ایران پرس- شیوع جهانی ویروس کرونا سبب شده تا نه تنها کشورهای مختلف تمام توان داخلی خود را در بخش‌های پزشکی و بهداشتی به کار گیرند بلکه با تاکید بر لزوم همکاری و همیاری جهانی در تامین مایحتاج مورد نیاز برای مقابله با افزایش شیوع این بیماری و درمان مبتلایان در دیگر کشورهای جهان نیز بکوشند.

این در حالی است که برقراری تحریم ها از سوی آمریکا علیه برخی کشورها از جمله ایران سبب شده تا تهران نتواند بخشی از مایحتاج مورد نیاز خود را دربرای مقابله با بحران کرونا تامین کند.

در این راستا، برخی مقامات جهانی از «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا خواسته اند در این شرایط، تحریم ها را علیه ایران لغو کند تا تهران بتواند برای تامین مایحتاج دارویی، بهداشتی و غذایی خود به بازارهای جهانی دسترسی داشته باشد.

در تازه ترین اقدام، گروهی از دیپلمات ها و وزرای پیشین برخی کشورهای جهان در نامه ای به رییس جمهوری آمریکا خواسته اند با توجه به شیوع ویروس کرونای جدید و تلاش های ایران برای مقابله با آن، برخی تحریم ها علیه تهران رفع شود.

در نامه ارسالی این گروه 24 نفره، نام دیپلمات های ارشد و مقامات دفاعی اسبق جهان از جمله چهار دبیر کل ناتو، رییس سابق سازمان جهانی بهداشت، «هانس بلیکس» دبیرکل پیشین آژانس بین المللی انرژی اتمی و برخی مقامات پیشین آمریکا از جمله «مادلین آلبرایت» وزیرخارجه اسبق، «ویلیام کوهن» و«چاک هاگل» وزرای دفاع اسبق، «پاول اونیل» وزیر خزانه داری پیشین، «ویلیام برنز» از دیپلمات های ارشد آمریکایی حاضر در مذاکرات اتمی با ایران مشاهده می شود.

از زمان روی کار آمدن دونالد ترامپ در آمریکا، وی سیاست فشار حداکثری علیه ایران را دنبال می کند؛ از این روی ترامپ در ماه مه 2018 بعد از پایان دادن به عضویت آمریکا در  توافق هسته ای برجام، تحریم‌های تعلیقی را علیه ایران احیا و چندین دور تحریم های جدید علیه بخش‌های مختلف اقتصاد ایران اعمال کرد.

اگر چه مقامات جمهوری اسلامی ایران با اتخاذ سیاست های مختلف تلاش کردند تاثیر تحریم ها را در زندگی مردم کشور کاهش دهند اما در بخش تجهیزات پزشکی و دارویی، تحریم ها فشارهای زیادی را به ویژه بر بیماران خاصی چون بیماران پروانه ای وارد کرده و حتی موجب مرگ آنان به دلیل عدم دسترسی به داروهای مورد نیازشان شده است.

به رغم این شرایط، مقامات آمریکا برپافشاری بر تحریم ها در راستای سیاست "فشار حداکثری" برای رسیدن به مقصود خود تاکید داشته اند.

«برایان هوک» نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران گفت: "سیاست فشار حداکثری ما بر رژیم ایران ادامه خواهد یافت."

با این حال شیوع ویروس کرونا و نیاز بیش از پیش برای دسترسی به دارو و تجهیزات پزشکی شرایط را سخت تر و کمبودها را آشکارتر کرده است.

در زمانی که بسیاری از کشورهای جهان بر همکاری و همیاری برای مقابله با این ویروس تاکید دارند ادامه تحریم های آمریکا فشارها را بر بخش پزشکی ایران برای درمان و مقابله با شیوع کرونا مضاعف کرده است، به طوری که مقامات ایران از جمله «محمد جواد ظریف» وزیر امورخارجه به صورت رسمی تحریم های آمریکا را مانع عمده‌ای در راه مبارزه با شیوع کرونا اعلام کرده و خواستار رفع تحریم ها شده اند.

در حالی که مقامات واشنگتن با انکار تحریم های غذایی و دارویی آمریکا بر ادامه سیاست های تحریمی علیه ایران تاکید دارند، گزارش های منتشر شده نشان می دهند محدودیت‌های اعمال شده بر سیستم بانکی ایران و تحریم صادرات نفت، توانایی تهران را برای تامین مالی و خرید اقلام ضروری از خارج شامل دارو و مواد اولیه و تجهیزات مورد نیاز برای تولید دارو در داخل محدود کرده است.‌

این شرایط سبب شده تا تلاش های بین المللی نیز برای لغو تحریم های امریکا علیه ایران ادامه یابد، چندی پیش شماری از کشورها در نامه‌ ای به دبیرکل سازمان ملل متحد، شرایط فعلی را زمانی برای چند جانبه‌ گرایی و مقابله با اقدامات یکجانبه آمریکا دانستند و تصریح کردند: "تروریسم اقتصادی آمریکا علیه ایران، خلاف منشور ملل متحد و مصوبات متعدد مجمع عمومی این سازمان است."

سازمان دیدبان حقوق بشر نیز تأکید کرد: "تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه ایران باید در شرایط فعلی شیوع کرونا کاهش یابد تا به این کشور اجازه دسترسی به تجهیزات ضروری مورد نیاز را بدهد."

با شیوع کرونا بسیاری از رهبران جهان آن را بزرگترین تهدید بعد از جنگ جهانی دوم دانستند که برای مقابله با آن باید جهانی اقدام کرد؛ با این حال به نظر می رسد مقامات واشنگتن با عدم درک واقعیت کنونی جهان همچنان با ادامه سیاست های تحریمی خود بر طبل یکجانبه گرایی می کوبند.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

116/117

بیشتر بخوانید:

تحریم های آمریکا علیه ایران، نقض مقررات سازمان بهداشت جهانی است

پیام ترکمان به رهبران دینی جهان؛ تحریم‌های آمریکا غیر انسانی است