ایران پرس: افزایش زرداخانه های هسته ای در جهان و رقابت فزاینده بر سر توسعه هر چه ببیشتر تسلیحات اتمی، امنیت جهانی را در معرض مخاطره جدی قرار داده است.

این مساله واکنش منفی سازمان ملل متحد را موجب شده است. «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل در نشست مقامات عالی‌رتبه به مناسبت روز جهانی امحای کامل تسلیحات هسته‌ای  هشدار داد، جهان در سایه فاجعه هسته ای زندگی می‌کند که افزایش بی‌اعتمادی و تنش‌ها میان قدرت‌های اتمی به آن دامن می‌زند.

وی تاکید کرد که پیشرفت‌ها در خلاصی جهان از شر تسلیحات اتمی متوقف شده و در خطر عقب‌گرد قرار دارد و تنش‌ها میان کشورهایی که تسلیحات هسته ای دارند، خطرات اتمی را افزایش داده است.

گوترش با اشاره به پیمان کاهش تسلیحات هسته ای استراتژیک موسوم به «استارت جدید» تاکید کردکه ضروری است که روسیه و آمریکا این پیمان را بدون تعلل برای حداکثر پنج سال آینده تمدید کنند. بدون چنین پیمانی، احتمال خطرناک بازگشت به رقابت استراتژیک نامحدود وجود دارد.

هشدار دبیر کل سازمان ملل در باره خطرات اشاعه هسته ای و نیز تلاش جدی کشورهای هسته ای برای گسترش زرادخانه های خود و هم زمان افزایش تنش ها بین قدرتهای هسته ای اصلی جهان یعنی آمریکا، روسیه، چین و هند نشان می دهد که  به رغم پیمان منع گسترش تسلیحات هسته ای (ان پی تی) که با هدف کاهش و در درنهایت امحای این گونه تسلیحات مخرب که استفاده از آنها تاثیرات غیر قابل جبرانی بر جوامع انسانی و نیز محیط زیست بر جای می گذارد، اما قدرتهای هسته ای کماکان بدون توجه به مخاطرات این امر به توسعه این تسلیحات کشتار جمعی می پردازند.

ضمن اینکه افزایش تنش ها بین این قدرتها موجب افزایش احتمال کاربرد تسلیحات اتمی در منازعات احتمالی بین آنها می شود. از زمان اجرایی شدن پیمان ان پی تی، مساله خلع سلاح هسته ای و تلاش برای امحای این تسلیحات مرگبار در دستور کار سازمان ملل قرار داشته است. با این حال این پیمان مورد بی توجهی زیادی بویژه از سوی دارندگان زرادخانه های هسته ای قرار گرفته است.

جهان بیش از هفتاد و پنج سال است که با کابوس جنگ هسته ای سر می کند. قدرت های بزرگ هسته ای کماکان بدنبال مدرن سازی تسلیحات هسته ای خود هستند. در این زمینه، تمامی پنج کشوری که به عنوان کشورهای هسته‌ای به رسمیت شناخته شده‌اند یعنی آمریکا، روسیه، چین، فرانسه و بریتانیا و نیز کشورهایی که در چند دهه اخیر به انحاء مختلف، به باشگاه کشورهای هسته ای پیوسته اند، در حال ساخت، استقرار و به روزرسانی تسلیحات و سیستم‌های پرتاب کننده هسته‌ای هستند.

در این میان آمریکا در دوره زمامداری «دونالد ترامپ» گوی سبقت را از دیگر قدرتهای هسته ای ربوده و در چارچوب دکترین هسته ای جدید خود، اقدامات گسترده و بسیار پر هزینه ای را برای نوسازی و تجهیز زرادخانه هسته ای اش برداشته است.

ترامپ بر ادامه اتخاذ استراتژی «ضربه نخست هسته ای» به عنوان یک گزینه حیاتی تاکید دارد که به معنای باقی ماندن کابوس حملات هسته ای در جهان و تهدیدی آشکار علیه دیگر کشورهای جهان به ویژه قدرت های هسته ای مانند روسیه وچین تلقی می شود.

ضمن اینکه دولت ترامپ خروج از پیمان های کنترل تسلیحات را اجرایی کرده و تاکنون از پیمان نیروهای هسته ای میان برد (آی ان اف) خارج شده و اکنون نیز با سنگ اندازی و مطرح کردن شروط جدید، عملا خواهان عدم تمدید پیمان استارت جدید است که در فوریه 2021 مهلت آن به پایان می رسد.

به گفته «ویلیام پاتر» کارشناس مسائل استراتژیک: به دلیل عدم تمایل ایالات متحده به کنترل ضروری تسلیحات، چشم اندازهای تمدید پیمان استارت ‌جدید همچنان در هاله ای از ابهام است. 

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

غریب آبادی: عربستان در فعالیت‌های هسته‌ای همان مسیر رژیم صهیونیستی را طی می کند

سلاح هسته‌ای اسرائیل تهدیدی برای امنیت جهان