیه به عنوان رقیبانی نام برد که تلاش می‌کنند نفوذ و نظام ارزش‌های این کشور را به چالش بکشند.

با توجه به فضاسازی واشنگتن علیه روسیه و چین، دولت ترامپ اکنون تلاش می کند تا به زعم خود برای مقابله با این دو قدرت بین المللی نه فقط قدرت سخت یعنی توانمندی نظامی خود تقویت کند، بلکه در اقدامی گسترده تر، به تقویت حضور نظامی آمریکا در نقاط مختلف جهان بپردازد.

در این راستا پنتاگون قصد دارد تا نیروهای خود را از نقاطی که اهمیت کمتری برای منافع راهبردی واشنگتن دارد، عقب بکشد که از جمله آنها قاره آفریقا است.

این مساله واکنش منفی شرکای اروپایی ایالات متحده به ویژه فرانسه را موجب شده است.

 فلورنس پارلی وزیر دفاع فرانسه مدعی شد که "حمایت آمریکا از عملیات ما در منطقه ساحل آفریقا دارای یک اهمیت محوری است و کاهش آن به شدت کارآیی عملیات ما علیه تروریست‌ها را محدود خواهد کرد."

صرف نظر از ادعای مبارزه آمریکا با تروریسم که با توجه به عملکرد آن در حمایت از تروریست ها در سوریه و افغانستان به شدت زیر سئوال است، این مساله قابل طرح است که تاکنون مشارکت واشنگتن در عملیات ضد تررویستی در ساحل آفریقا تا چه حد توانسته است ریشه این پدیده شوم را در آن منطقه مهم از میان ببرد.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

133/118

بیشتر بخوانید:

ادعای پنتاگون درباره چالش روسیه برای سیاست بازدارندگی هسته ای آمریکا/ تحلیل