ایران پرس: با گذشت حدود 40 روز از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، «دونالد ترامپ» رئیس جمهور مستقر و نامزد جمهوری خواهان نتایج آن را که حاکی از پیروزی «جو بایدن» نامزد دموکرات است قبول نکرده و خواهان تغییر آن است.

این تلاش با همراهی برخی ایالت ها همراه شده است ولی با این حال اکنون کارزار انتخاباتی ترامپ با ناکامی بزرگی مواجه شده است.

دیوان عالی فدرال آمریکا عصر جمعه (11 دسامبر) دادخواست مورد حمایت دونالد ترامپ برای بازگرداندن پیروزی جو بایدن را که از سوی ایالت تگزاس مطرح شده بود، رد کرد.

دادخواست تگزاس که مورد حمایت 17 ایالت دیگر جمهوری‌خواه قرار گرفته بود، از دیوان عالی آمریکا می‌خواست با تعویق نشست گزینشگران (کالج الکتورال) که قرار است روز دوشنبه (14 دسامبر) رئیس جمهوری بعدی آمریکا را تعیین کنند، آرای چهار ایالت میشیگان، ویسکانسین، پنسیلوانیا و جورجیا را باطل اعلام کنند.

طبق رای دیوان عالی، تگزاس فاقد صلاحیت لازم برای تعیین چگونگی برگزاری انتخابات در ایالت‌های دیگر شناخته شد.

ترامپ در واکنش به این حکم درتوئیتی نوشت: "دیوان عالی شجاعت و خردمندی نداشت و ما را نااُمید کرد."

شکست تلاش حامیان ترامپ به منظور بازگرداندن نتیجه انتخابات ریاست جمهوری

این تصمیم دیوان عالی آمریکا به مثابه پایانی برای هرگونه تلاش حامیان ترامپ به منظور بازگرداندن نتیجه انتخابات از طرق حقوقی و قانونی و پیروزی در آن خواهد بود، درحالی که آنان پیش از این نیز در پای صندوق‌های رای شکست خورده بودند. در این انتخابات، جو بایدن 306 رای الکترال و دونالد ترامپ نیز 232 رای الکترال از مجموع 538 رای الکترال را بدست آوردند. حدنصاب لازم برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نیز 270 رای الکترال است.

رد درخواست حامیان رییس جمهوری آمریکا در دیوان عالی این کشور نشان می دهد که امید ترامپ برای کسب حمایت قضات منصوب خود در این دیوان بی پایه بوده است. دیوان عالی نشان داد که هم در پرونده مربوط به پنسیلوانیا که جمهوری‌خواهان خواستار ابطال روند انتخابات پستی بودند و هم در پرونده دادخواست تگزاس، بدون وجود مستندات قوی، قادر به تغییر نتایج انتخابات نیست.

این رای درعین حال به فرصتی برای حملات سیاسی دموکرات ها علیه جمهوری خواهان تبدیل شد. «نانسی پلوسی» رئیس دموکرات مجلس نمایندگان ضمن تاکید بر اینکه دیوان عالی بدرستی دادخواست افراطی، غیرقانونی و غیردموکراتیک حزب جمهوریخواه برای لغو اراده میلیون‌ها رأی‌ دهنده آمریکایی را رد کرد، اظهار داشت: 126 نماینده جمهوریخواهی که این دادخواست را امضا کردند، مایه ننگ مجلس نمایندگان شدند.

به رغم پایان مسیر قانونی برای ابطال یا تغییر نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به نفع ترامپ، این موضوع به معنای تسلیم جمهوریخواهان در برابر دموکرات ها نیست. نگاهی به تجربه دوره زمامداری «باراک اوباما» رئیس جمهوری دموکرات آمریکا نشان می دهد که جمهوری خواهان پس از کسب اکثریت در کنگره، در موارد متعددی به مانع تراشی در مقابل اقدامات اوباما پرداختند. اکنون نیز تصور می رود که در صورت کسب اکثریت جمهوری خواهان در سنا، این سناریو در باره بایدن تکرار شود.

مساله دیگر افزایش احتمال دو دستگی بنیادی بین ایالت های آمریکا بر سر نتیجه انتخابات ریاست جمهوری است. پس از رد درخواست ایالت تگزاس از سوی دیوان عالی آمریکا، «آلن وست» رهبر حزب جمهوریخواه در ایالت تگزاس روز جمعه خواستار تشکیل اتحادیه ای از ایالت های پایبند به قانون اساسی شد. 

به گفته وست، حکم دیوان عالی آمریکا رویه ای بی سابقه را در تاریخ آمریکا بر جای می گذارد که پیام آن این است که ایالت ها می توانند قانون اساسی آمریکا را نقض کنند و بازخواست هم نشوند.

به هر حال می توان پیش بینی کرد که حداقل 17 ایالت جمهوری خواه از خواست های اینچنینی حمایت کنند و در مقابل ایالت های دموکرات موضعی مخالف در این زمینه اتخاذ نمایند. این امربه معنای تقویت روندهای واگرایانه در آمریکا خواهد بود.

117

بیشتر بخوانید:

حمایت 106 نماینده جمهوری‌خواه آمریکا از ابطال انتخابات در آستانه روز مجمع برگزینندگان

 تشدید شکاف‌ها در آمریکا بر سر انتخابات ریاست جمهوری