ایران پرس: آلنا دوهان Alena Douhan گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور پیامد‌های منفی تحریم‌های یکجانبه بر حقوق بشر، بر غیرقانونی بودن تحریم‌های یکجانبه آمریکا تاکید کرد.

 آلنا دوهان در نشستی در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، خواستار لغو این تحریم ها و نیز تصویب ساز وکار مشخصی برای محدود شدن اعمال تحریم‌های یکجانبه در چارچوب شورای امنیت سازمان ملل شد.

«دوهان» به قانون سزار Caesar Act مصوبه سال 2019 کنگره آمریکا علیه سوریه اشاره کرد و افزود، این قانون  نمونه روشنی از اجرای تحریم‌ها خارج از مرز‌های کشورها است. قانون سزار از اول ژوئن 2020 اجرایی شده است. بر اساس این قانون، دولت آمریکا می تواند تحریم‌هایی را علیه موسسات و ‌اشخاص سوری اعمال کند و آنها را در تنگنا قرار دهد. هدف از اعمال این قانون تشدید فشارها علیه نظام سوریه است.

آمریکا بزرگترین کشور تحریم کننده در جهان محسوب می شود و در راستای اهداف سیاست خارجی خود بیشترین سابقه را در اعمال انواع تحریم ها علیه دیگر کشورها دارد. متحدان واشنگتن نیز در اعمال تحریم ها با آن همراهی می کنند. کما اینکه اتحادیه اروپا تحریم های متعددی را علیه سوریه وضع و اجرا کرده است. این تحریم ها به بهانه مخالفت با سیاست ها و اقدامات آمریکا و غرب یا با ادعای تهدید آن ها از سوی کشورهای مورد تحریم انجام می گیرد.

هر چند که اکنون جو بایدن رئیس جمهور جدید آمریکا حداقل در مواضع اعلامی خود مدعی رویکرد تازه ای در عرصه سیاست خارجی است، با این حال آمریکا هنوز هم به اعمال تحریم ها به عنوان ابزاری برای پیشبرد سیاست هاو تنبیه و مجازات کشورهای مخالف، رقیب و حتی شرکای خود می نگرد.

بدین ترتیب دولت بایدن نیز مانند دولت ترامپ  رویکرد تحریمی را علیه کشورهای رقیب و یا مخالف واشنگتن تداوم بخشیده است. با توجه به اینکه اغلب تحریم های آمریکا به صورت یکجانبه و بدون مجوز سازمان ملل اعلام و اعمال می شوند لذا این تحریم ها غیر قانونی اند.

آمریکا علاوه بر اعمال شدیدترین تحریم ها در طول تاریخ علیه ایران در چارچوب کارزار فشار حداکثری، تحریم‌های یکجانبه زیادی علیه کشورهایی مانند روسیه، چین، ونزوئلا، کوبا، سوریه وکره شمالی وضع کرده است.

هر چند تحریم های آمریکا به بهانه های مختلف سیاسی، تجاری، امنیتی و حتی حقوق بشری علیه دیگر کشورها به ویژه کشورهای رقیب یا خصم آن اعمال می شود، با این همه قطع نظر از دلایل ظاهری، دلیل اصلی ادامه این رویکرد ، پیگیری منافع واشنگتن است. به گفته "الکساندر نوواک Alexander Novak " وزیرانرژی روسیه: همه جهان از تحریم‌های آمریکا که دیگر بدون هیچ کنترلی علیه کشورهای مختلفی که رهبران آن مورد رضایت واشنگتن قرار ندارند، خسته شده‌اند.

البته سازمان ملل بارها به انتقاد از اعمال تحریم های یکجانبه توسط آمریکا به ویژه در دوره همه گیری ویروس کرونا پرداخته و خواهان لغو و یا کاهش آنها به منظور تسهیل دسترسی کشورهای مورد تحریم به اقلام اساسی، پزشکی و دارویی شده است. «النا دوهان»معتقد است که تحریم‌های یکجانبه موجب تضعیف اقتدار سازمان ملل متحد، ترس درزمینه همکاری های  بین‌المللی و حاکمیت قانون می شود. تحریم‌های یک‌جانبه و تحریم‌های ثانویه از سوی آمریکا منجر به اثرات تخریبی علیه کشور‌های هدف می شود.

کارشناسان سازمان ملل بر این امر تصریح کرده اند که «تحریم‌ها عامل بازدازندگی کشور‌ها از توسعه هستند و به همه دنیا لطمه می‌زنند.» رضا رسالت کارشناس سیاسی با اشاره به تحریم های یک جانبه آمریکا می نویسد: با توجه به ماهیت و ذات ضد بشری آمریکا، انتظار برداشته شدن گامی مثبت از سوی سردمداران آن (در زمینه لغو این تحریم ها ) وجود ندارد.

به نظر می رسد با توجه به اثرات مخرب تحریم های یکجانبه امریکا، افزایش فشارها از جانب سازمان ملل در این زمینه و نیز ایجاد یک ائتلاف بین المللی علیه این تحریم ها ضرورت دارد تا آمریکا به عنوان سردمدار بلوک غرب ناچار به تجدید نظر در این زمینه با توجه به موضع یکپارچه جهانی شود.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر 

 112

 بیشتر بخوانید:

گزارشگر ویژه سازمان ملل: تحریم‌های یکجانبه آمریکا غیرقانونی است