ایران پرس: با روی کار آمدن دولت جدید آمریکا و آغاز ریاست جمهوری «جو بایدن»، مقامات ارشد واشگتن در راستای تبیین سیاست خارجی و امنیتی آن، چالش های فراروی این کشور را اعلام کرده اند.

«لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا (پنتاگون) شامگاه پنج‌شنبه در پیامی به نیروهای مسلح آمریکا، چین را چالش شماره یک این وزارت خانه دانست و گفت: "رویکرد ما به چین در راستای پیشبرد سیاست داخلی و خارجی ایالات متحده خواهد بود."

رئیس پنتاگون تاکید کرد: "چین را به عنوان چالش در اولویت قرار دهید. این وزارتخانه چین را به عنوان چالش شماره یک، در اولویت قرار می‌دهد و مفاهیم عملیاتی، توانایی‌ها و برنامه‌های مناسب برای تقویت بازدارندگی و حفظ مزیت رقابتی ما را توسعه می‌دهد."

اعلام چین به عنوان چالش اصلی آمریکا از سوی رئیس پنتاگون با توجه به مواضع اعلامی دولت بایدن به ویژه سند «راهنمای موقت راهبرد امنیت ملی» که روز چهارشنبه منتشر شد، معنا پیدا می کند.

در این سند که در واقع به منزله نقشه راه امنیتی و سیاست خارجی آمریکا در چهار سال آینده است، توجه خاصی به چین و چالش های ادعایی از جانب پکن علیه آمریکا صورت گرفته است.

در این سند راهبردی، ضمن اشاره به افزایش نفوذ چین در عرصه جهانی، ادعا شده است: "این کشور تنها رقیبی است که می‌تواند قدرت اقتصادی، دیپلماتیک، نظامی و فناوری خود را برای اعمال چالشی پایدار بر نظام آزاد و باثبات بین‌المللی تجمیع کند."

هدف آمریکا از معرفی چین به عنوان تهدیدی برای نظام بین الملل

بدین ترتیب دولت بایدن به جای اینکه چین را به منزله تهدیدی علیه آمریکا معرفی کند تلاش کرده تا با فرافکنی قدرت چین در ابعاد مختلفش، آن را تهدیدی جدی برای نظام بین المللی و ثبات آن نشان دهد.

هدف از این ادعا این است که واشنگتن بتواند شرکای خود به ویژه متحدان اروپایی اش را در جبهه واحدی در مقابل چین قرار دهد. این تلاش دولت بایدن با حمایت «ینس استولتنبرگ» دبیر کل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) مواجه شده است. وی ضمن اشاره به ظهور چین به عنوان تهدید مشترک علیه آمریکا و اروپا، خواستار اتحاد اعضای ناتو در جهت مقابله با پکن شده است.

با این حال مشخص است که نگرانی واقعی واشنگتن، ظهور چین به عنوان قدرت اول اقتصادی جهان تا چند سال آینده و نیز افزایش روزافزون قدرت نظامی آن است که معادلات امنیتی کنونی و موقعیت سنتی آمریکا در شرق آسیا به عنوان قدرت نظامی تاثیر گذار را به چالش کشیده است.  

اساسا روابط آمریکا و چین از دوره زمامداری «دونالد ترامپ» رئیس جمهور پیشین آمریکا دستخوش نوسانات و تنش های زیادی شده و با روی کارآمدن جو بایدن دور جدیدی از تنش ها بین واشنگتن و پکن کلید خورده است. 

به گفته «محسن شریعت نیا» کارشناس سیاسی، چین چندان تمایلی به رقابت ندارد، اما آمریکا عمدتا به دلیل الزامات سیاست داخلی به این رقابت دامن خواهد زد.  لبه تیز انتقادات واشنگتن بر اقدامات چین در ابعاد مختلف اقتصادی و تجاری، نظامی و امنیتی و حقوق بشری متمرکز شده است.

در بعد اقتصادی و تجاری، اکنون بایدن مانند ترامپ بر این عقیده است که رویکرد واقدامات چین در برابر آمریکا موجب خسارات اقتصادی زیادی شده و شیوه های اقتصادی پکن را غیر قابل قبول می داند.

دیگر جنبه آن، تقابل نظامی واشنگتن و پکن پیرامون چین به ویژه دریای چین جنوبی و تنگه تایوان است. واشنگتن با ادعای حمایت از متحدان آمریکا در منطقه آسیا - اقیانوس آرام از سال 2012 تاکنون اقدام به تمرکز نیروی دریایی خود در شرق آسیا کرده است.

ضمن اینکه آمریکا با گشودن جبهه جدیدی به بهانه سرکوب و نقض حقوق بشر در چین به خصوص در هنگ کنگ و سین کیانگ، به افزایش فشار علیه پکن پرداخته است. به نظر می رسد تنش آفرینی آمریکا علیه چین در ابعاد مختلف در دوره بایدن افزایش خواهد یافت.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

هشدار جدی «جو بایدن» و تشدید موضع آمریکا علیه چین