ایران پرس: «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا با دخالت مجدد در امور داخلی نیکاراگوئه، خواستار نامزدی مخالفان این کشور در انتخابات ریاست جمهوری شد.

مایک پمپئو در توییتی نوشت: "آخرین اقدام رژیم «دانیل اورتگا» در زمینه ممانعت از نامزدی طرفداران دموکراسی در انتخابات سال آینده، نمونه دیگری از انزوای نیکاراگوئه از سوی این رژیم در منطقه است."  وی مدعی شد که آمریکا در مبارزه برای بازگرداندن دموکراسی در کنار مردم نیکاراگوئه قرار دارد.

واشنگتن درچارچوب مطرح کردن ادعاهای حقوق بشری علیه دولت های چپگرای آمریکای لاتین، فشارهای سیاسی علیه دولت چپگرای نیکاراگوئه و دانیل اورتگا رئیس جمهور این کشور را تشدید کرده است.

اکنون دولت «دونالد ترامپ» همان نقشه ای را درباره نیکارگوئه در نظر دارد که قبلا در ونزوئلا آن را به اجرا در آورده است. این طرح شامل حمایت از مخالفان راستگرا و هوادار غرب و به ویژه سران آنها برای به دست گرفتن قدرت در کشورهای چپگرای آمریکای لاتین است.

آمریکا از قرن نوزدهم در چارچوب «دکترین مونرو» همواره آمریکای لاتین را به منزله حیاط خلوت خود تلقی کرده و ضمن چپاول ثروت کشورهای این منطقه، با روی کار آوردن و حمایت از دولت ها و نیز انجام کودتاهای متعدد، سیطره خود را بر آمریکای لاتین تثبیت کرده بود.

سیاست سلطه گرانه آمریکا در آمریکای لاتین

با این حال واشنگتن در قرن بیستم و با روی کار آمدن دولت های چپگرا مانند دولت فیدل کاسترو در کوبا در سال 1959 و ساندینست ها در نیکاراگوئه درسال 1979 و دیگر سران چپگرا در ونزوئلا، بولیوی و برخی کشورهای دیگر، تلاش مستمری را برای مقابله دولت ها و سران چپگرا یا سران آنها انجام داده است.

این رویکرد نشانه ای از خوی استکباری و سلطه گرانه آمریکا محسوب می شود. با این حال اعمال این رویکرد در قبال ونزوئلا، کوبا و نیکاراگوئه با شکست آشکار مواجه شده و در عین حال اکنون در آرژانتین نیز یک رئیس جمهور که بر خلاف خواسته واشنگتن عمل می کند، روی کار آمده و شیلی نیز دستخوش اعتراضات گسترده علیه سیاست های اقتصادی نئو لیبرالیستی بوده است.

«اوو مورالس» رئیس جمهور سابق بولیوی پس از این که ارتش حمایت خود را از وی قطع کرد، ناچار به کناره گیری شد، اما پس از انتخاب شدن «لوئیس آرسه» یار دیرینه، وی بار دیگر به بولیوی بازگشته است. 

اکنون دولت ترامپ که در اواخر عمر خود قرار دارد، درچارچوب دکترین مونروئه بر افزایش فشار بر نیکاراگونه و دیگر دولت های چپگرای آمریکای لاتین با هدف براندازی آنها و روی کار آوردن راستگرایان تاکید می کند.

«جان بولتون» مشاور امنیت ملی سابق آمریکا با اشاره به «دکترین مونروئه» به صراحت آمریکای لاتین را حوزه نفوذ خصوصی واشنگتن دانسته و می گوید: "ایالات متحده حق دارد برای دستیابی به اهداف دکترین مونروئه، در امور داخلی کشورهای آمریکا لاتین دخالت کند."

با وجود فشارهای همه جانبه واشنگتن در قالب فشارهای سیاسی و تحریم های اقتصادی، اما دولت های چپگرای آمریکای لاتین، با توجه به حمایت های مردمی همچنان در برابر تلاش واشنگتن برای براندازی آنها مقاومت می کنند.

درعین حال به رغم وعده های راستگرایان که در انتخابات چند سال اخیر توانسته بودند در برخی کشورها مانند شیلی، پرو، آرژانتین، کلمبیا و برزیل به قدرت برسند، اما ناکامی آنها درعملی کردن وعده هایشان، مردم کشورهای آمریکای لاتین را به این نتیجه رسانده که سران و دولت های چپگرا برای آنها بهتر از راستگرایان وابسته به امریکا هستند. ضمن اینکه سیاست های اقتصادی راستگرایان در کشورهایی مانند شیلی موجب بروز اعتراضات بسیار گسترده نیز شده است.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117