ایران پرس - "دونالد ترامپ" رئیس جمهور آمریکا در راستای به اصطلاح پایان دادن به سواری رایگان به متحدان این کشور، خواستار افزایش پرداخت های هزینه میزبانی از نیروهای نظامی آمریکا از جانب این کشورها از جمله کره جنوبی شده، اما خواسته واشنگتن با واکنش منفی سئول مواجه شده است.

"مارک اسپر" وزیر دفاع آمریکا روز سه شنبه 15 آوریل در نشست مطبوعاتی پس از رایزنی با همتای کره‌ای خود، با اشاره به ثروتمند بودن کره جنوبی تاکید کرد، سئول باید هزینه بیشتری برای استقرار نظامیان ایالات متحده در این کشور پرداخت کند. 

اسپر گفت: آنها می توانند و باید با پرداخت هزینه بیشتر به امور دفاعی دوجانبه و خاص خود کمک کنند.

اسپر در بخش دیگر سخنان خود به گزارش های اخیر رسانه ها درباره رد پیشنهاد جدید سئول از سوی "دونالد ترامپ" رئیس جمهور آمریکا به طور مستقیم اشاره نکرد و تنها گفت این مورد به عهده وزارت خارجه است و آنها در حال مذاکره با طرف کره ای هستند.

دولت ترامپ از سال 2019 فشارها به متحدان آمریکا در شرق آسیا یعنی کره جنوبی و ژاپن را برای چند برابر کردن سهمیه میزبانی خود از ده ها هزار نفر از نظامیان آمریکایی افزایش داده است.

ترامپ نیز در سفر به کره جنوبی در ژوئن 2019، سئول را برای افزایش بودجه مربوط به استقرار نظامیان آمریکایی در کره جنوبی تحت فشار قرار داد.

"جان بولتون" مشاور امنیت ملی وقت  آمریکا هم در سفر ژوئیه 2019 خود به سئول پیام مشابهی را در خصوص حفظ نظامیان آمریکا به وزیر خارجه و دیگر مقامات کره جنوبی ابلاغ کرد. بولتون از کره جنوبی خواسته بود تا 5 برابر مبلغ فعلی را به منظور تامین هزینه‌های استقرار نظامیان آمریکا در این کشور پرداخت کند.

این مساله خشم مقامات ارشد دو کشور آسیایی را برانگیخته است. سئول و توکیو معتقدند پولی که آنها بابت هزینه حضور نیروهای آمریکایی می پردازند چند برابر هزینه پرداختی کشورهایی اروپایی است که نظامیان آمریکایی در آنها مستقر هستند. با این حال دولت ترامپ به شدت بر خواسته خود اصرار می کند و فشارها علیه این دو کشور به ویژه کره جنوبی را مضاعف کرده است.

در حال حاضر 28 هزار و 500 نظامی آمریکایی در کره جنوبی مستقر هستند. آمریکا خواهان هزینه کردن سالانه پنج میلیارد دلار از طرف کره جنوبی برای همکاری‌های نظامی است که این رقم نسبت به سال 2018 افزایشی پنج برابری را نشان می‌دهد. کره‌ جنوبی پیشنهاد افزایش 13 درصدی برای پرداخت هزینه نظامیان آمریکایی حاضر در این کشور را طرح کرده اما آمریکا خواستار افزایش بیشتری شده که همین موضوع باعث ایجاد بن بست در ادامه همکاری نظامی آمریکا و کره‌ جنوبی شده است.

"جئونگ اون بو" مذاکره کننده ارشد کره جنوبی با متهم ساختن واشنگتن به زیاده خواهی بیش از حد تاکید کرد، تا توافق برای افزایش سهم هزینه‌های حفظ حضور نظامی آمریکا در خاک کره جنوبی، هنوز راه درازی در پیش است.

مردم کره جنوبی بارها در اعتراض به حضور نظامیان آمریکایی که باعث ایجاد مشکلات زیادی در آن کشور شده‌اند، تظاهرات کرده و خواستار خروج ارتش آمریکا از کره جنوبی شده اند.

از جمله اعضای حزب دموکراتیک خلق کره جنوبی در روزهای گذشته با برگزاری تجمعی مقابل یکی از پایگاه های نظامی این کشور، خروج نظامیان آمریکا را خواستار شدند.

رویکرد ترامپ به مقوله سیاست خارجی و امنیت رویکردی تاجرمآبانه و مبتنی بر کسب سود و منافع مادی از متحدان منطقه ای آمریکا است.

افزایش فشار ترامپ بر متحدان آسیایی آمریکا می‌تواند به تشدید تنش‌ها میان این کشور و متحدان دیرینه اش منجر و موجب بهره برداری چین و کره شمالی از این وضع  شود.

به رغم این گونه هشدارها، به نظر می رسد دولت ترامپ به طور جدی خواهان چند برابر شدن هزینه پرداختی کره جنوبی و ژاپن برای تداوم حضور نظامی آمریکا در این دو کشور است.

از نگاه ترامپ متحدان  واشنگتن در شرق آسیا به منزله صندوق پولی هستند که برای آمریکا با خرید تسلیحات و انعقاد انواع قراردادهای اقتصادی و نیز پرداخت هزینه های حضور نیروهای آمریکایی، منافع مالی و اقتصادی دارند.

رویکرد دولت ترامپ در این زمینه همانند دیگر موارد مبتنی بر تهدید و فشار است؛ در حالی که این رویکرد صرفا موجب ایستادگی بیشتر سئول در برابر خواسته های غیرمنطقی واشنگتن شده است.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

139/117

بیشتر بخوانید:

نشست امنیتی کره جنوبی، ژاپن و آمریکا/ تحلیل