ایران پرس: وزیر خارجه آمریکا در راستای رویکرد مداخله گرایانه واشنگتن در امور داخلی و امنیت ملی دیگر کشورها درباره خرید تسلیحات روسی به آنها هشدار داده و خواست تا از انجام هرگونه خرید جدید تسلیحاتی از روسیه اجتناب کنند، زیرا در غیر این صورت با تحریم های آمریکا مواجه خواهند شد.

«آنتونی بلینکن» طی اظهاراتی آنلاین در «مرکز مطبوعات خارجی» گفت: "ترکیه و سایر کشورهای متحد آمریکا باید از خرید هرگونه تسلیحات روسی از جمله سامانه پدافندی اس- 400 اجتناب کنند."

وزیر خارجه آمریکا تاکید کرد: "خرید سامانه اس- 400، تکنولوژی و نیروهای آمریکا و متحدانمان را به خطر می‌اندازد و این اقدام باعث درآمدزایی، دسترسی و نفوذ روسیه می شود، هر تراکنشی در این زمینه می‌تواند موضوع قانون تحریم کاتسا باشد."

قانون کاتسا که در اوت 2017 به امضای «دونالد ترامپ» رئیس جمهور وقت آمریکا رسید، کشورهایی که قراردادهای خریدهای تسلیحاتی عمده با روسیه امضا کنند را مشمول تحریم های آمریکا می داند.

در چند سال اخیر تنش‌ میان آمریکا و ترکیه و نیز فشارهای آمریکا علیه هند برسر خرید سامانه روسی اس- 400 افزایش یافته و واشنگتن هشدار داده در صورتی که این دو کشور سامانه‌های اس- 400 را تحویل بگیرند، با تحریم‌های آمریکا مواجه خواهند شد.

دولت «جو بایدن» همان موضع دولت ترامپ را در این زمینه اتخاذ کرده است. رویکرد مداخله جویانه و تهدید گرانه دولت آمریکا با حمایت کامل کنگره این کشور همراه شده است.

براساس قوانین کنونی آمریکا، اگر کشوری با روسیه روابط نظامی و یا اطلاعاتی داشته باشد، می تواند شامل تحریم های آمریکا قرار گیرد.

در این راستا واشنگتن به تحریم صنایع دفاعی ترکیه و مقامات ارشد دفاعی این کشور پرداخته و و نیز تهدید کرده در صورت عملی شدن خرید سامانه موشکی اس- 400 توسط هند از روسیه، ادامه همکاری نظامی هند و آمریکا با مشکل روبرو خواهد شد.

به رغم فشارهای شدید واشنگتن اما آنکارا و دهلی نو بر تداوم روابط تسلیحاتی با روسیه تاکید کرده و تسلیم فشارهای آمریکا نشده اند.

«سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه معتقد است که تحریم های آمریکا علیه ترکیه به دلیل خرید سامانه موشکی اس- 400، موجب افزایش اعتبار و وجهه واشنگتن در عرصه همکاری های فنی و نظامی نخواهد شد.

نگرانی واشنگتن از موفقیت مسکو در بازار بین المللی تسلیحات

آمریکا در راستای سیاست های زورمدارانه خود برای پیشبرد اهداف خارجی و گسترش سلطه اش، آشکارا رویکرد تهدید و تحریم دیگر کشورها را در پیش گرفته است.

یکی از مظاهر آشکار این رویکرد، تعیین تکلیف برای متحدان یا شرکای واشنگتن در زمینه مسائل دفاعی، امنیتی و تسلیحاتی است. در حالی که مساله خرید تسلیحات از جمله اموری است که در چارچوب حاکمیت ملی و امنیت ملی هر کشور قرار داشته و دخالت دراین زمینه به مثابه نقض آشکار حاکمیت کشورها و مداخله در امور داخلی آنها محسوب می شود.

«ایوان تیموفیو» کارشناس روس و عضو شورای روابط بین الملل روسیه با اشاره به اینکه آمریکا در موضوع سامانه موشکی اس- 400 قادر نخواهد بود که ترکیه را قانع کند، گفت: "آمریکا برای جایگزینی این سامانه موشکی هیچ پیشنهادی نیز نداده است."

به نظر می رسد، یکی از دلایل اصلی اتخاذ این رویکرد تهدیدگرانه از سوی واشنگتن علیه کشورهایی که مبادرت به خرید تسلیحات روسی می کنند نگرانی واشنگتن از موفقیت مسکو در بازار بین المللی تسلیحات است.

در واقع آمریکا که اکنون مقام اول جهانی در زمینه صادرات تسلیحات را در اختیار دارد، خواهان بیرون راندن روسیه به عنوان دومین صادر کننده سلاح از بازار تسلیحاتی است.

به رغم تلاش های گسترده آمریکا در این زمینه، اما روسیه هم چنان توانسته سهم خود را در این زمینه حفظ نموده و حتی به مشتری های تسلیحاتی سنتی آمریکا مانند ترکیه، امارات و عربستان سعودی نیز سلاح بفروشد.  

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

آمریکا: ترکیه خرید اس- 400 روسیه را متوقف کند