ایران پرس: برای نخستین بار در تاریخ امریکا، کسری بودجه دولت فدرال از رقم سه تریلیون دلار گذشت.

وزارت خزانه‌داری امریکا در گزارش جدید خود اعلام کرد، میزان کسری بودجه دولت فدرال از رقم سه تریلیون دلار عبور کرده و پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال مالی جاری که 10 روز دیگر پایان می‌یابد، این رقم به سه تریلیون و 300 میلیارد دلار بالغ شود. 

دولت ترامپ؛ رکورددار بیشترین میزان کسری بودجه در تاریخ امریکا

کسری بودجه‌ای که در حال حاضر بر روی دست دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری کنونی امریکا مانده است، تقریباً دو برابر کسری بودجه دولت باراک اوباما، رئیس جمهوری وقت در اوج بحران اقتصادی 2008-2007 این کشور است. این درحالی است که رهبران حزب جمهوری‌خواه همواره بر کاهش هزینه‌های دولتی و کاهش کسری بودجه تاکید داشته‌اند. با این حال، رکوردِ بیشترین میزان کسری بودجه در تاریخ امریکا در یک دولت جمهوری‌خواه به ثبت رسیده است. 

حمایت دولت ترامپ از معافیت مالیاتی سرمایه‌داران؛ عامل اصلی افزایش کسری بودجه

البته مقامات دولتی، بحران اقتصادی ناشی از شیوع ویروس کرونا را علت بروز شکاف عمیق میان منابع درآمدی و هزینه‌‌های دولت عنوان کرده‌اند. با این حال، اصرار دولت ترامپ در تصویب تخفیف‌های مالیاتی، درآمدهای دولت را به شدت کاهش داد تا جایی که پیش بینی شد کسری بودجه‌ای معادل 10 تریلیون دلار طی 10 سال متوجه دولت امریکا خواهد شد. ترامپ به بهانه رونق اقتصادی، سرمایه‌داران و کمپانی‌های بزرگ را از پرداخت مالیاتی مستثنا کرد و دولت فدرال را از دریافت چند تریلیون دلار مالیات محروم ساخت. در حالی که با گذشت بیش از دو سال، تخفیف‌های مالیاتی به سرمایه‌داران، نه فقط موجب حفظ رونق اقتصادی نشد؛ بلکه امریکا را با کسری بودجه سرسام‌آور مواجه کرد. 

ناتوانی در مقابله با شیوع کرونا؛ عامل دیگر افزایش کسری بودجه

بروز بحران ناشی از شیوع ویروس کرونا نیز بر هزینه‌‌های دولتی افزود. کاخ سفید با تائید کنگره، تاکنون قریب به شش تریلیون دلار به اشکال مختلف، از جمله پرداخت هفتگی بیمه‌های بیکاری یا پرداخت کمک‌های مالی به صاحبان کسب و کارها و کمپانی‌های درمعرض ورشکستگی، مبادرت کرده است. اجرای این برنامه‌ها، بار مالی سنگینی بر دوش دولت فدرال گذاشته و توازن بودجه در این کشور را که پیش از این نیز با کسری بودجه همراه بود، برهم زده است. با این حال، هنوز اقتصاد امریکا در یکی از وخیم‌ترین رکودهای اقتصادی دهه‌های اخیر قرار دارد و چشم‌اندازی از بهبود اوضاع دیده نمی‌شود. 

استیو راتنر(1) از مقامات سابق وزارت خزانه‌داری آمریکا می‌گوید: وضعیت بیکاری در کشور بدتر و بدتر می‌شود و کارشناسان اقتصادی در حال تعدیل پیش‌بینی‌های قبلی خود از وضعیت آتی اقتصاد آمریکا هستند.

پیش‌بینی وضعیت اقتصادی آمریکا در سال 2021

با توجه به این وضعیت، پیش‌بینی می‌شود با ادامه وخامت اقتصادی ناشی از بیماری کووید-19، سال آینده نیز دولت امریکا مجبور شود چند تریلیون دلار دیگر به بازارها تزریق نماید به این امید که رکود اقتصادی زودتر پایان یابد. همچنین انتظار می‌رود به دلیل توقف فعالیت بسیاری از کسب و کارها، مالیات‌های پیش‌بینی شده وصول نشود و درآمدهای دولت کاهش یابد. 

این وضعیت موجب شده است که بدهی امریکا به رقم بی‌سابقه 26 تریلیون دلار بالغ شود. این بدهی در سال آینده احتمالاً از میزان تولید ناخالص داخلی امریکا فراتر خواهد رفت و به بیش از هر زمان دیگری پس از جنگ جهانی دوم افزایش خواهد یافت. از این رو قابل انتظار خواهد بود بحران‌های اجتماعی ناشی از وخامت اوضاع اقتصادی امریکا در سال‌های آینده بیش از پیش شدت یابد. //114

نویسنده: امیرعلی ابوالفتح

بیشتر بخوانید:

انتقاد سندرز از تبعیض‌ها و نابرابری‌های اقتصادی در آمریکا

صف نان در سال 2020 یادآور بحران 1930 آمریکا