ایران پرس: اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری نوامبر 2020 آمریکا و پیروزی «جو بایدن» نامزد دموکرات ها با کسب 290 رای الکترال در برابر 214 رای «دونالد ترامپ»، با واکنش مثبتی در عرصه بین المللی مواجه شده است.

هر چند دونالد ترامپ شکست خود را قبول نکرده اما از هم اکنون انتقادها از سیاست های وی آغاز شده است.

به ویژه مقامات ارشد اروپایی اعم از مقامات اتحادیه اروپا و نیز کشورهای مهم این قاره به این مساله واکنش نشان داده و ضمن استقبال از پیروزی جو بایدن به انتقاد از سیاست ها و عملکرد ترامپ پرداخته اند.

«هایکو ماس» وزیر خارجه آلمان در اظهاراتی پس از پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، ضمن انتقاد از دولت ترامپ و نحوه عملکرد وی، گفت: "عملکرد رئیس جمهوری فعلی آمریکا در سطح بین المللی مشکلات بزرگی را برای ما ایجاد کرده است، ترامپ می‌داند که اکنون زمان رفتن است."

اشاره این مقام ارشد آلمانی به معضلات عظیمی است که در دوره زمامداری ترامپ بین دوسوی اقیانوس اطلس به دلیل سیاست های یکجانبه گرایانه ترامپ در چارچوب شعار «نخست آمریکا» بروز کرد.

علل اختلاف آمریکا و اروپا در دوره زمامداری ترامپ

این معضلات ابعاد مختلفی را اعم از تجاری، اقتصادی، نظامی و امنیتی و سیاسی در برمی گیرد. ترامپ همواره رویکردی طلبکارانه از اروپا داشته و کشورهای مهم این قاره به ویژه آلمان را متهم به سوءاستفاده از آمریکا در راستای منافع خود کرده است.

ضمن اینکه رئیس جمهوری جنجالی آمریکا از همان ابتدا بنای ناسازگاری در زمینه نحوه مشارکت آمریکا در پیمان ناتو را گذاشته و خواهان افزایش بودجه نظامی و سهم کشورهای اروپایی عضو این سازمان نظامی در هزینه های ناتو شد و در این راستا برای تحت فشار گذاشتن برلین بخشی از نظامیان آمریکایی را از آلمان خارج ساخت.

در بعد تجاری و اقتصادی نیز ترامپ در چارچوب سیاست حمایت گرایی اقتصادی بنای جنگ تجاری نه فقط با رقبای آمریکا به ویژه چین را گذاشت بلکه وارد تقابل تجاری گسترده و مستمری با شرکای اروپایی واشنگتن شد که هم اکنون نیز در جریان است.

از سوی دیگر، ترامپ با خروج از پیمان های بین المللی به ویژه آن دسته از معاهدات که برای اروپایی ها واجد اهمیت زیادی بوده مانند توافق آب و هوایی پاریس، توافق هسته ای برجام و پیمان های کنترل تسلیحات مانند پیمان نیروهای هسته ای میان برد(آی.ان.اف) و معاهده آسمان های باز عملا امنیت اروپا و جهان را در معرض مخاطره جدی قرارداده است.

در عین حال ترامپ همواره نگاهی تحقیر آمیز و از بالا به پایین به بقیه کشورها از جمله کشورهای اروپایی شریک واشنگتن داشته و بارها سران این کشورها مانند «آنگلا مرکل» صدر اعظم آلمان و «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه را با ادبیاتی سخیف تحقیر کرده است.

عملکرد ترامپ که باعث انزوای روز افزون آمریکا در جهان شده، باعث شده تا بایدن اذعان نماید که ترامپ احترام آمریکا را در جهان از بین برده است.

البته این فقط شرکای اروپایی واشنگتن نیستند که از رفتن ترامپ و جایگزینی بایدن به جای وی ابراز خرسندی می کنند، بلکه سیاستمداران و کشورهای مخالف و رقیب آمریکا نیز واکنش مثبتی به این امر داشته اند.

چین اعلام کرد که واکسن کرونا را به زودی به بازار عرضه می کند که در واقع این اقدام نوعی دهن کجی به اتهام زنی ترامپ درباره نقش پکن در همه گیری ویروس کرونا است.

«نیکلاس مادورو» رئیس جمهوری ونزوئلا که در دوره ترامپ با سخت ترین تحریم ها و فشارها از جانب آمریکا مواجه شده، آمادگی خود را برای مذاکره با دولت جدید آمریکا اعلام کرده است.

از سوی دیگر، شخصیت های سیاسی ضد امپریالیست نیز رفتن ترامپ را به فال نیک گرفته اند.

«اوو مورالس» رئیس جمهوری پیشین بولیوی شنبه شب در واکنش به پیروزی جو بایدن نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا گفت: "خوشحالیم که ترامپ فاشیست و نژادپرست شکست خورد، البته خوشحال نیستیم که بایدن پیروز شده است، بلکه خوشحالی ما به خاطر شکست ترامپ است."

این موضع گیری نشان می دهد که نباید چندان از آمدن بایدن خوشحال بود، زیرا قطع نظر از اینکه کدام رئیس جمهور اعم از جمهوریخواه و دموکرات در آمریکا روی کار بیاید، اما اهداف بلند مدت واشنگتن به ویژه سیطره بر جهان، مقابله با کشورهای رقیب و مخالف از طریق قدرت سخت، نیمه سخت به ویژه تحریم ها و نیز قدرت نرم یعنی جنگ تبلیغاتی همواره سرلوحه اقدامات کاخ سفید بوده و دراین میان فقط تاکتیک ها تغییر می کند.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

واکنش مقامات اروپایی به پیروزی «جو بایدن» در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا