ایران پرس: قائم مقام وزیرخارجه آمریکا در جلسه‌ای در مجلس سنا اذعان کرد که دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان آمریکایی اهداف یکسانی را در قبال ایران دنبال می‌کنند.

«وندی شرمن» با اشاره به اختلافات دموکرات‌ها و جمهوریخواهان در خصوص نحوه برخورد با ایران تصریح کرد: "ما در خصوص اهداف توافق داریم، اما بر سر روش‌های رسیدن به آن اهداف، اختلاف داریم. من با بعضی از مسائلی که شما مطرح کردید مخالفم و معتقدم دولت بایدن، تحریم‌های حداکثری [علیه ایران] داشته است."

شرمن در ادامه گفت: "ما به صورت مستمر نهادهای بیشتری را بر اساس اطلاعات مستندی که از آن نهادها در دست داریم به فهرست تحریم‌ها اضافه کرده‌ایم."

اذعان این مقام ارشد آمریکایی به تداوم کارزار فشار حداکثری علیه ایران که وی از آن با اصطلاح «تحریم های حداکثری» نام برده پرده از واقعیتی برمی دارد که تاکنون دولت بایدن تلاش برای پوشاندن آن داشته است.

دولت جو بایدن از جمله «رابرت مالی» نماینده ویژه در امور ایران اخیرا اعتراف کرده بود که سیاست فشار حداکثری دولت «دونالد ترامپ» علیه ایران با شکست و ناکامی کامل مواجه شده است.

با این حال وندی شرمن به عنوان قائم مقام وزیر خارجه که مسلما احاطه کاملی به سیاست خارجی آمریکا از جمله درباره ایران دارد، صراحتا بیان داشته که واشنگتن سیاست تحریم حداکثری راکه در واقع بخش ماهوی کارزار فشار حداکثری علیه ایران است هم چنان اعمال می کند.

جو بایدن رئیس جمهور کنونی آمریکا در سپتامبر 2020 در جریان مبارزات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، در یادداشتی اذعان کرد: "دونالد ترامپ با خروج از توافق هسته ای برجام مرتکب اشتباه شده و اقدامی مغایر با منافع ملی آمریکا انجام داده و آمریکا را منزوی‌تر کرد."

شرط بایدن باری بازگشت آمریکا به برجام

با این حال بایدن در عمل از ابتدای زمامداری خود یعنی ژانویه 2021 تاکنون هم چنان به اعمال سیاست فشار حداکثری در قالب اعمال تحریم های حداکثری ادامه داده و بدون اشاره به اینکه کدام دولت در قبال برجام خلف وعده کرده و از آن خارج شده، بازگشت آمریکا به برجام را مشروط به اقدام تهران از جمله بسط محدویت های هسته ای برجام علیه ایران و نیز گنجاندن مسائلی مانند توانمندی موشکی و سیاست های منطقه ای ایران در مذاکرات آینده شده است.

او وعده داده که در صورت بازگشت ایران به اجرای کامل برجام، واشنگتن نیز به این توافق باز خواهد گشت. در عین حال دولت بایدن، توافق احتمالی درباره بازگشت برجام را ماهیتا توافقی موقت و تابع رویکرد هر رئیس جمهوری که در آمریکا روی کار می آید می داند. 

«جوزف سیرینسیون» کارشناس سیاسی آمریکایی با تاکید براینکه بایدن تاکنون به کارزار نافرجام فشار حداکثری ترامپ علیه ایران ادامه داده است، می گوید: "بایدن تا مسیر خود را اصلاح نکند، خطر از دست رفتن توافق حیاتی هسته‌ای وجود دارد. در مقابل رویکرد غیرمنطقی دولت بایدن، جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده که «هنگامی به تعهدات برجامی خود بازخواهد گشت که آمریکا همه تحریم‌ها را در عمل و نه در حرف یا بر روی کاغذ، لغو کند و این مساله مورد راستی آزمایی ایران قرار گیرد."

دولت بایدن در راستای رویکرد یک طرفه و برتری جویانه ای که آمریکا همواره در قبال دیگر کشورها دارد نه فقط از ایران می خواهد تا همه خواسته ها و شروط مد نظر واشنگتن را بپذیرد، بلکه در مقابل فقط حاضر به دادن امتیازات محدود و مشروط در زمینه تعلیق تحریم ها بوده و حتی حاضر به دادن این تعهد که در برجام باقی بماند نیز نیست.

هم چنین دولت بایدن نه تنها در زمینه تداوم پایبندی به برجام حتی در صورت بازگشت به آن تردید افکنی می کند بلکه حتی حاضر به لغو تحریم های یکجانبه و غیرقانونی که دولت ترامپ پس از خروج از برجام علیه ایران به اجرا گذاشته نیست. می توان گفت که رویکرد دولت بایدن به نوعی تداوم همان رویکرد زورمدارانه دولت ترامپ در قبال ایران است که ناکامی آن تاکنون به اثبات رسیده است.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر 

117